Musorujsag
Élő Eredmények

Red Bull: Ez a bajnokság már a Mercedesé

Red Bull: Ez a bajnokság már a Mercedesé

Crash
A bajnokságot már most a Mercedesnek adná a Red Bull csapatfőnöke, ám biztosra veszi, hogy nem verhetetlen a címvédő csapat.

A múlt év végére szinte azonos szintre került a Mercedes, a Red Bull és a Ferrari csapata. Bár az olaszok kicsit visszaestek az őszi félrefejlesztésük után, a futamgyőzelmeken hárman osztozkodtak a hajrában, és több alkalommal a Red Bull is önerőből volt esélyes a sikerre. Ezek alapján joggal várhattuk volna, hogy 2019 többesélyes lesz, ám ennek épp az ellenkezője történt: a Mercedes öt futamon öt kettős győzelmet aratott, és ezzel a mostani eddig a legdominánsabb éve 2014 óta.

Christian Horner szerint a csapat 96 pontos előnyét, valamint Lewis Hamiltonék 46 pontos fórját látva már temethetjük is a 2019-es bajnokságot. „A nagyjából már a Mercedes bajnoksága. Öt futam után máris látható ez. Csupán három pontot nem szereztek meg a maximumból” – utalt a leggyorsabb körökért járó egységekre. „Még mindig hosszú az év, versenyről versenyre kell haladni, de nagyon domináns teljesítményt nyújtottak eddig. Barcelonában mindig is jók voltak, de az ötödik kettős győzelem egymás után már rendkívüli dominanciát jelent.”

A Red Bull csapatfőnöke arra azonban nem fogadna nagy összegben, hogy a Mercedes veretlenül fogja tudni zárni az idényt. „Azt kétlem. Huszonegy verseny van, huszonegy győzelem szerezhető. Soha ne mondd, hogy soha, de az pokolian nagy eredmény lenne.”

Lewis Hamilton (Fotó: Mercedes) Lewis Hamilton (Fotó: Mercedes)

Emellett nem is tartja érinthetetlennek a csillagosokat. Szerinte csupán idő kell a riválisoknak ahhoz, hogy a szintjükre tudjanak lépni. „Mindenkit le lehet győzni. A Forma–1 a csapatmunkáról szól, és a világ legnagyobb csapatairól beszélünk. A Mercedes pillanatnyilag a hullám tetején lovagol, de a hullám sosem tart örökké. A mi feladatunk elérni, hogy minden eszközünk és képességünk a rendelkezésre álljon a küzdelemre kényszerítésükhöz a következő években.”

Minél tovább húzódik azonban ez az egyoldalúság, az annál kevésbé tesz jót a sportágnak, amelytől változatosságot és izgalmakat várna a közönsége. Hornerék maguk is voltak abban a helyzetben 2010 és 2013 között, hogy dominanciájuk miatt kritizálták őket, ám egyetért Toto Wolff-fal abban, hogy ez nem a győztes csapat problémája.

„Nem nekünk kell aggódnunk a sportágért, mi egy csapatot vezetünk, a felelősségünk, hogy gyorsak legyenek az autóink. Természetesen itt van némi érdekütközés, mivel szurkolóként mi is azt akarjuk, hogy izgalmas legyen. A legizgalmasabb bajnokság azok közül, amiket mi nyertünk meg, a 2010-es volt, amikor a végsőkig harcoltunk Fernando Alonsóval és Lewis Hamiltonnal a két versenyzőnkkel, valamint a 2012-es, amikor Fernandóval mentünk el a végsőkig. Amikor ez sikerül, azt nagy eredménynek érzed, különlegesnek. De a csapat vezetőjeként a felelősséged csakis a csapatra korlátozódik” – mondta a Red Bull vezetője.

Borítókép: Fotó: XPB

További tartalmak