Így tiszteleg Lauda előtt Monacóban a Mercedes

Megmutatta a Mercedes, milyen módon tiszteleg a Monacói Nagydíjon a hétfőn elhunyt tanácsadója, Niki Lauda előtt.

Niki Lauda aláírása és egy köszönetnyilvánítás a Mercedes orrán (Fotó: XPB)

Gyászol a Forma–1, és gyászol a címvédő Mercedes csapata is. Igazgatótanácsuk elnökét, tanácsadójukat, Niki Laudát 70 esztendős korában érte utol a halál. Lewis Hamilton és Toto Wolff barátja elvesztésére hivatkozva szerdán lemondta a sajtótájékoztatókon való megjelentését, ám a csapat el azért nem bújt a nyilvánosság elől.


Sőt, megmutatták, milyen módon fognak tisztelegni az osztrák előtt. Két autójuk orrára a Danke Niki („Köszönjük, Niki!”) feliratot helyezték el, továbbá felragasztották Lauda aláírását is. Emellett a motorborításon lévő sok apró csillag egyikét is pirosra festették, utalva arra, hogy Lauda mindig piros sapkát viselt.


A csapat tagjai emellett egész hétvégén gyászszalagot fognak viselni, és közlésük szerint később további változtatások is feltűnnek majd az autóikon. „A hétvége folyamán további elemek érkeznek még, de ez a megjelenés már csütörtök délelőtt látható lesz az autókon” – nyilatkozta az istálló szóvivője.
Wolff és Hamilton távollétében a Mercedes részéről egyedül Valtteri Bottas nyilatkozott. A finn úgy vett részt az FIA szerdai hivatalos sajtótájékoztatóján, hogy csapattársát helyettesítette. „Találkoztunk ma Lewisszal. Minden a megszokott volt. Engem a marketinges csapat kért meg, hogy vegyek részt a sajtótájékoztatón. Én csak ennyit tudok. De amúgy úgy tűnt, hogy rendben van” – mondta, amikor arról kérdezték, Hamilton mennyire tűnt zaklatottnak.


A bajnoki második helyezett Laudáról is beszélt. „Sokkoló hír volt ez a hét indításaként. Természetesen nekem és a csapat minden egyes tagjának is sokat jelentett, a versenycsapatnál és a gyárban egyaránt. Fontos tagja volt a Mercedes családjának. Hatalmas motivációt jelentett mindenki számára. Számomra is, mert versenyzőként sok mindent elért, nehéz pályafutása volt, nagy visszatérésekkel. De emberként is nagyszerű volt. Sosem fogjuk feledni.”


„Sok szép pillanatot éltünk át együtt. Nem könnyű így nekivágni a hétvégének, de biztos vagyok benne, hogy csapatként ezt az előnyünkre tudjuk fordítani, és a Niki iránti tiszteletből padlógázzal megyünk ki a pályára, célba véve egy jó eredményt.”


Ami személyes emlékeit illeti, Bottas a legjobban azt becsülte tanácsadójukban, hogy nemcsak a dicsőség, de a kudarc pillanatában is mindig biztos pontot jelentett. „Ő mindig vicces volt, remek volt a humorérzéke. És nagyon egyenes. Mindig azt mondta, amit gondolt, úgy írt le mindent, ahogyan van. Sokat mókázott, akár megbeszéléseken is. De a legszebb, ami megmarad belőle, hogy mindig ott volt, amikor jó eredményeket értünk el, gratulált, és láttad rajta, mennyire boldog, de ennél is fontosabb, hogy a rossz futamok után, a nehéz pillanatokban is mindig ott volt. Lehetett vele beszélni bármiről, nyitott volt erre, és nagyon támogatott. Ő maga is megtapasztalta ezeket a dolgokat versenyzőként, az életben és a versenypályán is voltak hullámvölgyek, de ezekből mindig jobbként tért vissza.  Ez számomra mindig óriási motivációt fog jelenteni, és mindig emlékezni fogok rá.”


Lauda előtt két korábbi csapata, a Ferrari és a McLaren is tisztelegni fog a hétvégén, autóikra szintén az osztrákkal kapcsolatos matricák fognak fölkerülni. Akárcsak a Toro Rossóra – ők már meg is mutatták üzenetüket.
Toro Rosso (Fotó: XPB) Toro Rosso (Fotó: XPB)


Maranellóban eközben már kedden is megemlékeztek a velük két bajnoki címet szerző legendáról. A Ferrari Múzeumban külön kivilágítást kapott az egykori győztes autója, az ágaskodó paripás zászlókat pedig félárbocra eresztették.


A Forma–1 megerősítette, ők is készülnek megemlékezéssel, és már zajlik a részletek kidolgozása. A versenyt megelőző egyperces gyászszünet mindenesetre biztosra vehető.
Niki Lauda bajnoki Ferrarija (Fotó: Ferrari) Niki Lauda bajnoki Ferrarija (Fotó: Ferrari)Félárbócon a Ferrari-zászlók (Fotó: Ferrari) Félárbócon a Ferrari-zászlók (Fotó: Ferrari)