Vettel felbecsülhetetlen emlékeket őriz Laudáról

Sebastian Vettel természetesnek vette, hogy tüdőátültetése idején levelet írjon az ellenfél csapatát erősítő Niki Laudának, azért pedig kiváltságosnak tartja magát, hogy személyesen ismerhette a sportág egyik legnagyobb ikonját.

Niki Lauda és Sebastian Vettel (Fotó: XPB)

A Mercedes mellett a Ferrari is a saját halottjának tekinti a hétfő este elhunyt Niki Laudát. Mindkét csapat tisztelegni fog az egykori versenyző és sportvezető előtt az autóján a hétvégi Monacói Nagydíjon. Lauda Michael Schumacher érkezéséig a Ferrari legsikeresebb bajnoka volt, és nagyban hozzájárult az olasz márka hírnevéhez.


Sebastian Vettelt Ferrari-versenyzőként, a Scuderia, valamint a Forma–1 történelmének szerelmeseként, de Lauda ismerőseként is megrázta a háromszoros világbajnok halálhíre. „Az egész motorsportvilágot sokkolta a hét eleji hír. Én szerencsésnek tartom magam, hogy elmondhatom, ismertem Nikit. Még ha nem is dolgoztunk egy csapatnál, rendszeresen találkoztunk, és jókat mókáztunk. Szívesen emlékszem vissza a Red Bull-os időszakomra. Niki törzsvendég volt nálunk, mert mindig összeültek Helmut Markóval. Akkoriban lehetőségünk adódott arra, hogy kiosszuk őt. Aztán a későbbi években már ő volt abban a helyzetben, hogy kioszthasson másokat, és mindenki másnak zsebre kellett ezt tennie…” – utalt arra, hogy a Red Bull egyeduralmát a Mercedes dominanciája követte.


A legszebb emlékek kapcsán Vettel kiemelte, gyakran mesélt neki az osztrák a 70-es és 80-as évekről. „Sok szép apró pillanat volt, amikor lehetőségem nyílt, hogy az ő korszakáról kérdezzem, arról, milyen volt Enzo Ferrari, milyenek voltak az autók, milyen volt akkor a Ferrarinál. Ez mégsem a könyvekből jött, hanem első kézből! Az ilyesmi felbecsülhetetlen, és számomra ezek jelentik a legmaradandóbb emlékeket.”


„Én Michael Schumacher korszakában nőttem föl, számomra ő volt a példakép. De mivel nagyon érdekelt a sportág története, természetesen hamar felfogtam, ki Niki Lauda. Mondhatjuk azt, hogy Niki ugyanolyan mértékben rányomta a bélyegét a saját korszakára, mint tette azt Michael Schumacher vagy Ayrton Senna. Csak kevés olyan versenyző van, akik a korukban új mércét állítottak föl, és kiemelkedtek a többiek közül. Emellett ő még egy elképesztő személyiség is volt. Óriási űrt hagy maga után. Mindez nagyon fog hiányozni, és nem is lehet ezt pótolni. Egy ikonját veszítette el a sportág.”


„Az egyik oka annak, hogy ma ennyire biztonságos autókat vezetünk a Forma–1-ben, az ő munkája volt, amit akkoriban elvégzett. Szerettem a humorát. Nem mindig volt világos, hogy egy-egy kijelentése vicc volt, vagy vélemény. Az életben nem sok ilyen emberrel találkozol.”
Niki Lauda és Sebastian Vettel (Fotó: Moy / XPB Images) Niki Lauda és Sebastian Vettel (Fotó: Moy / XPB Images)


Hogy mennyire tisztelte Laudát, azt a múlt nyáron történt tüdőátültetése után konkrét gesztussal is kifejezte. Amikor Lauda ibizai hazatérését követően több interjút is adott, a támogató üzenetek közül külön kiemelte Sebastian Vettelét, aki a rivális Ferrari tagjaként kézzel írott levelet küldött neki, biztatva őt.


Vettelt Monacóban erről is kérdezték, ám nem kerített nagy feneket a gesztusának. „Amikor hallottam, hogy nincs jól, és hogy nincs abban az állapotban vagy helyzetben, hogy reagáljon a telefonhívásra, leültem, és írtam neki valamit. Elképzeltem, nekem mennyire tetszene egy ilyen gesztus hasonló helyzetben, ezért megírtam a levelet. Egy pillanatig sem kellett gondolkodnom ezen, és a tiszteletem jeleként írtam.”


A német külön szerette Laudában az őszinteségét és nyíltságát, valamint a mindig megőrzött egyszerűségét. Szerinte azon kevesek közé tartozott, aki még a kamerák előtt állva, nagy nyilvánosság előtt sem tudta és akarta megjátszani magát. „Niki Niki volt. Sok embert ismerek, aki a kamerákon kívül más. Egyre több van belőlük. Niki sosem volt ilyen. Lauda mindig Lauda volt, hamisítatlan, önmagához hű. Nem hagyta, hogy átformálják, és mindig a valóságot mondta. Annyira őszintén, hogy volt, hogy mondott dolgokat, és az emberek kételkedtek a szavahihetőségében. De akkor is az volt az igazság. Niki kendőzetlen volt, szívében igazi versenyző, nagyon szenvedélyesen kötődött a sporthoz. Ezek miatt hatalmas tisztelet övezte, és én is nagyon becsültem ezekért.”