Musorujsag
Élő Eredmények

A riválisok nem kérnek a Ferrari vétójogából

A riválisok nem kérnek a Ferrari vétójogából

Motorsport
Több ellenfél is kritikával illette a Ferrari vétójogát, amit az olaszok elmondásuk szerint saját érdekeik védelmére és a szabályok nekik tetszővé alakítására használnak, ezért a folytatásban mindenképpen felül kellene vizsgálni annak jogosságát.

A vörösök hosszú évtizedek óta megvétózhatják a nem tetsző szabálymódosítási javaslatokat, a Forma–1 2021-es „megreformálása” előtt viszont fölmerült, az irányítás átláthatóbbá tétele érdekében ezt a jogot el kellene venni a vörösöktől. A csapatfőnök, Mattia Binotto ennek kapcsán Barcelonában elmondta, a vétójoggal nemcsak magukat, hanem a többieket is védik.

Érvelése úgy tűnik nem győzte meg az ellenfeleket, akik úgy vélik, a Ferrari elsősorban magát védi, és a neki nem tetsző/nem kedvező szabályokat vétózza meg, ezért ők nem bánnák, ha az évtizedes „hagyomány” megszakadna az új érában.

„Nem értek egyet a vétójoggal, szerintem ez butaság” – jelentette ki őszintén a Williamst irányító Claire Williams. „Szerintem az a baj, hogy a sportágunk túl demokratikus. De erről sokszor beszéltem már. Az F1-nek és az FIA-nak sokkal nagyobb felelősséget kellene vállalnia a szabályalkotásban. Kollegiálisabb módon akarjuk ezt intézni, de ez káros, ha mindenki a saját érdekeit nézi. Gondolni kell a jövőre, arra, hogyan lehet fenntarthatóbb a sportág, de a jelenlegi módszerrel, főleg úgy, hogy az egyik csapat még vétójoggal is bír, ez megvalósíthatatlan” – magyarázta.

Cyril Abiteboul, Christian Horner és Claire Williams (Fotó: XPB) Cyril Abiteboul, Christian Horner és Claire Williams (Fotó: XPB)

Williams véleményét több, az FIA sajtótájékoztatóján megjelenő csapatvezető is osztotta. A Red Bullt irányító Christian Horner szerint például a Ferrari vétójoga már „nagyon elavult”. „Kétféleképpen lehet ezt nézni. Egyrészt egy biztonsági háló, ami védi a csapatokat, de végső soron magát a Ferrarit védi. De ha tiszta lappal akarunk kezdeni, akkor annak lenne értelme, amit Clair mond, hogy mindenki legyen egyenlő” – nyilatkozta.

A McLarent irányító Zak Brown és a Renault-s Cyril Abiteboul kiemelte, a Ferrari valóban sokat tett a sportágért, ezt viszont másként is lehetne jutalmazni. „Tisztában vagyunk azzal, mennyit köszönhet az F1 a Ferrarinak” – mondta a francia. „De jobb lenne, ha ez valamiféle szponzori szerződésben köszönne vissza, mintsem beleszólási jogban a sportág dolgainak alakulásába. Haladónak kell lennünk, az egész kategóriának, az pedig nem túl progresszív gondolat, hogy van egy csapat, aminek joga van megakadályozni bizonyos folyamatokat” – hangsúlyozta.

Brown próbálta humorosan kezdeni mondandóját. „Nagyon kedves tőlük, hogy felajánlották, képviselik a többiek érdekeit is. Mindenkinek mások az érdekei. Szóval a legjobb az, ha a saját tárgyalásainkat folytatjuk le. Ahogyan azt Cyril is elmondta, a Ferrari nagyon sokat tett a sportért, de lehet ezt másként is jutalmazni” – fogalmazott az amerikai.  

Kép: M4Sport Kép: M4Sport
Borítókép: Fotó: XPB

További tartalmak