Az F1 és az FIA is a „hőseként” gyászolja Laudát

A Forma–1 és az FIA is közleményben adózott a hétfőn elhunyt háromszoros világbajnok Niki Lauda emlékének.

Jean Todt és Niki Lauda (Fotó: XPB)

Kedden reggel közölte a hírt a család: Niki Lauda 70 esztendős korában örökre elaludt. Halála a tejes autósportos világot megrendítette, csapatok, munkatársak, ellenfelek, versenyzők azóta is folyamatosan nyilvánítják részvétüket a család és a barátok felé.


A Forma–1 külön közleményben emlékezett meg egyik legmeghatározóbb alakjáról méltatva őt három világbajnoki címe, az 1976-os nürburgringi balesetét követő visszatérése, valamint a Ferrari, a Jaguar és a Mercedes csapatainak élén végzett munkája kapcsán.


Chase Carey, az F1 elnöke elmondta: „Hatalmas szomorúsággal értesültem Niki Lauda halálának híréről. A Forma–1 nemcsak a sport egy igazán hatalmas alakját veszítette el, de az egyik hősét is. A versenyzés iránti szeretete és a mutatott bátorsága egyszerűen rendkívüli volt, és sok szurkolót inspirált. A távozása hatalmas veszteség az egész Forma–1-es család és a motorsport egésze számára is. Gondolatban a családjával vagyunk.”
Chase Carey és Niki Lauda (Fotó: XPB) Chase Carey és Niki Lauda (Fotó: XPB)


Az FIA ugyancsak közleményt adott ki, felidézve Lauda 1971-ben induló F1-es pályafutását, sikereit versenyzőként és csapatvezetőként. Az 1990-es évek elején Laudát az a Luca di Montezemolo hívta segítségük a Ferrarihoz tanácsadóként, akivel a 70-es években együtt tették sikeressé a Scuderiát. Ők már újra Maranellóban  dolgoztak, amikor 1993-ban (Bernie Ecclestone ajánlására) csapatfőnöknek nevezték ki Jean Todtot, a későbbi Schumacher-korszak meghatározó alakját. Todt éveken át dolgozott együtt Laudával, aki segített neki lerakni a híres sikercsapat alapjait.


Ma már az FIA elnökeként adott hangot megrendültségének Lauda halálhíre után. „Niki Lauda egy hős volt a motorsportban, aki fiatal koromban engem is inspirált. Egy igazi mérföldkő a Forma–1 történetében. Gondolatban most a családjával és a Mercedesszel vagyok” – írta.