Musorujsag
Élő Eredmények

Marko: A Mercedesszel egy másodrangú F2-es is élre áll

Marko: A Mercedesszel egy másodrangú F2-es is élre áll

Auto Bild
A Red Bull tanácsadója, Helmut Marko úgy érzi, a Mercedes autója idén dominánsabb, mint valaha, amit semmi sem bizonyít jobban annál, hogy az általa másodrangúnak tartott F2-es pilóta, Nyikita Mazepin is az élre tudott ugrani vele egy tesztnapon.

Bár a tesztek után még a Ferrarit tartották esélyesebbnek, öt futamot követően a legtöbben már azt is feladták, hogy a vörösök egyáltalán bele tudnak szólni a bajnoki címért folyó küzdelembe, a Mercedes ugyanis eddig minden versenyt megnyert – ráadásul kettős sikert aratva. Helmut Marko szerint ez nemcsak a hibridéra első éveit idézi, hanem túl is tesz azokon.

Az osztrák szakember egy példát is hozott, amivel azt akarta szemléltetni, hogy a Mercedes autója idén ütőképesebb, mint valaha. „Az, hogy egy másodosztályú F2-es pilóta is az élen tud lenni a Mercedesszel jól mutatja mennyire dominánsak. Dominánsabbak, mint valaha” – nyilatkozta.

Itt Nyikita Mazepinre utalt, aki a barcelonai teszt második napján ült a Mercedesbe, és futotta meg vele a leggyorsabb szerdai kört. Ami az orosz F2-es eredményeit illeti: az első három hétvégén (hat futamon) csak egyszer tudott pontot szerezni (nyolcadik lett a bakui főfutamon), igaz, számára még teljesen új a kategória, hiszen 2019-ben debütált.

Nyikita Mazepin (Fotó: XPB) Nyikita Mazepin (Fotó: XPB)

Meglepett, hogy a teszten meg sem próbáltak titkolózni, és nem próbálták valahogy megakadályozni Mazepint abban, hogy megfussa a tesztnap legjobb idejét. Az, hogy komoly fölényük van, most már teljesen egyértelmű” – hangsúlyozta.

A soron következő monacói futam kapcsán többen fölvetették, a Mercedes sorozata ott talán megszakítható lesz, az előző években ugyanis az ellenfelek a hercegségben le tudták győzni őket. Marko viszont ebben sem reménykedik. „Az ő autójuknak a leghosszabb a tengelytávja, de nagy előnyben lesznek, mert a kigyorsításuk félelmetes. Mi találtunk ugyan valamit, de ez nem lesz elég ellenük” – mondta, majd elhintette, a Ferrarinak még nehezebb dolga lesz.

Ha nem oldják meg a leszorítóerővel és a kigyorsítással kapcsolatos problémáikat, akkor talán csak hatodikként-hetedikként végeznek Monacóban. Ez a gyengeségük egyértelműen kijött az utolsó szektorban a barcelonai pályán, ami talán a legjobban hasonlít Monacóhoz. Nagyon erős a motorjuk, de kigyorsításkor és leszorítóerőben lemaradásban vannak” – zárta gondolatát.

A szokásos kép: Lewis Hamilton és Valtteri Bottas a mezőny élén a Mercedesszel (Fotó: MTI/EPA) A szokásos kép: Lewis Hamilton és Valtteri Bottas a mezőny élén a Mercedesszel (Fotó: MTI/EPA)
Borítókép: Helmut Marko (Fotó: XPB)

További tartalmak