Musorujsag
Élő Eredmények

Stewart: Nem önzés Hamiltontól, hogy bujkál a sajtó elől

Stewart: Nem önzés Hamiltontól, hogy bujkál a sajtó elől

Daily Mail, Crash
A háromszoros világbajnok Jackie Stewart megvédte Lewis Hamiltont a monacói sajtókerülés kapcsán kapott kritikáktól.

Nem kímélték a kritikusok Lewis Hamiltont azok után, hogy Niki Lauda halálára hivatkozva Monacóban elbújt a sajtó elől. Az ötszörös világbajnok szerdán lemondta az FIA hivatalos sajtótájékoztatóján való részvételét, és bár csütörtökön nyilatkozott az edzésnapjukról, a Mercedes hétfőn elhunyt tanácsadójáról azóta sem beszélt.

Lauda korábbi brabhames és mclarenes csapattársa, John Watson ennek kapcsán tiszteletlennek és álságosnak nevezte Hamiltont, s kiemelte, ötszörös bajnokként ki kéne tudni állnia a nyilvánosság elé, és kötelessége lenne azzal megadni a tiszteletet volt mentorának, hogy saját helyzetét félretéve beszél róla.

Egy másik brit korábbi versenyző, Jackie Stewart ezzel szemben nem tartja kivetnivalónak Hamilton viselkedését, és védelmébe vette őt, kiemelve, a legfontosabb most az, hogy félre tudja tenni a tragédiát. „A lélektant mindig is fontosnak tartottam, és úgy vélem, éppen ennek köszönhető, hogy még ma is élek, hiszen a mi időnkben nagyon sok haláleset volt. Ötvenhét embert veszítettem el, akik közül sokan a barátaim is voltak, nagyszerű barátok. Azokban az időkben muszáj volt nagyon szigorúnak lenni mentális szempontból. Gyanítom, hogy Lewis Hamilton pontosan ugyanúgy fogja kezelni ezt, ahogyan én is tettem” – nyilatkozta a háromszoros világbajnok.

Lewis Hamilton és Niki Lauda (Fotó: XPB) Lewis Hamilton és Niki Lauda (Fotó: XPB)

„Egész életemben nem fogom elfelejteni, amikor Jochen Ridt meghalt Monzában. Közeli barátom volt. Sírtam, amikor beültem az autóba, és sírtam, amikor kiszálltam belőle, de közötte három körön belül megfutottam a leggyorsabb kört, amit valaha teljesítettem Monzában. Sokan a média munkatársai közül azt mondták, ez a bosszúvágy volt. De nem az volt. Csak félretettem a rosszat. Aztán a rossz abban a pillanatban visszajött, hogy megállítottam az autót. Ez csak észjáték, azon múlik, hogyan kezeled. Nem vagy önző, szó sincs arról, hogy nem érdekel, csak próbálod elvégezni, ami a feladatod. Lewisnak minden képessége és tehetsége megvan ahhoz, hogy ugyanezt tegye.”

Hamiltont megviselte Lauda elvesztése. Ezt mutatta az is, hogy majd’ egy nap kellett neki, mire bármit is reagálni tudott a hírre a közösségi oldalán, amit amúgy aktívan használ; és az is, hogy Toto Wolff elmondása szerint hosszasan beszélgettek egymással, amikor jött az sms Lauda nejétől.

Lewis Hamilton (Fotó: XPB) Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

A britet ismerve, bizonyára ég a vágytól, hogy győzelemmel tisztelegjen volt főnöke és barátja előtt Monacóban (no meg hogy utólag fityiszt mutathasson a kritikusainak), ám Stewart szerint ebben az esetben sem csak az extra motiváció számít. „Nem gondolnám, hogy ez Nikiért van, nem Nikiért kell lennie. Egyszerűen a legjobbját kell nyújtania. Niki közel állt az egész Mercedes-csapathoz, és ez nagyon kegyetlen helyzet. De a kulcs a személyiség, hogy hogyan képes alkalmazkodni a körülményekhez és a szomorú tényhez, hogy Niki elhunyt.”

„Én jó barátomnak tekintettem Nikit, és sokkolt a halálhíre. Csapatként a Mercedesnek sokkal jobban fáj, mint bárki másnak, mert sok időt töltöttek együtt. De ezt ki kell rekeszteni. Amikor beülsz az autóba és kialszanak a lámpák, versenyző vagy, az autót vezeted, amely a legkifinomultabb mérnöki alkotás a világon, és a határig kell elvinned. Lewis Hamilton maximálisan képes rá, hogy ezt tegye az időmérőn és a versenyen. Ugyanúgy, ahogyan annak idején én is tettem” – vélekedett a skótok legendája.

Kép: M4Sport Kép: M4Sport
Borítókép: Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

További tartalmak