Musorujsag
Élő Eredmények

Nem érzi érinthetetlennek a Mercedest a Red Bull

Nem érzi érinthetetlennek a Mercedest a Red Bull

Sky Sports, Motorsport-Magazin
Nem érzi teljesen érinthetetlennek a Mercedest Monacóban a Red Bull. Max Verstappen volt csapattársa számlájára írja az irreálisan nagy lemaradását, Helmut Marko elérhetőnek érezte az első sort.

Nem sikerült megingatni a Mercedest. Max Verstappen csütörtöki szabadedzésen nyújtott teljesítményét látva arról folyt a találgatás Monacóban, vajon a Red Bull tud-e annyira közel kerülni a címvédő csapathoz, hogy megzavarja Lewis Hamilton és Valtteri Bottas szokásos házon belüli küzdelmét. Voltak tartalékok az RB15-ösben az utcai pályán, Verstappen a Q2-ből például legjobb idővel ment tovább, ám a mindent eldöntő edzésrész utolsó körében a hollandnak nem sikerült javítania, így végül 0,475 másodperc hiányzott  neki a pole-hoz.

Verstappen szerint azonban az összkép nem olyan borús a szempontjukból, mint amilyennek ez a fél másodperc mutatja. Ő sokkal közelebb érzi magukat a Mercedeshez. „Ha az egész hétvégét vesszük alapul, a végén valójában inkább két-három tized hiányzott. A Q2-ben nagyon jó kört futottam, a gumik bekapcsoltak, és ez elég nagy különbséget jelent itt. A Q3-ban az első kanyarba úgy érkeztem, hogy még nem tapadtak, ezért veszítettem ott némi időt. Onnantól viszont egészen stabil kört futottam a Q2-eshez viszonyítva, szóval nem volt rossz. Aztán az utolsó Q3-as körömnél forgalomba kerültem a bemelegítő körön, és amikor elkezdtem a mért körömet, a gumik még hidegek voltak, nem tapadtak. Ezzel egyből két tizedet vesztettem, és úgy döntöttem, inkább megszakítom a köröm” – magyarázta a versenyző, miért torzult el a valós kép.

„Nem gondolnám, hogy ez a fél másodperc reális lenne. A Q3-ban nem működött a gumim, és ez itt meghatározó. A Q2-ben még versenyképes voltam. Tudjuk, hogy még nem zárkóztunk föl, de a csapat dolgozik tovább.”

Lewis Hamilton és Max Verstappen (Fotó: MTI/EPA) Lewis Hamilton és Max Verstappen (Fotó: MTI/EPA)

Ami a „forgalmat” illeti, azt Daniel Ricciardónak hívták. A bemelegítő körön éppen volt versenyzőjük tartotta föl a Red Bullt. Helmut Marko szerint ha ez nincs, az első sor is meglehetett volna. „Max nem tudta azt a tempót futni a bemelegítő körön, ami a gumik fölmelegítéséhez kell, mert Ricciardo feltartotta. Összességében már azt vártuk, hogy az első sorba kerülünk. Bottas ideje elérhetőnek tűnt. Az első és a harmadik szektorban veszítettünk, és éppen ennyi hiányzott” – ecsetelte a tanácsadó.

Christian Horner csapatfőnök szerint a Mercedest meleg gumikkal is bajosan érték volna utol. „A kivezető köre eléggé zűrös volt, mert Daniel elé került, és hol gyorsan, hol lassan ment. Nehéz volt kiszámítani, mit csinálnak a többiek, pedig Max szerette volna jól megnyomni. Daniel Lewist elengedte, de minket sajnos lelassított kicsit. Ettől lehűlt Max gumija, így esélye sem volt javítani. Szerintem nagyon nehéz lett volna elkapni a Mercedest. Mindig szeretné ezt hinni az ember, de egy-két tized talán hiányzott volna. A Mercedes egészen mesés jelenleg, és mi csak próbálunk olyan közel kerülni hozzájuk, amennyire csak lehet. Ez biztató.”

Verstappen így sem panaszkodhat. A mostani harmadik helye az eddigi legjobbja a monacói rajtrácson. „Már a hétvége elején tudtuk, hogy nem leszünk annyira versenyképesek, mint tavaly. De számomra ez egy jó időmérő volt. Ez volt az ötödik időmérőm, de valójában csak a harmadik, amin részt vettem. Innen nézve egészen jó” – utalt arra, hogy 2016-ban a Q1-ben csapta falnak az autóját, 2018-ban pedig már a harmadik szabadedzésen, ami miatt kihagyta a kvalifikációt.

Max Verstappen (Fotó: XPB) Max Verstappen (Fotó: XPB)

Bár Monacóban előzni „nem lehet”, azért már láttunk példát arra, hogy a harmadik pozícióból valaki lerajtolja az első sorban állókat. „Vicces, mert a rajtgyakorlataim közül kettőt is éppen a harmadik rajthelyről végeztem el az edzéseken, szóval a saját rajtrácsomat gumiztam föl! Jónak tűnik. Meglátjuk, mi történik, de elégedett vagyok a mai nappal, és várom, mit hoz a holnap.”

A vasárnapi kilátásokat illetően Marko pesszimistább volt, mint az időmérős teljesítményük kapcsán. „A Mercedes holnap egy kényelmes tempót fog fölvenni, és csak a kerékcsere előtt fogják megnyomni. Két autóval elöl mindent blokkolhatnak. Megérzésem szerint ez egy kettős győzelem lesz a részükről, ha nem történik semmi rendkívüli” – vetítette előre.

Horner szerint azért van esély arra a rendkívülire. „Meglátjuk, mi lesz holnap. Ez a két fickó a bajnoki címért harcol az első sorban. Mi pedig a páholyból figyelünk…” – utalt arra, hogy Hamilton és Bottas csatája során talán túl szűknek bizonyul majd a monacói pálya.

Emellett járhatják az esőtáncot is. Az előrejelzések szerint a futam idején 60% esély van a csapadékra. „Nos, lesz, ami lesz. A második sorból indulunk, Pierre ötödik lett – ez az idei legjobb időmérőnk eddig” – összegzett Horner még azelőtt, hogy Pierre Gasly megkapta volna három rajthelyes büntetését.

190522 idotabla MonGP szombat

Borítókép: Max Verstappen (Fotó: MTI/EPA)

További tartalmak