Musorujsag
Élő Eredmények

Brawn: Nincs hátsó szándék az FIA döntéseiben

Brawn: Nincs hátsó szándék az FIA döntéseiben

F1
A döntései hátterét talán jobban is kommunikálhatná az FIA, ám Ross Brawn nem érzi úgy, hogy a sportág szempontjából bármi vészjósoló lenne Sebastian Vettel kanadai büntetésében.

Nagy indulatokat kavart a múlt vasárnapi montreali verseny végkifejlete. A célvonalon Sebastian Vettel haladt át elsőként, ám miután korábban kapott egy vitatható időbüntetést, a győzelem Lewis Hamilton ölébe hullt. Vettel igazságtalannak nevezte az FIA versenybíróságát, és büntetése kapcsán az F1 aktuális viszonyai miatt érzett elégedetlenségének is hangot adott. Vele együtt számos kritikus érzi úgy, hogy a sportág átesett a ló túloldalára a büntetésekkel és szabályozással, túlságosan vegytisztává, embertelenné vált, sok esetben megfojtva ezzel a versenyzést.

Az F1 sportigazgatója, Ross Brawn nem tartja ennyire drámainak a helyzetet. Bár elismeri, megosztó döntés született, szerinte a közfelháborodást az erősíti, hogy az emberek nem látnak bele eléggé az efféle döntéshozatali folyamatba. „Megértem, mennyire nehéz lehet a szurkolóknak megérteni, hogy a versenyző, aki a dobogó tetejére lépett, nem ugyanaz, mint aki elsőként szelte át a célvonalat. Éppen ezért annyira fontos az átláthatóság, a bírák döntésének pontos elmagyarázása, főleg egy olyan összetett sportágban, mint a Forma–1” – fogalmazott.

Lewis Hamilton és Sebastian Vettel incidense (Fotó: Mercedes) Lewis Hamilton és Sebastian Vettel incidense (Fotó: Mercedes)

Brawn a helyzetet párhuzamba állította a futballban ugyancsak megosztó videóbírós technológiával, és elismerte, a sportág talán jobb kommunikációval elejét vehetné, hogy a szenvedélyes kritizálók összeesküvést szimatoljanak a háttérben. „A futballban hiába vezették be a videóbírót, még mindig sok a vita arról, szükséges-e büntetőt adni egy kezezésért, vagy sem. Az FIA szempontjából talán érdemes lenne elgondolkodni a megoldásokon, melyek révén a bírák elmagyarázhatnák az efféle döntéseket.”

A szakember nem ért egyet a bírák kritizálásával sem. „Semmi visszás nincs az ilyen döntésekben. Lehet ezzel egyetérteni vagy sem, de azoknak, akik bírói szerepkört vállalnak, semmilyen rejtett szándékuk nincs, és a szurkolók efelől biztosak lehetnek. Én nem mondanék véleményt az ítéletről, mert az én pozíciómban ez nem lenne helyénvaló. Tisztelem a bírók munkáját és profizmusukat, és hiszem, hogy ők örülnének a legjobban, ha a verseny végeredményéről nem a büntetések döntenének.”

Borítókép: Ross Brawn (Fotó: XPB)

További tartalmak