Wolff: Niki, te pótolhatatlan vagy! Nem lesz több olyan, mint te!

Pótolhatatlan veszteségnek tartja Niki Lauda elvesztését a Mercedes csapatfőnöke, az osztrák tulajdonostársa és barátja, Toto Wolff.

Niki Lauda és Toto Wolff (Fotó: XPB)

Hétfő este 70 esztendős korában elhunyt a múlt augusztus óta tüdőátültetése után lábadozó Niki Lauda. Ezzel nemcsak a Forma–1-et érte nagy veszteség, de a Mercedes csapatát is, amelynek 10%-os résztulajdonosa volt, valamint az igazgatótanácsának elnöke 2012 óta. Az osztrák a Mercedes utóbbi években látott sikereinek egyik letéteményese ő, a márka Lauda közreműködésével kötelezte el magát az F1 iránt 2020 végéig, elnöksége pedig többek között az ő meggyőző erejének köszönhetően határozott úgy, hogy az addiginál nagyobb összeggel és teljes mellszélességgel támogatja az F1-es gyári csapatuk projektjét. A projektet, mely a 2010-től 2012-ig tartó szenvedős időszakot követően a siker útjára lépett, hála annak, hogy vezérkar korán felismerte: mihamarabb gőzerővel neki kell látni az új motorformula előkészítésének.


Ez alapozta meg a csapat azóta tartó sikerkorszakát.


Toto Wolff sportigazgató és csapatfőnök nemcsak üzlettársát és kollégáját, de barátját és harcostársát is gyászolja. „Mindenekelőtt az egész Mercedes nevében szeretném őszinte részvételemet kifejezni Birgit (Lauda felesége), Niki gyermekei, családja és közeli barátai felé” – nyilatkozta a Mercedes által kiadott közleményben.


„Niki mindig a sportágunk egyik legnagyobb legendája marad. A hősiességet az emberséggel és az őszinteséggel kombinálta az autóban és azon kívül is. Távozása űrt hagy maga után a Forma–1-ben. Nemcsak egy hőst veszítettünk el, aki a valaha látott legnagyobb visszatérést mutatta be, de egy embert is, aki értékes tisztaságot és őszinteséget vitt a modern Forma–1-be. Nagyon fog hiányozni, mert ő volt nálunk a józan ész hangja” – méltatta Laudát.
Niki Lauda és Toto Wolff (Fotó: XPB) Niki Lauda és Toto Wolff (Fotó: XPB)


„A Mercedes-csapatunk az utat mutató fénysugarát veszítette el. Csapattársként az elmúlt hat és fél évben Niki mindig brutálisan őszinte volt, de végtelenül lojális. Kiváltság volt, hogy számíthattunk rá a csapaton belül, és hogy szemtanúi lehettünk, milyen sokat jelent neki, hogy részese a csapat sikereinek. Valahányszor végigsétáltunk a brackely-i és brixworth-i gyárunk folyosóin, vagy amikor a híres motivációs beszédeit tartotta, olyan energiát adott a csapatnak, amit nem lehet pótolni.”


„Niki, te egyszerűen pótolhatatlan vagy, soha nem lesz még egy olyan, mint te! Megtiszteltetés volt, hogy az elnökünknek hívhattunk. És kiváltság, hogy a barátunknak nevezhettünk.”