Egy hamis legenda Kubica 11 éve bontatlan győzelmi pezsgőjéről...

Egyetlen futamgyőzelem és egy bontatlan pezsgősüveg – az Alfa Romeo (Sauber) féltve őrzi Robert Kubica "elfelejtett" győzelmi italát, melyhez időközben egy hamis legenda is csapódott. Most elmesélték az igazságot.

Robert Kubica 2008-as bontatlan győzelmi pezsgője. Vagy mégsem...? (Fotó: Alfa Romeo/Twitter)

Lehet, hogy az idei évtől már Alfa Romeónak hívják őket, de az F1 egyetlen svájci székhelyű csapata szívében mindig is Sauberként fog visszatérni a Kanadai Nagydíj helyszínére. Ez az a pálya, amely királykategóriás történetük máig legnagyobb sikerének helyszíne volt 2008-ban, saját és Robert Kubica egyetlen F1-es futamgyőzelme helyszíne.


Az volt az a verseny, amelyen Lewis Hamilton és Nico Rosberg nem vették észre, hogy a boxutcai lámpa pirosan világít, és a brit Kimi Räikkönen Ferrarijába hajtva megágyazott a BMW-Sauber váratlan kettős győzelmének. Kubica az eggyel kevesebb kiálláson lévő Nick Heidfeld előtt csapott célba, és ezzel magának és a csapatának is olyan pillanatokat szerzett, amit megismételni azóta sem tudott egyikük sem.


11 évvel az emlékezetes diadal után az Alfa (Sauber) a hétvégi Kanadai Nagydíj kapcsán közzétett egy fotót (ld. fent) azon pezsgősüvegekről, melyeket a fennállásuk során eddig szerzett 27 dobogós helyezésük alkalmával kaptak. A sorban a kakukktojást éppen Kubica győzelmi pezsgője jelenti, mely – egyedüliként – azóta is bontatlanul díszeleg a többi üres üveg között.


És amelyből azóta egy amolyan házon belüli „legenda” kerekedett, aminek viszont a fele sem igaz...
Robert Kubica a kanadai dobogón 2008-ban (Fotó: XPB) Robert Kubica a kanadai dobogón 2008-ban (Fotó: XPB)


Emlék egy sikerről – és egy veszekedésről…


„A csapattagok tömege ott áll a dobogó alatt, hallgatja a lengyel himnuszt. Vannak, akik könnyeznek. Odafönt Robert az égbe bokszol, megkapja a trófeáját. Mosolyog. Már csak egyetlen dolog maradt hátra: a pezsgőzés. De az érzelmek furcsa dolgok. Az első győzelmének pillanata hevében Robert elfelejti kibontani az üvegét. Nem spriccelte szét. Emiatt maradt az üveg a mai napig az egyetlen a 27 dobogós üvegünk közül, amelyen még rajta van a dugó. És büszkén mutogatjuk a hinwili bázisunkon” – írta a csapat arról, a legenda szerint miért maradt bontatlanul a Hinwilben kiállított üveg.


Mint írták, ha az istállójukhoz új alkalmazott érkezik, az az első gyári munkanapjai alkalmával garantáltan hallani fogja valakitől a lezárt pezsgősüveg történetét, csakhogy a mese és a valóság között van egy aprócska különbség, mely már egy kevésbé kellemes emléket idéz föl bennük. A 2008-as kanadai győzelmi üveg a mai napig be van dugaszolva. És ott áll Hinwilben. Csak éppen nem igazi– árulták el.


A magyarázat:Ehhez az üveghez tartozik egy elragadó történet is, olyan, amiben van politika, szenvedély és féltékenység is. A győzelmet követően kisebb csetepaté bontakozott ki arról, kit is illetnek a győzelemért járó zsákmányok. A Sauber és a BMW is akarta az emlékeket, az általunk valaha ízlelt legédesebb pezsgő tárolóját. Esdekeltünk, könyörögtünk, de ezúttal a német óriás nyerte az üvegért folyó csapatát. Az eredeti tehát az ő müncheni múzeumukban áll a mai napig. A Forma–1 pedig számunkra készített egy másolatot, ami most Svájcban van” – tárták föl az igazságot.
A BMW-Sauber öröme a 2008-as Kanadai Nagydíjon aratott kettős győzelme után (Fotó: Batchelor / xpb.cc) A fotón látható, az üvegekről nagyon is lekerültek a dugók... (Fotó: Batchelor / xpb.cc)


A futam utáni videókon és képeken egyébként jól látható, hogy Kubica igenis pezsgőzött a montreali dobogón, és az 1-es számmal jelölt üvegről is lekerült a dugó.


A hinwiliek visszaemlékezésükben kicsit oda is szúrtak volt partnerüknek és tulajdonosuknak, kiemelve, ők végül nagylelkűségből és stílusosan mondtak le végül az üvegről, az „okos enged” elve alapján.


Majd azért megjegyezték: „A győzelmi trófeát megtartottuk. Azóta úgy hívjuk: a trófea, amit még csak megszagolni sem engedtünk nekik.”Kubica megbánása és sérelme


Az említett győzelemről és pezsgőzésről egyébként az azóta az F1-be visszatérő Robert Kubicának is felemás emlékei vannak. Egy múlt évi interjúban elárulta, a kanadai sikere után még meg volt győződve arról, hogy e győzelem csak az első volt a sorban, ezért egyből újra fejest ugrott a munkába. A pezsgőlocsolás elmaradása innen nézve akár még tökéletesen illett is volna a képbe...


Ma viszont már bánja, hogy így viszonyult a sikeréhez, és meg sem ünnepelte azt igazán. „Egyből repülőre ültem, mert a gyárban volt dolgom a barcelonai teszt előtt. Azóta már megbántam ezt. Én nem akartam ünnepelni, mert már egyből a következő versenyre gondoltam. De ma már jobban kiélvezném a sikert a fiúkkal, akiktől bocsánatot is kérek az akkori miatt. Fiatal voltam, motivált, nem akartam elveszíteni a lendületemet” – mesélte a lengyel.


És hogy teljes legyen a kép: sérelem benne is maradt. A csapat által büszkén említett győzelmi trófea kapcsán. „Nincs a birtokomban, a csapat megtartotta, és még csak egy másolatot sem kaptam róla, ami csalódás számomra. Ez volt a csapat gyakorlata, benne volt a szerződésemben, de azt gondoltam, legalább egy másolatot kapni fogok. De nem. Utoljára akkor láttam a trófeámat, amikor fényképezkedtünk a csapattal a díjátadó után” – mesélte a versenyző, aki később a győztes autóját is hiába próbálta megvásárolni, mivel azok magánkézbe kerültek.


Tárgyak, melyeknek látszólag semmi jelentőségük, élettelen porfogók. A múlt mégis elevenné teszi őket, történetük érzelmeket kavar fel, tettekre és pillanatokra emlékeztetnek, s ezzel gazdagítják a sportág történelmét.
Robert Kubica a 2008-as Kanadai Nagydíj dobogóján (Fotó: XPB) Robert Kubica a 2008-as Kanadai Nagydíj dobogóján még a kezében tarthatta a győzelmi trófeát (Fotó: XPB)