Ismertették a riói pálya nyomvonalát

Ismertették annak a Rio de Janeiró-i pályának a nyomvonalát, ami a tervek szerint Interlagos helyére lép majd – a legfrissebb hírek szerint azonban „csak” 2021-ben, amikor lejár a jelenlegi helyszín szerződése. Szintén új hír, hogy a pálya mégsem Ayrton Senna nevét viseli majd.

Fotó: XPB

Egyelőre bizonytalan a Brazil Nagydíj sorsa – legalábbis az, hol rendezik majd a futamot a jövőben. Interlagos szerződése 2020-ban jár le, az ország elnöke azonban nemrég arról beszélt, a verseny már 2020-ban egy új helyszínre költözik. Sao Paulo ezt követően jelezte, ragaszkodnak a viadalhoz, ezért az interlagosi pálya tervezett privatizációjáról is lemondanak.


Úgy tűnik, ez nem változtatott túl sokat a terveken, a Rio Motorsports nevű amerikai konzorcium ugyanis nemrég hivatalosan is bejelentette, megnyerte az új pálya építésére kiírt pályázatot, Hermann Tilke cége pedig a „ráncfelvarrásokat” is elvégezte az eddigi terveken.
Ennek ismertetésekor a neves pályatervező a következőképpen nyilatkozott. „A Rio de Janerió-i egy modern, dinamikus és érzelmekkel teli versenypálya lesz. Egy olyan helyszínen gondolkodunk, ami többfunkciós lesz, és több sportágat is kiszolgálhat, több rendezvénynek is otthont adhat, szolgálhatja a közösséget.”  

Az egyéb sportágak közül az egyik a MotoGP lehet, az illetékesek ugyanis a kétkerekűek legrangosabb világbajnoki sorozatát is vendégül szeretnék látni pályájukon, ami a korábbi hírekkel ellentétben mégsem Ayrton Senna nevét viseli majd, hanem Rio MotorParknak fogják nevezni (állítólag voltak problémák a háromszoros bajnok névhasználatának engedélyezése körül). A legendás versenyző emléke előtt azonban így is tisztelegnek, egy Senna S-kanyar ugyanis lesz a pályán.


Ami a pálya debütálásának időpontját illeti, a legfrissebb hírek szerint 2020 helyett 2021 a cél, jövőre ugyanis még Interlagos ad otthont a futamnak, kitöltve ezzel jelenleg érvényben lévő szerződését. Annak lejártát követően viszont jöhet a „költözés” az új helyszínre.
Fotó: XPB Fotó: XPB