A fiataloké az F1 idei utolsó évközi tesztnapja

Ebben a szezonban utoljára tart kollektív tesztet a Forma–1-es mezőny. A szerdai barcelonai gyakorlás a fiatalokról szól.

Valtteri Bottas (Fotó: XPB)

Zárónapjához érkezett a 2019-es második szezonközi teszt. A mostani barcelonai az utolsó lehetőségük a csapatoknak arra, hogy igazi teszten, a bajnokság ideje alatt gyűjtsék a tapasztalatokat, ezt követően páran még gumitesztet teljesítenek a Pirellinek, legközelebb pedig már csak az abu-dzabi szezonzárót követően gyűlik egybe a mezőny nagydíjhétvégén kívül.


Miközben kedden a csapatok többsége állandó versenyzőjével dolgozott, a szerda főleg a fiataloké és újoncoké. A tapasztalatot ma Kevin Magnussen és Kimi Räikkönen fogja képviselni, miután a Haas és az Alfa Romeo már az első napon bevetette fiataljait. A 2007-es bajnoknak Callum Ilott tegnapi bukása után egy újjáépített autóra is szüksége lesz a munkához…


A Mercedesnél új arc debütál a volánnál. Azok után, hogy apja korábban kibérelte Nyikita Mazepinnek a csapat egy korábbi (2017-es) versenygépét magántesztekre, most az orosz kollektív gyakorláson is megmutathatja, mire képes. Számára ez már nem debütálás, hiszen korábban a Force Indiával is többször tesztelt, szabadedzéseken is vett már részt.


Hasonló cipőben jár a Ferrarinál Antonio Fuoco is. Ő kétszer dolgozott már hasonló teszten az olaszokkal, de az idei autót most vezeti először. Munkája középpontjában a szimulátoros fejlesztésekkel kapcsolatos adatgyűjtés fog állni.


A Red Bullnál újra lehetőséget kap a már Bahreinben kipróbált Daniel Ticktum, míg a Renault színeiben az F2-es Jack Aitken mutatkozik be. Az első F1-es tesztjére készül a Racing Point szimulátorversenyzője, Nick Yelloly, valamint a McLaren fejlesztője, Sergio Setta Camara. A brazilnak ugyanakkor csak fél napja lesz, hiszen osztoznia kell az autón a már rutinos szimulátorosnak számító Oliver Turveyvel. A Williamsnél szintén a harmadik ember, a már tegnap is tesztelő Nicholas Latifi lesz bevetésen; míg Alexander Albon a Toro Rossónál most már hivatalosan nem fiatal versenyzőként köröz, mint Bahreinben, hiszen időközben kettőnél több versenyt teljesített már.


A szerdai napon is két csapattal teszteli a 2020-as gumitípusait a Pirelli. A Ferrarinál ezúttal a másik állandó versenyző, Charles Leclerc segíti a munkájukat, míg a Racing Pointnál Lance Stroll gyűjti nekik a kilométereket.


A tesztnap 9 órától 18 óráig tart, 13 órakor egy egyórás ebédszünettel megszakítva.


A szerdai barcelonai tesztnap résztvevői:


Mercedes – Nyikita Mazepin


Ferrari – Antonio Fuoco


Red Bull – Daniel Ticktum


Renault – Jack Aitken


Haas – Kevin Magnussen


McLaren – Sergio Sette Camara, Oliver Turvey


Racing Point – Nick Yelloly


Alfa Romeo – Kimi Räikkönen


Toro Rosso – Alexander Albon


Williams – Nicholas Latifi


Pirelli – Charles Leclerc (Ferrari), Lance Stroll (Racing Point)