Musorujsag
Élő Eredmények

Ilyen most, és így változik meg a zandvoorti F1-es pálya (videóval)

Ilyen most, és így változik meg a zandvoorti F1-es pálya (videóval)

Zandvoort, RaceFans, Motorsport Week, Motorsport
Jelentős változásokon fog keresztülmenni a következő hónapokba a Holland Nagydíjnak otthont adó Zandvoort versenypályája. Megmutatjuk, milyen a pálya most, a szervezők pedig azt is elárulták, milyen lesz 2020-ra!

2020-ban Forma–1-es versenynek ad otthont Zandvoort. A versenynaptárban legutóbb 35 éve szereplő pálya a királykategória távozása óta komoly változásokon ment keresztül, ám a mostani három évre szóló szerződést úgy írta alá a sorozattal, hogy a létesítménye egyelőre nem felel meg az FIA szigorú követelményeinek. Miután a Holland Nagydíj várhatóan május környéki időpontot fog kapni a jövő évi kiírásban, a szervezőknek most nem egészen egy évük van arra, hogy minden feltételnek megfelelő és az igényeket kielégítő pályát varázsoljanak létesítményükből.

Jan Lammers, a nagydíj sportigazgatója a keddi sajtótájékoztatójukon előrebocsátotta, jelentős modernizációs folyamat indult meg a mostani bejelentéstől, melynek keretében nemcsak a kiszolgálóépületeket újítják fel, de a 4,3 kilométeres ringet is megváltoztatják.

Egy kör a zandvoorti pályán Max Verstappennel (360 fokos fedélzeti kamerán keresztül):

„A rajt-célvonalat kicsivel előrébb fogjuk hozni a Tarzan-kanyar (az 1-es kanyar, a szerk.) felé, hogy biztosítsuk a rajtrács tökéletes láthatóságát a fő lelátóról nézve. A Gerlacht-kanyar (2-es kanyar) kijáratát ki fogjuk szélesíteni biztonsági okok miatt, és a Hugenholtz-kanyart is kiszélesítjük belül, hogy több hely legyen, és nagyobb tempóra legyenek képesek az autók a Scheivlak felé” – magyarázta a korábbi F1-es versenyző.

„A Hans Ernst-kanyar második felét lerövidítjük és kiszélesítjük, hogy folytonosabb legyen az átmenet a kanyaron belül, és hogy csökkentsük a lassít-gyorsít jellegét, valamint gyorsabbá tegyük azt. Az Arie Luyendijk-kanyart, ami korábban Bosuitként volt ismert, szintén módosítani fogjuk, kicsit döntjük, hogy padlógázas legyen. Ezzel hasonlóvá válik a pálya utolsó szakasza, mint a brazíliai, ahol nyitott DRS-sel lehet végigmenni a törésen. Nem lesz könnyű, de lehetséges lesz.”

 

 „Valódi versenyélményt” nyújt a pálya

Több versenyző aggályait fejezte ki annak kapcsán, hogy a pálya – egyébként izgalmas – vonalvezetése, valamint annak szűk útja miatt nem lesz könnyű előzni a versenyen. A jelek szerint a Lammers által említett korrekciókon kívül nem terveznek drasztikus változásokat e téren. Szóba került emellett az is, hogy Zandvoortnak a régi pályákhoz hasonlóan a le nem aszfaltozott, nem is mindig túl széles, több helyen kavicsággyal ellátott bukóterek adják az igazi karakterét. Lammes arról egyelőre nem adott tájékoztatást, ezen a téren szükséges lesz-e változtatniuk, és aszfaltoznak-e a pálya mellett.

Arról viszont beszélt, hogy az épületeik is változni fognak, miközben az infrastruktúrát is fejleszteni akarják. Többek között új lelátókat is fel fognak állítani a pálya körül a nagyobb befogadóképesség érdekében.

Lammers büszke a versenypályájukra, és biztosra veszi, hogy az F1 is az lesz a visszatérés után. „Ha egy évvel ezelőtt kérdeztek volna, akkor szinte lehetetlennek tartottam volna, hogy visszatérjen az F1. Igazi zandvoorti vagyok, és ha belegondolok, hogy negyven éve vezettem itt először F1-es autót, igazán hálás vagyok Bernard hercegnek és a partnereinek, hogy visszahozták erre a pályára az F1-et. Ez egy különleges pálya, a dűnék biztosítanak számára kulisszát. Versenyzőként igazi tesztet jelent. A Scheivlak a mi Eau Rouge-unk, ha úgy tetszik. A versenyző, aki majd megszerzi a pole pozíciót, biztosra veszem, hogy euforikus hangulatban fog kiszállni az autójából, mert megtapasztalta, milyen a valódi versenyélmény.”

Max Verstappen Zandvoortban (Fotó: Red Bull) A Red Bull bemutatója Zandvoortban (Fotó: Red Bull)

Középpontban az idő

A sportigazgatót arról is kérdezték, nem tart-e attól, hogy túl kevés időt hagytak maguknak a felkészülésre, főleg annak fényében, hogy Zandvoort azért idén is helyszíne egy-két eseménynek, vagyis nem lehet bármikor dolgozni a pályán. Lammers szerint azonban nagyon is megvalósíthatóak a terveik a jövő évi versenyig. „Az előkészítő munkálatokat már megkezdtük. Ez nyolcvan százalékban tervezés. Lehet, hogy soknak tűnik a vázolt változtatási terv, de egy jó útépítő cég képes az ilyesmit egy-két hét alatt megvalósítani. Szóval nincs szükség kapkodásra, kiemelt figyelmet fogunk fordítani a gazdasági háttérre és a minőségre. Nincs okunk elsietni a munkát. Nyár környékén minden beindul. Nem aggódunk, máskülönben nem is vágtunk volna bele ebbe a projektbe” – szögezte le.

Az F1 elnöke, Chase Carey eközben előrebocsátotta, bár három évre írtak alá, ennél hosszabb távra terveznek Hollandiával. „Az ilyen kapcsolatokat azzal a reménnyel kezdjük, hogy hosszú távra szólnak majd. Persze minden szerződésnek van egy időtartama, de mi mindig igyekszünk meghosszabbítani a már meglévő megállapodásokat. Emellett egyébként is szeretünk inkább hosszú távban gondolkodni, szóval az említett időtartamnak túl nagy jelentősége nincs. Csak muszáj egy dátumot írnod a szerződésre. A célunk mindig az, hogy hosszú távú kapcsolatokat építsünk ki” – biztosította a hollandokat futamuk távolabbi jövőjéről is.

További tartalmak

Kapcsolódó hírek