Musorujsag
Élő Eredmények

Félreértés a Red Bullnál: Gaslyt okolják Verstappen balesetéért

Félreértés a Red Bullnál: Gaslyt okolják Verstappen balesetéért

Sky Sports, Auto Motor und Sport
Sikeresen balesetbe hajszolta egymást a két Red Bull a montreali második szabadedzésen. Max Verstappen tehetetlennek érezte magát, Helmut Marko rápirított Pierre Gaslyra.

Az autóját megrongáló Lewis Hamilton, valamint a délelőtti balesetét követően új váltót kapó Antonio Giovinazzi mellett Max Verstappen jegyezte a legkevesebb kört a Kanadai Nagydíj második szabadedzésén. A csak 13. legjobb időt elérő holland a lágygumis gyorskörén került nehéz helyzetbe – éppen csapattársa miatt. Pierre Gasly lassú körön volt, amikor az utolsó sikán előtt felzárkózott rá kollégája, ám mivel nem engedte el, Verstappen leszorítóerőt vesztett, és autója a Bajnokok Falának koccant.

Bár a sérülés mértéke nem volt akkora, hogy utána ne térhessen vissza a pályára, a holland így is sok időt veszített az incidens miatt. „Pierre volt előttem a sikánban, én meg a falnak kormányoztam az autót. Ez van, változtatni már úgysem tudunk rajta” – nyilatkozta vállát megvonva Verstappen. „Úgy hallottam, szóltak neki, hogy érkezem, de kissé későn reagált. Gyorsításra kérték, nem tudom, utána mi történt pontosan. Megérkeztem a sikánba, alulkormányzott lett az autó, és az ő autójának légáramlatai miatt a falba csúsztam. Kár érte, ez az egész programunkra rányomta a bélyegét, időt vesztettem.”

Gasly azt elismerte, hogy csapata figyelmeztette Verstappen érkezésére, szerinte nem volt elég ideje reagálni. „Eléggé későn szóltak. Előkészültem a körömre, Romain mögött haladtam, és amikor szóltak, elkezdtem nyomni. Öt másodpercre volt tőlem. Azt mondták, a falnak ment, de nem igazán láttam, hogy mi történt. Én próbáltam előkészíteni a körömet, de biztosan fogunk erről beszélni” – nyilatkozta a francia.

Max Verstappen (Fotó: XPB) Max Verstappen (Fotó: XPB)

A beszélgetés aligha kerülhető el. Helmut Marko tanácsadó nem örült a látottaknak, és Gaslyt korholta a történtekért, akinek szerinte kevesebbet kéne panaszkodnia, és jobban figyelnie. „Közvetetten ő volt a hibás, hogy Verstappen a falnak ment a célegyenesben. Vagy korábban kellett volna a gázra lépnie, hogy eltűnjön a távolban, vagy el kellett volna engednie Maxot a sikán előtt. Pontosan közöltük vele a rádión, hogy mekkora a különbség” – tette felelősség új versenyzőjüket.

A páros ezzel végül a legjobb 10-ből is kiszorult, Gasly a 12. pozícióban végzett, és mindketten 1,2 másodperccel elmaradtak Charles Leclerc legjobb idejétől. Mind Verstappen, mind Gasly a kevés tapadásra panaszkodott, mely részben a nagyon koszos pálya miatt volt. „Még a második edzésen is nagy volt a por. Négy vagy öt sisakfóliát elhasználtam, miközben általában egyet sem szoktam letépni” – mesélte Verstappen. „A tempónk nem rossz. Természetesen lehetne jobb is, de a csúszós körülmények nem kedveztek nekünk. Még finomítanunk kell pár dolgon, de a hosszú etapunk egészen versenyképesnek tűnt, és ezzel elégedett vagyok. Még úgy is, hogy a programomat meg kellett szakítani. A második edzésen jobban ment. A köröm a kemény gumin egészen jól sikerült, és a lágyon is egész jól álltam. Talán nem a leggyorsabb kör lett volna, de a negyedik helyre elég. Csak nem tudtam befejezni.”

Az egykörös tempó egyelőre nem a Red Bull erőssége Montrealban, és Verstappen szerint ez főleg a leggyorsabbnak számító lágy gumi miatt van. „A lágy keverék különösen problémás nálunk, nehéz előkészíteni. De mindenki így van ezzel. Egyszerűen jobb kompromisszumot kell találnunk” – összegzett.

Gasly hozzátette: „Körről körre érezni, ahogyan a lágy gumi leépül. Ez a vasárnapi versenyt egészen érdekessé teheti.”

Borítókép: Max Verstappen találkozása a Bajnokok Falával (Fotó: Formula1/Twitter)

További tartalmak