Nagyot bukott Alonso az Indy 500-as edzésén

Zajlanak már az idei Indy 500-as verseny edzései, ám Fernando Alonso és a McLaren számára eddig rémálomszerűen alakult a felkészülés: a műszaki hibákat szerdán egy nagy baleset követte…


Nehézkesen lendül mozgásba a McLaren Indy 500-as programja. Azok után, hogy legutóbbi indianapolisi tesztjükön az eső mellett műszaki hiba korlátozta őket a munkában, eddig a héten tartott edzések sem alakultak simán az ezúttal Chevrolet-motorral ellátott saját autóval rajtoló wokingiak számára. A felkészülés kedden kezdődött, és a csapat első feladata az volt, hogy pótolja az elmaradását az előző tesztről: Fernando Alonsónak előbb teljesítenie kellett az úgynevezett felfrissítő edzést, melynek lényege, hogy 10 egymást követő kört kellett megtennie 215 mérföld/órás tempó fölött.


Ezt sikerrel abszolválta is a spanyol, ám utána lényegében leálltak a munkával, mivel elektronikai hiba lépett föl. A kétszeres F1-es világbajnok ennek köszönhetően mindössze 50 kört teljesített az oválpályán, és csak a 32. idővel zárta a napot – elégedetlenül.


A lemaradásukat csapatával szerdán szerették volna behozni, ám ekkor vezetői hiba húzta keresztül a számításukat. Alonso a 3-as kanyar kijáratánál nekiütközött a külső betonfalnak, majd előbb a pálya belső, aztán újra a külső oldalán is falnak ment. Narancssárga gépe komolyan összetört, a munkát már nem is tudták folytatni vele. Ezúttal csak 46 kört teljesítettek, miközben többen a 100 körös határt is átlépték.
Alonsót az eset után kivizsgálásra a pályakórházba vitték, ám nem sérült meg. Közösségi oldalán elismerte: „Teljes egészében az én hibám volt. Alábecsültem a tapadást a hármas kanyarban. Sajnálom a csapatot és a fiúkat, hogy ilyen sok munkát adtam nekik. De megtanultam a leckét. Erősebben fogunk visszatérni.”


Az ütközés kapcsán a sajtónak is nyilatkozott. „Egyszerűen alulkormányzottá vált az autó, és bár elvettem a gázról a lábam a kanyar kijáratánál, ez nem volt elég. A fal túl közel volt, túl gyorsan jött. Szerencse, hogy ma történt” – fogalmazott, utalva arra, hogy a folytatás már nagyobb téttel fog bírni, hiszen szombaton már az első időmérőt rendezik a híres speedwayen.
Fernando Alonso (Fotó: McLaren Indy) Fernando Alonso (Fotó: McLaren Indy)


A McLaren rengeteg időt elveszített az első két napon, ám a felkészülésre még így is lesz módjuk, hiszen csütörtökön és pénteken is rendeznek egy gyakorlást, valamint nem sokkal az időmérőt megelőzően szombaton is. „A legfontosabb, hogy ne pánikoljunk” – nyilatkozta Gil de Ferrarn, a csapat sportigazgatója, Alonso tanácsadója. „A körülmények adottak, ezzel kell boldogulnunk, és mi ezt higgadtan és elszántan meg is tesszük. Megtörtént. Remek emberek alkotják a csapatunkat, és rendkívül keményen dolgoznak. Meglátjuk, mi lesz, lépésről lépésre haladunk.”


„Mi tagadás, az elmúlt két nap visszavetette a felkészülésünket, és nemcsak az autó felkészítését, de a beállítások tökéletesítését is. Nem titok, az Indyn fontos, hogy lassú, de folyamatos fejlődést érj el az autó beállításával. Amikor ilyesmi történik, az megzavarja ezt a folyamatos fejlődést” – tette hozzá a korábbi IndyCar-versenyző.


Azért némi pozitívuma is volt a McLaren szerdai tesztjének. Alonso a megtett körei alkalmával már elégedettebb volt autójával, mint kedden. „Jobbnak éreztem, mint tegnap. Jó irányba haladunk. Apró lépésekkel. A mostani tanulságokat át fogjuk tudni vinni a folytatásra” – fogalmazott a versenyző.
Fernando Alonso (Fotó: McLaren Indy) Fernando Alonso (Fotó: McLaren Indy)


Alonso 2017 után másodszor vesz részt az Indy 500-ason. Célja annak megnyerése lenne, mellyel teljessé tenné az autósportos tripla koronáját. A feladata azonban idén nehezebbnek ígérkezik, hiszen miközben két éve a mezőny egyik legjobb és legnagyobb csapata, az Andretti Autosport biztosította számára a feltételeket az élmezőnyben való küzdéshez, addig a McLaren a Carlinnal összefogva most mélyebbről indult, miközben a mezőny is versenyképesebbé vált.


A 103. Indy 500-as versenyt május 26-án rendezik, a rajtsorrendről viszont már az ezen a hétvégén megejtett időmérő edzések dönteni fognak.