Megbüntették Gaslyt és Giovinazzit – elvesztették rajthelyüket

Két rajtbüntetést is kiosztott az FIA a Monacói Nagydíj időmérő edzése után. Pierre Gasly idei legjobb rajthelyét bukta el ezzel.

Pierre Gasly (Fotó: XPB)

Gördülékeny időmérő edzés Monacóban nem létezik. A pálya rövid és keskeny, így garantált a forgalom miatti kalamajka. Két versenyző viszont szombat délután túllőtt a célon, és ezzel a megszokottnál is komolyabb zűrzavart idézett elő. A leintés után Pierre Gasly és Antonio Giovinazzi ellen is feltartásos eset miatt indult vizsgálat, és az FIA mindkettejüket 3 rajthelyes büntetéssel sújtotta.


Gasly a Q2-ben a Casino-kanyar után hajtott veszélyesen lassan, satufékezésre kényszerítve az éppen gyorskörén mögötte érkező Romain Grosjeant. A francia nem is jutott tovább, csak 13. lett, és kiesését egy hosszú és hangos káromkodással kommentálta a csapatrádióban. Fiatalabb honfitársa eközben az 5. helyet szerezte meg, ami eddigi szezonja legjobb eredménye. Ezt veszítette most el, így vasárnap a nyolcadik pozícióba lesz kénytelen felsorakozni.


Az FIA közleményéből kiderül, Gaslyék azzal védekeztek, hogy a visszapillantóban azon a részen nem lehetett látni Grosjeant, az FIA a büntetést pedig a Red Bull mulasztásáért osztotta ki. „A 8-as autó sofőrjének (Grosjean) keményen kellett fékeznie, hogy elkerülje a felvezető körén lassan, de a versenyíven haladó 10-es autóval (Gasly) történő ütközést. Akkor egyedül a 8-as autó volt nyilvánvalóan gyorskörön azon a szakaszon, és miközben a bíróság elfogadja, hogy a 10-es autó sofőrje azokban a kanyarokban nem láthatta a 8-as autót, azt a csapat elismerte, hogy nem figyelmeztették versenyzőjüket. A bíróság emiatt a 8-as autó fölösleges feltartásáért három rajthelyes büntetést ad, valamint egy büntetőpontot” – állt az indoklásban.
Pierre Gasly (Fotó: XPB) Pierre Gasly (Fotó: XPB)


A sértett Grosjean a Red Bullt tette felelőssé. „Szegény fickó. Nem szóltak neki. És súlyos következménye volt rám nézve, mert a Q3-ba kerülhettem volna, ehelyett csak tizenharmadik vagyok. A Red Bull el****ta nekem ezt. Pierre nem tehetett semmiről” – fogalmazott a Haas versenyzője.


Az Alfa Romeóval az eredetileg a 15. helyet megszerző Antonio Giovinazzi eközben Nico Hülkenberget akadályozta még a Q1-ben, a Rascasse-kanyarban. Az újonc nagyon későn észlelte a gyorskörön lévő Renault érkezését, és bár félreállt, a német ezzel sok időt veszített.


„A versenyző a 16-os és a 18-as kanyar között volt, amikor rendkívül későn figyelmeztették arra, hogy mögötte jön a 27-es autó (Hülkenberg). A bíróság figyelembe vette, hogy a 99-es rajtszámú versenyző (Giovinazzi) bemelegítő körön volt, így lehetősége nyílt volna több helyet hagyni, függetlenül attól, kapott-e figyelmeztetést a csapatától. Ezenkívül a csapatnak lehetősége volt arra, hogy pontosabb figyelmeztetést adjon. Ennek megfelelően a bíróság fölösleges feltartásért három rajthelyes büntetést és egy büntetőpontot osztott ki” – írta az FIA.


Gasly hátrasorolásával Kevin Magnussen, Daniel Ricciardo és Danyiil Kvjat lépett előre egy helyet, míg Giovinazzi büntetéséből a már Q1-ben kieső Charles Leclerc, Sergio Pérez és Lance Stroll profitál a vasárnapi (14:30, M4 Sport – élő) futamon.


190522 idotabla MonGP szombat