Musorujsag
Élő Eredmények

Vettel: Harmadik erőként lettünk másodikak

Vettel: Harmadik erőként lettünk másodikak

Sky Sports, RTL
Tempója alapján nem érdemelt második helyet a Ferrari Sebastian Vettel szerint. Örömmel elfogadta a hibázó riválisok ajándékát, ám nem örül annak, hogy erre kellett hagyatkozniuk.

Ki hitte volna, hogy az előzetesen a Ferrari antipályájának kikiáltott Monaco hozza meg végül a vörös csapat 2019-es eddig legjobb eredményét? Az már az első edzések alapján világos volt, hogy a Scuderia lassú kanyaroktól való félelme megalapozott volt, hiszen a Mercedes és a Red Bull is versenyképesebbnek tűnt náluk a hercegségben. Emellett a csapat és a versenyzők is követtek el hibákat, Charles Leclerc-t kitaktikázták a Q2-ből az időmérőn, Sebastian Vettel pedig szombat délben törte össze autóját, megzavarva saját felkészülését.

Mindezek után a versenyük a négyszeres világbajnokkal kimondottan jól alakult. A másik versenyzőjük által előidézett biztonsági autós fázisban megejtett kerékcseréjük után két pozíciót is nyertek, mivel ezúttal nem ők, hanem a riválisok inogtak meg. Max Verstappen Valtteri Bottasnak ütközött a boxban, ami miatt a holland egy dobogójába kerülő 5 másodperces büntetést kapott, a finn meg egy defektet, ami után még egyszer kereket kellett cserélnie.

Vettel Lewis Hamilton gumigondjainak hála mindvégig a futamot vezető páros mögött haladt, és bár támadnia nem sikerült, harc nélkül is elvitte a második helyet – idén ez eddig a legjobb eredményük a csapatával. „Elég zűrös hétvége volt, melyen egy pillanatra sem tudtam úrrá lenni igazán az autómon. Még mindig nem tudok benne teljesen megbízni” – nyilatkozta Vettel, kiemelve, nem az autójuknak köszönhetik a második helyet.

Sebastian Vettel (Fotó: XPB) Sebastian Vettel (Fotó: XPB)

„Jó ez az eredmény. A második hellyel előzetesen nem számolhattunk. Nem volt egyszerű futam, sok minden történt, és főleg a többiek hibáiból tudtunk profitálni. Jobb lett volna nagyobb nyomást gyakorolni rájuk hátulról, mert Lewisnak nagyon nehéz dolga volt a gumikkal. Maxnak is volt egy kis szemcsésedése. De én azzal bajlódtam, hogy fölmelegítsem a hátsó gumikat. Emiatt a végén nem tudtam közelebb kerülni hozzájuk, pedig akkor kellett volna gyorsabbnak lenni. Lewis kontrollálta a tempóját, hogy végig tudjon menni. Ezért jár neki a gratuláció.”

„A versenyen voltak pillanatok, amikor egészen jók voltunk. Az első etap végén hasonló volt a tempónk, nem tudtak elhúzni tőlem a többiek. De a biztonsági autóval eldőlt, hogy mi fog történni. Mindenki kiállt kereket cserélni, majd jött a baleset a boxutcában, ami végül segített pozíciót nyerni Valtterivel és Maxszal szemben. A kiállással elégedett voltam, de Maxnál meg egy hihetetlen kiállást hajtottak végre. Nagyon gyorsak voltak. Szerintem jól választottunk stratégiát, jó gumit tettünk föl, csak egész hétvégén nem voltunk kellően gyorsak ahhoz, hogy még veszélyesebbek tudjunk lenni. Most erre kell összpontosítanunk. A Mercedes pillanatnyilag nagyon-nagyon erős, de mindent megteszünk, hogy utolérjük őket.”

Vettel az eredménynek tud örülni, a helyzetüknek nem. Elismerte, Verstappenék csatáját figyelve reménykedett abban, hogy talán még többre juthat, esetleg ölébe hullik az első hely is. Többet tenni viszont ő nem tudott. „Próbálkoztam, amivel tudtam, igyekeztem nyomást gyakorolni, hibába hajszolni az első kettőt. Majdnem be is jött Max manőverével… Tudtam, hogy mivel büntetést kapott, próbálkozni fog minden körben, növelni fogja a nyomást Lewison. De Lewis nem hibázott, jól csinálta. Én a végén kicsit leszakadtam a lekörözéseknél, amikor Max támadott. Nem tudom, hogy összejöhetett volna-e. Nyilván próbálkoztam volna. Azt gondoltam, talán szerencsém lesz, de nem történt semmi, és végül is a második hellyel is elégedett lehetek.”

Sebastian Vettel és Lewis Hamilton (Fotó: XPB) Sebastian Vettel és Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

Utólag elismerte, amit a hétvége elején nem mertek kijelenteni: a lassú kanyaros utcai pályán megnőtt a hátrányuk. Vettel nem vár gyors feltámadást maguktól, ám azt reméli, hogy Kanadában versenyképesebbé teszi őket a sok hosszú egyenes. „Ez itt Monaco. Előre tudtuk, hogy nem vagyunk elég gyorsak ahhoz, hogy az élen csatázzunk. A versenyen harmadik erő voltunk, mégis sikerült másodikként célba érnünk. Nagyon sok munka vár ránk. Kanada talán jobb pálya lesz számunkra, de pillanatnyilag minden szempontból a Mercedes az etalon. Mi keményen dolgozunk, de nem ígérhetek semmit máról holnapra. A hátrány egészen nagy, de mindent megteszünk a csökkentéséért, és igyekszünk megfordítani a dolgot, mielőbb túlságosan unalmassá válna.”

Végül az egész F1 által gyászolt Niki Laudáról is tett említést, akinek Lewis Hamiltonhoz hasonlóan a sisakfestését viselte a hétvégén. „Összességében ez az egész hétvége Nikiről szólt és az ő családjáról. Ez a verseny most neki szólt, és biztos vagyok benne, hogy elégedett lenne az eredménnyel…” – mondta mosolyogva, majd elgondolkodott. „Nem lehet őt eleget dicsérni. Amit elért, az egyedülálló, de ennél is fontosabb az ember, azok az értékek, amik mellett kiállt. Sajnos ilyenből már nincs sok manapság. Hiányozni fog, de a szívünkben megőrizzük az emlékét.”

Borítókép: Sebastian Vettel és Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

További tartalmak