Steiner: Néhány versenybírának el kéne olvasnia a szabálykönyvet

A Haas csapatvezetője, Günther Steiner fölemelte ugyan szavát az érzése szerint következetlenül ítélő versenybírák monacói ténykedése miatt, elmondása szerint azonban már belefáradt abba, hogy ezzel foglalkozzon, hiszen úgysem lesz változás.

Günther Steiner (Fotó: XPB)

Steinert bosszantotta, hogy Pierre Gasly az időmérő után három rajthelyes büntetést valamint egy büntetőpontot kapott Romain Grosjean föltartásáért, akit a bahreini hétvégén ugyanígy szankcionáltak, miután akadályozta Lando Norrist, a csapatvezető szerint azonban a két eset között komoly az eltérés.


Akkor ugyanis Norris nem veszített sokat az eseten (ahogyan azt később ő maga is elmondta), Grosjean viszont a honfitárs manővere miatt bukta el a Q3-ba jutás lehetőségét, és mivel Monacóban roppant fontos az időmérő, a futamon való jó szereplését is.


„Nincs értelme annak, hogy felemeljem a hangom emiatt, mert senki sem tesz semmit” – felelte, amikor arról kérdezték, tesz-e valamit azért, hogy hivatalosabb formában is rámutasson a vélt következetlenségre. „Mit tehet az ember? Hányszor kell még elmondanom ezt? Szerintem ebben már rekordot döntöttem. Van, aki nem való bírának. De egy idő után csak azt mondom, ez van. Nem pazarlom többé az időm arra, hogy leveleket írogassak.”
Romain Grosjean (Fotó: XPB) Romain Grosjean (Fotó: XPB)


„Néhány versenybírának el kéne olvasnia a szabálykönyvet. Nem kellett volna büntetőpontot adniuk Romainnek Bahreinben, mert egyszerűen rosszkor volt rossz helyen. De úgy érezték, meg kell büntetniük. Ehhez képest Gasly most a pálya közepén volt, egy gyors részen és mindenféle ok nélkül lassított” – magyarázta.


„Nem tudom megmondani, hogy mikor hoztak rossz döntést, de ezt a két esetet szerintem nem lehet egy lapon említeni. A körülmények teljesen másak voltak, és a következmények is. Bahreinben nem ezen múlt a továbbjutás. A két eset teljesen más, és ezt még a vak is látja” – zárta gondolatát.


Ami a bírói testületet illeti, Bahreinben Garry Connelly, Emanuele Pirro, Jose Abed és Mazen Al Hilili hoztak döntéseket a hétvégén történt incidensekkel kapcsolatban, Monacóban pedig Tim Mayer, Mika Salo, Eric Barrabino és Abed, tehát csak egy ember volt közös a két testületben. Ennek kapcsán is többen elmondták már, egy állandó bírói csoport lehet következetesebben tudna dönteni, mint egy folyamatosan másokból álló…
FIA logó (Fotó: XPB) FIA logó (Fotó: XPB)