Musorujsag
Élő Eredmények

Alonso jelezte: a McLaren nélkül is visszatérhet az Indy 500-ra

Alonso jelezte: a McLaren nélkül is visszatérhet az Indy 500-ra

Soy Motor, Racer
Az idei Indy 500-as blama után Fernando Alonso egyértelművé tette: versenyképes autóval szeretne visszatérni az oválpályára. Kérdés, ezt a McLarentől megkapja-e.

Nyerni akart az idei Indy 500-as versenyen, hogy meglegyen a tripla koronája, ám végül úgy alakult, hogy rajthoz sem állhatott rajta. Fernando Alonsót a Forma–1 után az Egyesült Államokban is utolérte a balszerencse a McLarennel: a wokingiak által felkészített versenygép nem volt elég jó ahhoz, hogy kvalifikálja magát a versenyre, csapatuk pedig kínosabbnál kínosabb hibákkal égette le magát az óceán túlpartján.

A történtek után Zak Brown ügyvezető igazgató kiemelte, a csapat felelőssége volt, hogy lemaradtak a versenyről, és miközben ugyan egyértelművé tette, hogy a projekt folytatása nem Alonso személyétől függ, azt is jelezte, hogy szeretné, ha együtt maradnának a spanyollal. „Sokat beszéltem erről Fernandóval, és szívesen próbálnánk meg újra, a legszívesebben természetesen Fernandóval. Mindenképpen szeretné megnyerni az ötszázmérföldest, és nem is férhet kétség hozzá, hogy kiváló csapatok indulnak rajta, de a beszélgetéseinkből úgy éreztem, hogy Fernando a McLarennel szeretne nyerni” – fogalmazott az amerikai.

Alonso a 2020-as terveiről egyelőre nem határozott, ám a nyomást máris növelte a wokingiakon. Közölte tudniillik, hogy a visszatérése esetén a legversenyképesebbnek érzett felállásban vágna neki újra Indianapolisnak. „Még nem tudom” – mondta a McLarennel közös folytatásról a Soy Motornak. „Látni szeretném, milyen lehetőségek lesznek, és ha visszatérek Indianapolisba, akkor az összes létező lehetőség közül azt fogom választani, amelyik a legversenyképesebb.”

Fernando Alonso (Fotó: XPB) Fernando Alonso (Fotó: XPB)

Mindez egyfelől tekinthető figyelmeztető lövésnek a McLaren szempontjából (csak akkor lesz közös folytatás, ha végre komoly projektet hoznak össze), másfelől egyfajta felhívásnak is, mellyel a spanyol jelzi az amerikai csapatoknak, hogy örömmel ülne az egyik autójukba.

A terveit ugyanakkor nem csak ez fogja meghatározni a következő szezonban, hiszen bár a WEC-től az idei Le Mans-i 24 órással búcsúzik, több más verseny és sorozat is fölmerült nála lehetőségként. Azt viszont már most kizárta, hogy teljes idényt fusson az IndyCarban. „Az Indy 500-as elég nagy verseny ahhoz, hogy mindig fontolóra vegyem. Van pár elképzelésem, meglátjuk, hogy alakul a jövő. Amennyiben visszatérek Indianapolisba, az csak egy verseny lesz, a teljes idényt túl nagy elköteleződést jelentene számomra a futamok száma és a felkészülés szempontjából.”

„Ha oda mész, a bajnoki címért akarsz harcolni, nem csak turista akarsz lenni. Ahhoz viszont, hogy a bajnoki címért harcolj, sok szimulációt kell teljesítened, fel kell készülnöd, sok új pályát kell megismerned – ez túl nagy elköteleződés lenne nekem. Annak pedig nincs sok értelme, hogy Indianapolis előtt teljesítsek három-négy versenyt felkészülésként, mert Indianapolis az első oválpálya a naptárban. Szóval egy verseny elegendő” – érvelt a spanyol.

Fernando Alonso (Fotó: XPB) Fernando Alonso (Fotó: XPB)

A McLaren mindeközben kicsit másképpen gondolkodik. Habár 2020 kapcsán Zak Brown szintén kizárta, hogy csapatuk teljes idényt fusson az IndyCarban, ő arra lát lehetőséget, hogy az Indy 500-as mellett pár további versenyen is rajthoz álljanak, hogy gyorsabban fejlődjenek. „Az kizárható, hogy jövőre teljes idényt fussunk az IndyCarban.  Tekintve, hol tartunk most az F1-gyel, valamint hogy hogyan szerepeltünk idén Indyben, én már annak örülnék, ha következő lépésként jövőre visszatérnénk Indybe, ahelyett hogy egy teljes évre beugorjunk.”

„Hogy teljesíthetünk-e futamokat a jövő évi Indy 500-as előtt? Erről már esett szó, gondolkodunk ezen is. Beszéltünk annak lehetőségéről, hogy teljesítünk normál pályás versenyeket. Habár ezek nem segítenének az autó beállítása szempontjából, a csapatunk működését tekintve jó tapasztalatszerzést jelentenének. Idén semmiképp sem kerül rá sor, de ha jövőre visszatérnénk Indianapolisba, akkor teljesíthetnénk egy-két versenyt felkészülésként” – fejtegette lehetőségeiket Brown.

Végül ismét hangsúlyozta, Alonsótól függetlenül tervezik a jövőt, de egyelőre nem készülnek annak lehetőségére, hogy a spanyol helyett mást szerződtessenek. „Nem szeretnék félrevezetni senkit. Ha nem lesz állandó jellegű a dolog, de közben már beszélnék versenyzőkkel, azzal csak félrevezetném őket. Senkit sem akarok félrevezetni. Idén közel kerültünk a teljes beszálláshoz, egyeztettem emberekkel, de mivel most ez nagyon valószínűtlen, nem akarnék egy versenyzőt sem félrevezetni.”

Borítókép: Fernando Alonso (Fotó: McLaren Indy)

További tartalmak