Vettel akarata nélkül is sztárt csinál Leclerc-ből?

Sebastian Vettel „hátán” kapaszkodhat magasra Charles Leclerc Daniel Ricciardo szerint. Pont úgy, mint ő tette 2014-ben…

Sebastian Vettel és Charles Leclerc (Fotó: XPB)

Szorongatja Sebastian Vettelt az új csapattársa. Nemcsak a versenypályán, hiszen Charles Leclerc hamar megnyerte sokak szimpátiáját, és akik mögé álltak, egyre gyakrabban kérdőjelezik meg a négyszeres világbajnok csapaton belüli helyzetét, teljesítményét. Jacques Villeneuve találóan fogalmazta meg a Ferrarin belüli helyzetet. Rámutatott: míg Leclerc-t mindenki sajnálta a bakui időmérős hibája után, ha Vettel kötött volna ki a gumifalban, garantáltan kígyót-békát dobáltak volna rá.


Ez jól mutatja: a fiatalnak nincs vesztenivalója, az idősebb meg szinte csak veszíthet.


Ez a felállás egyszer már kellemetlen helyzetet teremtett Vettel számára, és váltásra késztette őt. 2014-ben a Red Bullnál Daniel Ricciardo volt a tét nélkül versenyző feltörekvő tehetség. Az ausztrál szerint most Leclerc ugyanolyan esélyt kapott a német csapattársaként, mint ő akkor.


„Nagyon hasonló a helyzet, Charles előtt is ott az esély. Most igazán megcsinálhatja a hírnevét idén azzal, hogy Seb mellett van, mert Seb már kivívott minden elismerést. Ez kicsit olyan, mint nálam. Én is egy senki voltam, amikor abban az évben a Red Bullhoz érkeztem, és azzal szereztem hírnevet, hogy legyőztem a négyszeres világbajnokot. Most Charles ugyanezt teszi jelenleg” – vont párhuzamot.
Daniel Ricciardo és Sebastian Vettel 2014-ben (Fotó: xpbimages.com) Daniel Ricciardo és Sebastian Vettel 2014-ben (Fotó: xpbimages.com)


Ricciardo abban az évben három futamot nyert (egyedüliként a mercedeseken kívül), év végén pedig harmadik lett Vettel előtt a bajnokságban. Leclerc eddig csak Bahreinben ért célba jobb helyen, mint Vettel, ám amikor a Ferrarinak igazán ment, ő volt a gyorsabb versenyző, és csak idő kérdése, mikor jön számára az áttörést jelentő siker.


„Ha legyőz egy négyszeres világbajnokot, máris neve lesz. Seb nehéz helyzetben volt velem, és most Charles-lal is nehéz helyzetben van. A nyomás Seben van, nem Charles-on. Senki sem számít arra, hogy egy négyszeres világbajnokot legyőz egy fiatal. Seben van tehát minden teher” – összegezte Ricciardo, miért nem jöhet ki igazán győztesen ebből a szituációból a német.