Musorujsag
Élő Eredmények

Leszakadt a bajnokságban Bottas: Talán ez volt az ébresztő

Leszakadt a bajnokságban Bottas: Talán ez volt az ébresztő

Sky Sports, Motorsport-Total
Hangos ébresztőt fújt Valtteri Bottasnak a kanadai hétvége. A bajnokságban jókora hátrányra szert tévő finn tudja, több ilyen kisiklás már nem fér bele.

Elszállt volna a reggeli zabkásák és a szakáll ereje? Valtteri Bottas a peches monacói pontvesztése után Kanadában még nagyobb csapást volt kénytelen elszenvedni Lewis Hamiltontól, a montreali három napja pedig nem az eddigi 2019-es idényébe illett bele, sokkal inkább idézte a halovány 2018-as második félévét. Miközben a szabadedzéseken még tartani tudta a lépést csapattársával, az időmérőn idén eddig nem látott hibákat vétett: a Q3-ban először megpördült, aztán második körében többször is elfékezte magát, így csak a 6. rajthely lett az övé.

Számított rá, hogy nem lesz könnyű versenye, és eleve kármentésre készült, ám a versenytempója meglepően gyengének mutatkozott az első etapon, a dobogós helyezésnek pedig a közelébe sem tudott jutni. Csak negyedik lett, a leggyorsabb körért járó egy ponttal vigasztalódott, és kénytelen volt lenyelni, hogy a Sebastian Vettel büntetésével nyerő Lewis Hamilton 17-ről 29 pontra növelte előnyét vele szemben az összetettben.

„Minden, ami ma rosszul sült el, a szombat következménye volt” – állapította meg önkritikusan a finn, aki miután közepes gumin rajtolt, nemhogy nem nyert pozíciót az első métereken, vissza is esett egy hellyel. „A második kanyarban beszorultam, és emiatt vesztettem pozíciót. Utána mentem együtt a vonattal, amelynek tagjai közül sokan használhattak DRS-t. Túlmelegedési problémáink voltak a motorral és a fékekkel is. Mindig hagynom kellett visszahűlni a motort, mielőtt újra támadásba lendültem volna.”

Valtteri Bottas (Fotó: MTI/EPA) Valtteri Bottas (Fotó: MTI/EPA)

A Mercedes kissé elkalkulálta magát a versenyen a hűtést illetően. Bottas mellett Hamilton is lassabbnak bizonyult az első etapján, és mindketten leszakadtak kicsit az ellenfelükről a tiszta levegőért. Aztán a kerékcserék alkalmával a szerelők korrigáltak, és eltávolítottak pár ragasztást a járulékos hűtőnyílásokról, ami javított a helyzetükön. Hamilton részben ennek köszönhette, hogy a kemény gumin gyorsulni tudott.

Bottas kivárta, hogy a lágy gumin rajtolók korábban a boxba hajtsanak körülötte, és a 15. körben megnyílt előtte a tér. „Onnantól már képes voltam arra a tempóra, amit az élmezőny futott. De addigra már túl messze voltak.”

És ha ez nem lett volna elég, a kerékcseréje után újra Daniel Ricciardo mögött találta magát, akin DRS-sel is csak harmadik nekifutásra tudott túljutni. Csatájuk a futam fénypontját jelentette. „Klassz küzdelem volt. Párszor a határon volt a védekezéssel, mert kivárta, melyik irányt választom, hogy nagy tempónál blokkolni tudjon. De én szeretem a kemény versenyzést. Jól védekezett, és nem tette könnyebbé az életem” – ismerte el az ausztrál teljesítményét.

Daniel Ricciardo védekezi ki Valtteri Bottas támadását a 35. körben (Fotó: Formula1/Twitter) Daniel Ricciardo védekezi ki Valtteri Bottas támadását a 35. körben (Fotó: Formula1/Twitter)

Sok öröme azonban így sem lehetett a versenyben, hiszen számára nem az számított, jól szórakozott-e, a tét a bajnoki küzdelem, amelyből hamar kicsúszhat, ha nem fordítja meg az utóbbi hetek tendenciáját. Míg Monacóban még mentséget jelenthetett számára az időmérős forgalom, majd a szerencsétlen vasárnap kettős kerékcsere és a Max Verstappennel történt boxutcai ütközés, Kanadában csakis magát okolhatta.  „Talán ez most egy ébresztő volt” – mondta pontvesztéséről Bottas. „Biztos vagyok benne, hogy tanulhatok ebből. Máris a Francia Nagydíj jár a fejemben. Nincs rajtam nyomás, nagyon elégedett vagyok az évkezdésemmel, nagyon élveztem. Szombaton viszont elkövettem egy hibát. Talán az időmérő végén túlságosan sokat akartam visszahozni belőle, de az ilyesmi megesik. nem állítanám, hogy az előző versenyek történéseihez bármi köze volt a nyomásnak.”

„Ezen a hétvégén nem éreztem azt, hogy egy nehéz hétvége. A Q1-ben és a Q2-ben nagyon elégedett voltam. A Q2 után tudtam, hogy hogyan tudnék javítani, és magabiztos voltam. Végül egy buta hibát követtem el, és ez vezetett ahhoz, hogy sok pontot vesztettem. Természetesen az ilyesmi bosszantó, és nem engedhetek meg magamnak több ilyen hétvégét, ha a bajnoki címért akarok küzdeni. Most túl kell lépnem ezen, és mennem kell tovább.”

Borítókép: Valtteri Bottas (Fotó: XPB)

További tartalmak