Hamilton: Ez a pole Nikié! Szeretném hinni, hogy most büszke ránk

A hétvége során először a pole pozíció megszerzése után nyilatkozott Niki Laudáról Lewis Hamilton, aki elsősorban a történtek miatt érzi a mostanit az eddigi legnagyobb kvalifikációs sikerének.

Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

A monacói előzési lehetőségeket figyelembe véve az év talán legfontosabb időmérő edzését nyerte meg Lewis Hamilton. Ő mégsem pusztán ezért örült úgy pályafutása 85. és idei 2. pole pozíciójának, mintha a bajnokságot nyerte volna meg. A nagy megkönnyebbülést jelző hatalmas kiáltása több szempontból is a mögötte hagyott heteknek szólt. Egyfelől az utóbbi időben dadogott a kvalifikációs teljesítménye, és zsinórban háromszor maradt alul az őt most a Q2-ben és a Q3 első körében is sakkban tartó Valtteri Bottastól. Másfelől öt nappal ezelőtt kapta a hírt, hogy barátja és mentora, Niki Lauda elhunyt a svájci egyetemi klinikán.


Utóbbi miatt szerda óta kerülte a sajtót, a csütörtöki szabadedzések után is csak a napi munkájáról nyilatkozott röviden. Sikere után viszont megnyílt, és Laudának ajánlotta a pole-ját.


„Nagy csata volt ez Valtterivel! Egész hétvégén nagyon gyors volt. Nagyon akartam ezt a pole-t. Rendkívül sokat jelent számomra, és többet kellett kihoznom magamból érte, mint valaha. És nagyon boldog vagyok, hogy sikerült. Mesés érzés” – nyilatkozta még szinte önkívületben a leintés után. „Tény, hogy nagyszerű a csomagunk, de azt is figyelembe kell venni, hogy bármilyen autónk is van, azt nekünk el kell vinni a határig. Egész idő alatt ki akart törni az irányítás alól. Próbáltam egyensúlyozni. A kör nehéz volt, a Rascasse-ba érve volt egy túlkormányzós pillanatom is. Éppen csak kijöttem belőle. Az utolsó kanyarból kijövet veszítettem is kicsit, de reménykedtem, hogy legalább egy ezreddel legyen meg.”




Lewis Hamilton (Fotó: XPB) Lewis Hamilton (Fotó: XPB)


Hamilton aztán a sajtótájékoztatón az eddig került témáról, Lauda haláláról is beszélt. „Ez pályafutásom legnagyszerűbb pole-ja! Nem volt egyszerű hétvégém eddig, mert Niki miatt nehéz időszakot élek. Egy ilyen pillanatban ilyen nagyszerű eredményt elérni csodálatos érzés. Büszke vagyok az egész csapatra!”


„Ma délelőtt nem éreztem annyira jónak az autót. Még az időmérő elején is voltak gondok az egyensúllyal. Aztán egyre jobb lett. Ez kellett is, mert Valtteri remekül ment. Párszor a falhoz is hozzáértem. Sosem sikerült még tökéletes kört teljesítenem itt. A mostani közel volt hozzá. Ez a pole Nikié! Ebben a helyzetben csak annyit mondott volna: menjetek ki, és adjátok bele a legtöbbet! Szeretném azt hinni, hogy most büszke ránk.”


Hamilton kapott kritikákat annak kapcsán, hogy „bujkált” a média elől – most ezt is kommentálta. „Szeretném elmondani, hogy szerdán nem voltam olyan hangulatban, hogy Nikiről beszéljek. Még annyira friss volt. Az elmúlt nyolc hónapban folyamatosan kapcsolatban álltam vele, üzeneteket, videókat küldözgettünk egymásnak. Voltak jó napok, amelyeken minden jónak tűnt, amik azt sugallták, hamarosan visszatérhet. Aztán voltak napok, amikor nem volt olyan jól.”




Lewis Hamilton (Fotó: XPB) Lewis Hamilton (Fotó: XPB)


„Soha nem fogom elfelejteni, hogy ő hozott annak idején a Mercedeshez. Sosem fogom elfelejteni, ahogy meggyőzött a Mercedesről. Ő és Ross Brawn vázolták nekem, hogy a Mercedes-Benznek milyen víziói vannak a jövőt illetően. Niki egy elképesztő versenyző volt, aki hajtotta az egész csapatot. Megváltoztatta az életemet. Nélküle ma talán csak világbajnok lennék, és nem ötszörös világbajnok. Mindannyiunknak hiányozni fog. Nehéz elhinnem, hogy soha többé nem láthatom már viszont” – mondta érzelmesen a címvédő.


2015 utáni második monacói pole-ja a mostani. És aligha tervez itt megállni. A szombati sikernél csak egy vasárnapi győzelem lenne méltóbb főhajtás a részéről csapatuk egykori tanácsadója előtt.


190522 idotabla MonGP szombat