Musorujsag
Élő Eredmények

Aggódó versenyzők: Az F1 résztvevőket és szurkolókat fog veszíteni

Aggódó versenyzők: Az F1 résztvevőket és szurkolókat fog veszíteni

Autosport, Motorsport
Versenyeket és versenyzőket veszíthet el a Forma–1, ha nem változtat a jelenlegi egyoldalúságot és kiszámíthatóságot eredményező feltételeken – vélik a mezőny tagjai.

Egyhangú Mercedes-dominanciáról szólt eddig a 2019-es F1-es idény, és ahogy az ilyenkor lenni szokott, kezdenek fölerősödni a sportágat az érdektelenségtől féltő kritikus hangok. Sergio Pérez még a Mercedes idei ötödik kettős győzelmét hozó barcelonai versenyt megelőzően arról beszélt, hogy a kategória rossz úton jár, és a 2021-es szabályváltozásokat a sürgős visszafordulásra kell felhasználni.

A dobogós eredményei ellenére a középmezőnyben megragadt mexikóit leginkább az zavarja, hogy a csapatok közötti erőviszonyok teljesen megmerevedtek, és a pénzügyi különbségek miatt esély sincs arra, hogy az úgynevezett alsóházból bárki csatlakozzon az élen zajló küzdelemhez. Ez ellehetetleníti a versenyzők érvényesülését is. „Az F1-nek újra a versenyzők bajnokságává kellene válnia, ahelyett hogy a csapatok bajnoksága lenne. Az utóbbi években egyre rosszabb lett a helyzet, és jelenleg ez csak a csapatok bajnoksága, nem a versenyzőké. Minden attól függ, hogy ők mire képesek, és ez a sportág szempontjából sajnálatos, akárcsak a versenyzők szempontjából” – ecsetelte a mexikói.

Attól tart, ha ez nem változik, egyre több versenyző fog hátat fordítani kényszerűségből az F1-nek. „Fantasztikus versenyzőink vannak, akik talán sosem kapnak esélyt arra, hogy valaha is a dobogón álljanak, mert nem kapnak esélyt egy versenyképes csapattól a pályafutásuk során. Ez egy alapvető problémája az F1-nek, és jelentős változásra lenne szükség. Én várom már a 2021-es szabályokat, látni akarom, mi történik, mert már túl régóta tart ez a helyzet. Én nem szeretnék tovább egy olyan bajnokságban maradni, amely csak a csapatokról szól. Remélem, a jövőben a versenyzők nagyobb különbséget jelenthetnek.”

Pérez kiemelte, az előrelépés reménytelensége lelkileg is fel tudja őrülni a győzelmekre vágyó versenyzőket. „El lehet képzelni, mennyire bosszantó úgy elindulni egy versenyhétvégére, hogy tudod, legfeljebb a középmezőny legjobbja címért harcolhatsz. Az emberek nehezen értik ezt meg, de itt nem úgy megy, mint a teniszben vagy a golfban, ahol van egy felszerelésed, de csak a játékostól függ, hogy milyen eredményt ér el. Ott odamész, de nem tudod előre, hogy mi lesz a végeredmény. Itt jössz, és mindenki tudja, hogy nagyjából mi lesz a sorrend. Ezen muszáj gyökeresen változtatni ahhoz, hogy jobb legyen a sportág, máskülönben súlyos problémák lesznek a jövőben” – figyelmeztetett a Racing Point versenyzője.

Sergio Pérez (Fotó: XPB) Sergio Pérez (Fotó: XPB)

A mclarenes Carlos Sainz eközben a múlt hétvégén azzal a tudattal ült autóba Barcelonában, hogy talán a mostani lesz az utolsó hazai versenye. Miközben a Spanyol Nagydíj elvesztéséről találgatott a paddock, gyakran elhangzott, hogy az F1 Fernando Alonso távozása után veszített a népszerűségéből az országban, és ez csak rontja a futam jövőbeli kilátásait.

Alonso pedig éppen azon okokból távozott az F1-ből a múlt év végén, amiket most Pérez említett, és a hiánya a múlt hétvégén érzékelhető is volt a foghíjas lelátókból.

Bár jövőre a Holland Nagydíjon Max Verstappen jóvoltából hasonlótól aligha kell majd tartani, ez is csak azt mutatja, a sportágnak mennyire szüksége lenne a Pérez által említett nagyobb versenyzőközpontúságra.

Sainz ezenkívül arra is rámutatott, hogy a szurkolókat mindenekelőtt kevésbé egysíkú versenyekkel is lehet aktivizálni. „Nagy kár lenne a futam elvesztéséért. Mindenki egyetért abban, hogy ennél kicsit jobb műsorral kéne szolgálnunk. Nem fognak tömegek kijönni, ha mindig csak ugyanazt az eredményt látják, és mindig ugyanazok nyernek. Ennél többet akarnak látni. Több versenyzőt a dobogón, győztesként, az F1-nek vonzóbbá kell válnia” – vélekedett a spanyol.

Fotó: XPB Fotó: XPB

A Verstappen-hatás jelen helyzetben csak korlátozott mértékben működik: ahol nincs kiért szorítani, ott az F1-nek önmagában kell elég izgalmasnak lennie a rajongók számára. „Az én szurkolóim nagyon lelkesek voltak az ötös kanyarnál kijelölt lelátóm pedig megtelt. Éreztem, hogy otthon vagyok, ez nagy lökést adott” – mondta Sainz. „De ne feledjük, hogy a versenyekre Európa minden tájáról érkeznek, és úgy vélem, Nagy-Britanniát leszámítva, ahol az emberek megőrülnek az F1-ért, nehéz lesz kicsábítani őket a pályákra, ha mindig ugyanaz az ember nyer, mindig ugyanazok az eredmények születnek, és előre tudod, mi fog történni minden versenyen.”

Pérez szerint a csapatok közötti különbségek eltüntetése jelentheti a kulcsot az F1 érdekesebbé válásához. Úgy véli, ezért pénzügyi és technikai szempontból is tenni kellene. „A szabályalkotók keményen dolgoznak azért, hogy azonos lehetőséget teremtsenek minden csapatnak. Fantasztikus csapataink vannak, de a költségek problémát jelentenek. Olyan csapatok ellen kell küzdenünk, amelyek háromszor-négyszer több pénzzel rendelkeznek, és ez már évek óta így megy. Esély sincs arra, hogy hasonló struktúrát építs föl. Emellett egységesebb autókra is szükség lenne. Azon a szinten kell tartani a technológiát, hogy az még elég érdekes legyen a gyártók számára, de ettől még a legjobb versenyzőknek kell nyerniük, nem a legjobb autóknak. Én szurkolóként és versenyzőként ezt várnám el az F1-től, másképpen nem elég érdekes” – állapította meg.

Borítókép: Fotó: XPB

További tartalmak