Musorujsag
Élő Eredmények

Versenyzőnőt szerződtetett a Williams F1-es csapata

Versenyzőnőt szerződtetett a Williams F1-es csapata

Williams, Autosport
Újra egy női fejlesztő versenyzőt szerződtetett a Williams csapata. A W Series első győztese, Jamie Chadwick csatlakozott a grove-i csapathoz!

Egy új versenyzővel bővült a Williams csapata: hétfőn bejelentették, hogy mostantól a 21 esztendős brit Jamie Chadwick a versenyzői akadémiájukat erősíti, és hivatalos fejlesztőversenyzőként segíti az F1-es istállójuk munkáját. Chadwick az egyik legtöbbre tartott versenyzőnő, aki nem mellesleg a kizárólag hölgyeknek kiírt Forma–3-as bajnokság, a W Series első versenyének győztese is. A múlt hétvégén Zolderben ugyan nem sikerült diadalmaskodnia, ám a bajnoki tabellán továbbra is ő vezet, 6 ponttal megelőzve a legutóbbi futamot megnyerő (egykori Red Bull-nevelés) Beitske Vissert.

Chadwick már rendelkezik némi rutinnal a formaautózás világában. Azt követően, hogy 2015-ben megnyerte a brit GT4-es bajnokságot, a brit Forma–3-ba került, és ott tavaly futamot is tudott nyerni. Emellett megnyerte a legutóbbi MRF Challenge téli sorozatot is. A csapat közleménye szerint fejlesztőversenyzői minőségében főként a grove-i gyár szimulátorában fog dolgozni, ám emellett rendszeresen elkíséri majd csapatát a versenyhelyszínekre is. Ezzel párhuzamosan tovább versenyez a W Series-ben, Silverstone-tól kezdődően három futamot fog teljesíteni az európai Forma–3-ban, és marketingfeladatokat is el fog látni.

„Nagy megtiszteltetés számomra, hogy csatlakozhatok a Williams versenyzői akadémiájához. A szimulátorban töltött idő egy fantasztikus lehetőség a fejlődésem szempontjából. Már nagyon várom, hogy a grove-i gyárban dolgozhassak, hogy beilleszkedjek a csapatba, és segítsek nekik, ahol csak tudok. Nagyszerű kiindulási alap, hogy a versenyzői akadémiájuk tagja lehetek” – fogalmazott Chadwick.

Jamie Chadwick (Fotó: W Series) Jamie Chadwick (Fotó: W Series)

A Williamsnél előszeretettel karol fel fiatal versenyzőket, többek között Jenson Button, Nico Rosberg, David Coulthard, Nico Hülkenberg és Valtteri Bottas is náluk bontogatta szárnyait. Emellett női versenyzővel is dolgoztak már együtt hasonló szereposztásban: a már visszavonult Susie Wolff az évtized közepén többször is tesztelt velük, hivatalos szabadedzéseken is részt vett a Williamsszel, közreműködött a fejlesztői munkában, és mindmáig ő az utolsó nő, aki nagydíjhétvégén szerepet kapott az F1-ben.

„Boldog vagyok, hogy Jamie Chadwick csatlakozott a Williams akadémiájához fejlesztőversenyzőként” – nyilatkozta Claire Williams helyettes csapatfőnök. „Volt szerencsém látni őt a hockenheimi versenyen, amelyen megszerezte a győzelmet a W Series idénynyitóján. A versenyzéssel kapcsolatos kötelezettségein túl Jamie mostantól a Williams szimulátoros munkájában fog részt venni, a versenypályán és a gyárban is a csapattal dolgozik, valamint a marketinges feladatokból is kiveszi majd a részét. Jamie nagy tehetség, és már alig várjuk, hogy vele dolgozhassunk.”

Claire Williams a mezőny egyetlen női csapatfőnökeként (bár hivatalosan csak helyettes, apja, Frank Williams már jó ideje nem kíséri csapatát a helyszínekre) aktívan támogatja a nők autósporton belüli érvényesüléséért folytatott küzdelmet. Legutóbb Zolderben pedig azt is elárulta, hogy a W Seriesről is megváltozott a véleménye az első futam után. Mint mondta, kezdetben kritikus volt a kezdeményezéssel, mert úgy érezte, ezzel csak még jobban elkülönítik a női versenyzőket a sportágon belül, de ma már úgy látja, ez egy komoly lehetőség a képzésükre és a továbblépésükre.

Claire Williams (Fotó: XPB) Claire Williams (Fotó: XPB)

„A sportágunk sok más sporttal ellentétben engedi, hogy nők férfiakkal küzdjenek meg. Hogy emiatt visszalépést jelent-e a pusztán női sorozat? Jó választás volt, mert szerintem remek képzést nyújt, és ezt fantasztikusnak véltem. Létrehoztak egy új bajnokságot, és függetlenül attól, hogy ez nőknek vagy férfiaknak szól-e, lenyűgöző eredmény, hogy ilyen rövid idő alatt sikerült. Az pedig történelmi pillanat volt, hogy úgy sorakoztak föl az autók a rajtrácsra, hogy tudtad, valamennyiben egy nő ül. Szerintem ez olyan hátteret biztosít a hölgyek számára, amilyennel pillanatnyilag máshol nem rendelkeznek. És ha felgyorsítja az előmenetelüket a motorsporton belül, akkor ez csak jó dolog lehet. Én maximálisan támogatom a nemek sokszínűségét a sportágunkon belül” – fogalmazott Williams.

A grove-i F1-es csapatának két állandó versenyzője jelenleg Robert Kubica és George Russell, hivatalos tartalékversenyzőjük Nicholas Latifi, aki jelenleg bajnoki éllovas a Forma–2-ben. A legutóbbi szezonközi teszteken is résztvevő kanadai továbbra is a csapatot erősíti, és Chadwick érkezésétől függetlenül maga is tovább segíti a szimulátoros munkában a Williamst. Chadwicken kívül jelenleg egy női versenyző áll kapcsolatban F1-es csapattal. A kolumbiai Tatiana Calderón tavaly tesztelt is F1-es autót az Alfa Romeo/Sauber-istállóval, jó ideje fejlesztőversenyzőként segíti a munkájukat, miközben jelenleg az ő utánpótláscsapatukat erősíti az F2-es bajnokságban, ahol ő az első női versenyző.

Borítókép: Jamie Chadwick (Fotó: Williams)

További tartalmak