Toto Wolff mint F1-es vezető – mi igaz a pletykából?

Cáfolta Toto Wolff, hogy szándékában állna elhagyni a Mercedest a Forma–1 vezetői pozíciójáért, de hízelgőnek tartja, hogy egyesek alkalmasnak látják a feladatra.

Toto Wolff (Fotó: XPB)

A múlt héten híre ment, hogy a Liberty Media a Mercedes jelenlegi csapatfőnökét és résztulajdonosát, Toto Wolffot is szívesen látná a vezetőségében. Chase Carey, az F1 jelenlegi elnök-vezérigazgatója a találgatások szerint 2020 után már csak az elnöki pozíciójához ragaszkodna, csapata pedig Wolffot alkalmasnak találná az ügyvezetői poszt betöltésére. Ennek lehetőségét az is erősíteni látszott, hogy az osztrák szakember állítólag nincs olyan jó viszonyban a Mercedes-konszern hamarosan munkába álló elnökével, mint a jelenlegi vezetővel, Dieter Zetschével, és az is kérdés, Ola Källenius mennyire ragaszkodik a csillagosok F1-es jelenlétéhez a sportág 2021-es megújulása után.


Wolff esetleges F1-es szerepvállalásáról elsőként a RaceFans blog számolt be, hiteles forrásokra hivatkozva. Az osztrák csapatfőnök már Barcelonába érkezve szembesült a pletyka hitelességét firtató kérdésekkel. „Nem is venném komolyan a munkámat, ha ilyen spekulációkban vennék részt. Egy újságíró írt egy szórakoztató sztorit belőle, mely tele van feltételezésekkel. Hangzatos címek lettek belőle, de végső soron ez a munkája” – hangzott az első hárítása.


Később azt is egyértelművé tette, hogy nem tervezi elhagyni a Mercedest, és nem is gondol a csapatfőnöksége utáni időszakra. „Sok a spekuláció itt, és nekem nem átlagos a szerepem a Mercedesnél. Kiváló helyzetben vagyok: a csapat részvényesének is számítok, szeretek együtt dolgozni az embereinkkel, és számomra nagyon fontosak a kapcsolatok. Boldog vagyok, motivált minden egyes nap. Még van hátra sok év a jelenlegi szerződésemből, és úgy vélem, minden egyes tárgyalásnál, amit le kell folytatnom – például a versenyzőkkel – fontos, hogy száz százalékig erre összpontosíts fejben. Én ezt teszem. Nem fontolgatok semmiféle váltást 2020 után” – fogalmazott.
Toto Wolff, Chase Carey és Ross Brawn (Fotó: XPB) Toto Wolff, Chase Carey és Ross Brawn (Fotó: XPB)


Mindez azonban nem jelenti azt, hogy a RaceFans által leírtak légből kapott találgatások lennének csupán. Sőt! Wolffot az osztrák ORF csatorna is faggatta a témáról, és amikor arról kérdezték, kijelentené-e kategorikusan, hogy nem is esett szó közte és a Liberty Media között egy esetleges együttműködés lehetőségéről, ő szépen kikerülte a választ, csak annyit felelt, hízelgőnek tartja, hogy egyáltalán szóba került potenciális sportági vezetőként, és úgy fogalmazott „pillanatnyilag” nem téma nála a váltás. Emellett azt is elismerte, hogy a kérdéses cikk szerzője a megjelenés előtt kérte az engedélyét a leközlésre, vagyis tudatában volt mindennek.


Időközben más lapok is próbáltak utánajárni a pletyka hitelességének. A Motorsport-Total megerősítette, a RaceFanshez hasonlóan ők is úgy hallották, hogy Wolff szimpatikus a Liberty számára. Azt is megtudták, hogy az amerikaiak valóban keresik már Carey potenciális utódját, és erre a legfőbb főnökük, John Malone adott ki utasítást. Listájuk több nevet is tartalmaz, köztük Wolffét, akit nemcsak F1-es sikerei, de korábbi üzleti múltja miatt is jó választásnak tartanának, hiszen többek között részvényesként neki köszönhető az is, hogy a Williams évekkel ezelőtt a tőzsdére került.


„Nyilvánvalóan mások is képbe kerülhetnek, de Wolff ismeri jól az üzleti oldalt, és tudja, mit hogyan kéne csinálni” – látja ésszerűnek az F1-es szakértő, Marc Surer Wolff sportági vezetővé történő kinevezését. „Ő egy rendkívül jó üzletember, és erre is van szükség. Emellett kívülről-belülről ismeri a Forma–1-et. Ez szuper szereposztás lenne.”


Persze az is kérdés lenne, a többi csapat mit szólna, ha egyik ellenfelük volt kulcsembere kezdene dirigálni a sportág egészének. Zak Brown, a McLaren ügyvezető igazgatója ennek kapcsán megjegyezte: „Amíg nincsenek kapcsolatai egy jelenlegi csapattal, és kizárhatók az érdekütközések, addig rendben van. Ha valaki kilép egy csapatból, azzal nem feltétlenül van problémám. Bernie-nél sem volt ez másként” – utalt arra, hogy Bernie Ecclestone a Brabham-csapat tulajdonosából lett az F1 vezére az 1980-as években.
Toto Wolff (Fotó: XPB) Toto Wolff (Fotó: XPB)


Wolff sorsát persze az is nagyban befolyásolni fogja, mik lesznek a Mercedes jövőbeli tervei az új elnökség alatt, az F1 várható megújulása idején. A csapatok megállapodása a Forma–1-gyel 2020 végéig szól, addig kötelezték el magukat a sorozat iránt (leszámítva a Renault-t, amely későbbi gyári visszatérése miatt 2021-ig). Emiatt nem vehető biztosra, hogy a 2014 óta domináló Mercedes az új érában is ilyen elkötelezett lesz az F1-es programja mellett. Cégük egyre nagyobb hangsúly fektet az elektromos autógyártásra, és éppen az új elnök volt az, aki nagyon kardoskodott a Forma–E-s szerepvállalásuk mellett. Abban a sorozatban a következő idénytől vesz részt a Mercedes teljes értékű gyári csapatként.


Wolff szerint ez irányú orientációjuk ellenére nincs szó az ilyen formában 2010-ben indított az F1-es programjuk leállításáról. „Én jól érzem magam ott, ahol most vagyok. A Mercedes semmi jelét nem adta annak, hogy leállítaná a programját. Épp ellenkezőleg! Nagyon nyitottak vagyunk a diskurzusra annak kapcsán, milyen előnyei lehetnek.”


Azt azonban elismerte, hogy elsősorban a középtávú maradásuk ennyire magabiztos. „Tíz év alatt az autóipar nagyot fog változni, addigra teljesen elektromossá válik, más helyzetbe kerül. Nem kommentálhatom, hogy hol fogunk tartani tíz éven belül, de annyit mondhatok, hogy rövid- és középtávon a Forma–1-es részvételnek nagyon is van értelme a Mercedes számára.”