Musorujsag
Élő Eredmények

Rossz hír az ellenfeleknek: Hamilton álomrajtot emleget

Rossz hír az ellenfeleknek: Hamilton álomrajtot emleget

Mercedes
Az előző évek tendenciáját megtörve, mégis a várakozásoknak megfelelően jól kezdett a Mercedes Monacóban. A csütörtök megerősítette, sikerült orvosolniuk a korábbi problémáikat.

Az előző szezonokban amolyan mumuspályája volt a Mercedesnek Monaco. Sem a hosszú tengelytávjuk, sem a gumikezelési problémáik miatt nem kedveztek nekik az utcai pálya szűk, lassú, kevésbé tapadó kanyarjai, ezért nem egyszer kínos vereségekbe futottak bele a hercegségben. Idén viszont Toto Wolff csapatfőnök elmondása szerint módosítottak autójuk tervezési filozófiáján, és kiemelt figyelmet szenteltek a lassú kanyaros teljesítményük javítására, miközben a szingapúri tapasztalataikat is felhasználták. A távol-keleti utcai pályán a korábbi években ugyancsak küszködtek, ám 2018-ban magukat is meglepték jó formájukkal, és a tanulságokat próbálták „beleépíteni” a W10-es idei modellbe.

Valtteri Bottas úgy véli, sikerrel jártak. A finn a hétvége előtt még amiatt kesergett, hogy F1-es pályafutása alatt sosem kapott igazán jó autót Monacóban, a csütörtöki két másfél órás tréning után viszont az az érzése, hogy idén megtörik az átok. Lewis Hamilton mindkét edzésen a leggyorsabbnak bizonyult, Bottas mindkét alkalommal 1 tizeden belül volt tőle, és nagy délutáni fölényüket látva bizakodva várja a szombati folytatást. „Jó nap volt ez ezen a pályán. Voltak szezonok, amikor az autót szinte lehetetlen volt vezetni itt, de most nagyon vezethető és élvezetes. Már csak finomhangolnunk kell a beállításait. Jól kezdtük a hétvégét, de mivel Monacóról van szó, itt bármi megtörténhet. Eddig minden rendben” – értékelt a bajnoki tabella második helyezettje.

Viszonylag rossz hír szokott lenni az ellenfelek számára, amikor ő és csapattársa ennyire pozitívan értékeli az első edzésnapot. Márpedig annak alakulásával Lewis Hamilton is kimondottan elégedett volt. „Minden versenyző álma, hogy Monacóba érkezve egy olyan autót kapjon, amely segít kihozni magából a maximumot. Igazán büszke vagyok a csapatra. A célunk, hogy egy pozitív hétvégét fussunk. Elvégeztünk pár módosítást a két edzés között, majd az edzés alatt is, de egészen elégedett voltam a beállításokkal” – mondta a címvédő.

Lewis Hamilton (Fotó: XPB) Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

Külön kiemelte, mennyire élvezte a körözést az utcai pályán, ami ugyancsak annak a jele, hogy jó formában van a Mercedes. „Valahányszor idejövünk, egyre gyorsabbak leszünk, és ezt abból érzed, ahogyan elszáguldasz a falak mellett. A tizenkettes kanyarba annyira nagy tempót viszel bele, pedig csak egy fal van előtted. Mész fölfelé az emelkedőn a Casino fele, és ugyanez van. Hihetetlenül intenzív élmény, és muszáj nagyon koncentrálnod.”

A magabiztosság Hamiltonnál tehát nem hiányzik – de ezúttal Bottasnál sem. A finn végre érzi magát annyira jó helyzetben, hogy merje célba venni az első monacói dobogóját. Hogy mennyire bízik autójában, azt a nap során nem egy határfeszegetős megmozdulása is bizonyította. Az utolsó kanyarban például rendszeresen vészesen közel került a falhoz, és agresszíven használta a kerékvetőt. „Többször is közel voltam. De meg kell találnod a határt. Szerencsére nem sérült meg az autóm, és élveztem is a dolgot. Kényelmesen elmentem a határokig, és ez mindig nagyszerű érzés. Jónak érzem az autót, egészen rendben van. Az utóbbi években valahányszor a lágy gumira váltottunk, az autónk kicsit lustábbá vált, de ma jól reagált erre. Most már csak azt kell biztosítanunk, hogy bármilyen változtatást is hajtunk rajta végre, tartsuk vele a jó irányt.”

Hamilton és Bottas elégedettsége ugyanakkor még nem jelenti azt, hogy a Mercedes napja teljesen simán alakult. Mint azt Andrew Shovlin főmérnök elárulta, maradtak bennük kételyek. „Még gondot okoz, hogy a legelső gyorskörön mindent kihozzunk a lágy gumiból. A fő problémánkat a lágygumis kör jelenti. A mai legjobb időink jók voltak, de csak több kör megtétele után sikerült felgyorsulnunk. És az időmérő edzésen ezen a pályán ez még kulcsfontosságú lehet” – hívta fel a figyelmet a szakember, megjegyezve, Esteban Ocon a pénteki szünnapon gőzerővel rója majd a köröket az angliai szimulátorukban, hogy válaszokat találjon a felmerült problémákra.

Túlságosan azért aligha kell félteni a Mercedest egy ilyen nap után.

Kép: M4Sport Kép: M4Sport
Borítókép: Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

További tartalmak