Musorujsag
Élő Eredmények

Minden fronton 0-5 – inog a visszatérő Kubica ülése?

Minden fronton 0-5 – inog a visszatérő Kubica ülése?

Motorsport-Magazin, GMM, Motorsport-Total
A barcelonai vázcsere sem hozott áttörést Robert Kubica számára, George Russell elleni egyoldalú párharcuk kapcsán pedig már a lengyel év közbeni leváltásáról is találgatni kezdtek.

Nemcsak a Mercedes tudja egyoldalúvá tenni a 2019-es szezont, a Williamsnél George Russell eddig ugyanolyan fölényben van Robert Kubicával szemben, mint az őt nevelő márka gyári csapata a riválisokhoz viszonyítva. Mind az időmérőket, mind a versenyeket tekintve 5-0 az állás a brit javára, és időnként kimondottan nagy a különbség kettejük között.

Michael Schumacher mercedeses visszatéréséből tudhatjuk, nem könnyű belerázódni egy hosszabb kihagyás után, ha a távol töltött idő alatt gyökeres változások mentek végbe az F1-ben. Kubica nyolc évig volt távol a királykategóriától, és sok ideje nem volt ráhangolódni a visszatérésére, hiszen a csapat autója késéssel készült el, és a tesztnapoknak is kollégája kapta a nagyobb részét.

A lengyeltől idén elégedett nyilatkozatokat még nemigen hallhattunk. Nehézséget okoz neki az autó stílusához igazítása, év elején pedig azon érzésének is hangot adott, hogy az ő autója eltérhet Russellétől, mivel másképpen viselkedik, mint a könnyebben boldoguló csapattársáé. Ezen tézisére ugyanakkor a csapat bizonyítékot nem talált, és az sem szólt Kubica mellett, hogy Russell Barcelonában az ő korábbi vázát használva is könnyedén legyőzte rutinosabb kollégáját. Az időmérőn nem kevés, 1,2 másodperc volt a differencia közöttük, a versenyen pedig nyílt összecsapásukat követően maradt alul Kubica.

„Jól rajtoltam, de a két Racing Point közé szorultam, ezért vissza kellett vennem. Így veszítettem el a pozíciómat George-dzsal szemben, de a négyes kanyarban ezt sikerült visszanyernem” – mesélte, hozzátéve, később a 11. körben saját csapata zavarta meg, és ezért tudta őt újra megelőzni Russell. „A csapat szólt, hogy állítsak át valamit a kormányon, és ekkor előzött meg. Nem számítottam arra, hogy ilyen közel lesz, nem álltam készen a védekezésre.”

GEorge Russell és Robert Kubica (Fotó: XPB) GEorge Russell és Robert Kubica (Fotó: XPB)

Miközben Kubica úgy érzi, nem hozott komoly változást, hogy a hétvégére Russell egy korábbi újabb vázára váltott, csapattársa semmilyen rendellenességet nem tapasztalt a lengyel korábbi vázával. „Nem éreztem semmi különbséget azután, hogy cseréltünk Roberttel.” És hogy a kontraszt még élesebb legyen, a brit még előrelépést is emlegetett. „Ez egy biztató hétvége volt számunkra. Volt pár újításunk, sok adatot gyűjtöttünk róluk, és sokat tanultunk” – jegyezte meg, kiemelve, hogy kicsivel közelebb is kerültek a középmezőnyhöz.

A mezőnyben két további versenyző van, aki idén még nem szenvedett vereséget csapattársától az időmérő edzésen: Sergio Pérez és Max Verstappen. Kubica gyengélkedését látva máris megindultak a találgatások a lengyel jövőjéről. A Le Journal de Montreal című lap például azt írta, a kanadai harmadik számú versenyző, Nicholas Latifi akár még ebben az évben Kubica helyére ülhet. Mindezt arra alapozzák, hogy a visszatérő szerződésében állítólag van egy záradék, mely lehetővé teszi az idény közbeni leváltását, amennyiben a Williams nem elégedett a teljesítményével.

Latifi mindazonáltal a csapattal teljesített kétnapos barcelonai tesztjén tagadta, hogy szóba került volna az F1-es előléptetése. Mi több, számára most fontosabb a már három győzelmet hozó Forma–2-es éve. „A célom valóban a Forma–1. A mostani programom azonban csak másodlagos a Forma–2-es szezonom mellett. Az élvez elsőbbséget. Még túl korai erről beszélni, csupán három versenyhétvégén vagyok túl az F2-ben. Még hosszú a szezon. Remélem, sikerül tartani a formámat. Ha megnyerném a bajnokságot, akkor kedvező helyzetbe kerülnék a jövő évi F1-es szezonra. Ha megnézzük az előző éveket, minden F2-es bajnoknak sikerült feljebb lépnie” – nyilatkozta.

Nicholas Latifi (Fotó: XPB) Nicholas Latifi (Fotó: XPB)

A fókuszban tehát nála a 2020-as előléptetés áll. Ez sem feltétlenül jó hír Kubica számára. 2014 óta valóban minden F2-es bajnok bemutatkozott a királykategóriában: Jolyon Palmer, Stoffel Vandoorne, Pierre Gasly, Charles Leclerc után George Russell is eljutott az F1-ig, igaz, nem mindegyikük azonnal. „Ez növelné az esélyeimet, de azt is láthattuk, hogy Pierre és Stoffel nem lépett feljebb egyből. Ha megnyerném a bajnokságot, a célom természetesen az azonnali bemutatkozás lenne, mert nem akarnék parkolópályára menni. Az F2-es győzelem lenne a legjobb esélyem” – vélekedett Latifi.

Kubicának tehát egyelőre aligha kell féltenie az ülését. Ahhoz viszont, hogy nagy visszatéréséből valami komolyabb süljön ki egy rövid fellángolás helyett, létfontosságú lenne felzárkóznia Russellre.

Borítókép: Robert Kubica (Fotó: XPB)

További tartalmak