Musorujsag
Élő Eredmények

További nehézségek: dialízisre van szüksége Laudának

További nehézségek: dialízisre van szüksége Laudának

oe24.at
Újabb akadály a Forma–1-es visszatérés felé vezető úton: sajtóhírek szerint Niki Laudának dialízisre van szüksége.

Voltak, akik titkon remélték, hogy a múlt hétvégén a barcelonai paddockban feltűnik a Mercedes tanácsadója, Niki Lauda. A múlt évi Brit Nagydíj óta nem láthattuk F1-es versenyen, akkor kezdődött a betegsége, amely végül augusztusi életmentő tüdőátültetéséhez vezetett. Lauda két kórházban töltött hónap után hazatért, megkezdte a rehabilitációját, ám év elején újabb megbetegedés vetette vissza. Azóta nem sok hír érkezett róla, ám a Spanyol Nagydíjon Toto Wolff előre közölte, nem számíthatunk még a kollégája viszontlátására.

Az osztrák oe24.at című portál megtudta, Lauda valóban a barcelonai visszatérést tűzte ki célul maga elé, ám újabb nehézségek állták az útját. Beszámolójuk szerint az F1 háromszoros világbajnokát az utóbbi időszakot a svájci Cereneo rehabilitációs klinikán töltötte Luzernben, ám nemrégiben egy magánklinikára utazott, ahol dialízises kezelésre, azaz a vérének megtisztítására volt szüksége.

A problémát a veséje jelenti, mely már a tüdőátültetésekor is fejtörést okozott az orvosoknak, miután e szervét szintén donortól kapta. 1997-ben testvére, Florian adta neki az egyik veséjét, 2005-ben pedig felesége, Birgit. Ezen átültetések növelték a kockázatit tényezőt az osztráknál, és alaposan megnehezítik a gyógyszeres kezelését is.

Niki Lauda (Fotó: XPB) Niki Lauda (Fotó: XPB)

Visszaesésről mindazonáltal nincs szó, csupán a reméltnél lassabb felépülésről. Florian Lauda, az exversenyző fivére az oe24.at-nek legalábbis azt mondta: „Niki állapota javul, de még mindig Svájcban tartózkodik.” Barátja, Helmut Marko ugyancsak lassú, de biztos javulásról beszélt.

Amennyiben az orvosok ezt engedélyezik, Lauda Svájcból újra az ibizai rezidenciájára tér majd vissza, és ott folytatja a rehabilitációt. A kezelések és a betegségek ugyanakkor a hírek szerint a fölerősödését is hátráltatják. Úgy tudni, a januári megbetegedését követően még jó ideig járókerettel tudott csak mozogni, és márciusra jutott el arra a szintre, hogy már segítség nélkül járt.

Az F1-es visszatérés tehát még nemigen látszik a horizonton, ám a Mercedes tanácsadója addig is állandó kapcsolatban áll a csapatával, Toto Wolff mindenről tájékoztatja, és távolból is segíteni igyekszik a csillagosokat.

Borítókép: Niki Lauda (Fotó: XPB)

További tartalmak