A fiatalokat segítenék egy szabállyal, Russellnek nem tetszik

A Williams újonca, George Russell nem szimpatizál azzal a szabálymódosítási javaslattal, melynek értelmében 2021-től az istállók által támogatott, az állandó mezőnyhöz nem tartozó pilótáknak is lehetőséget kell biztosítani a szabadedzéseken.

George Russell (Fotó: XPB)

A RaceFans információi szerint az F1 főnökei 2021-től az évközi tesztekhez hasonlóan a pénteki szabadedzések esetében is arra köteleznék a csapatokat, adjanak lehetőséget védenceinek, vagyis küldjenek pályára olyan versenyzőket, akik kettőnél kevesebb futamon vettek részt. Ezzel is segítve őket, valamint tapasztalatszerzésüket.


A jelenlegi mezőnyből több pilóta is hasonlóan debütált éles körülmények között, a csapatok körében viszont nem bevett szokás, hogy péntekenként lehetőséget adnak tesztversenyzőik számára, gyakorlási lehetőséget véve el ezzel az állandó pilótáktól.
George Russell (Fotó: XPB) George Russell (Fotó: XPB)


Amikor az ötletről kérdezték, a Williams újonca elmondta, mindenképpen pozitív, hogy segíteni szándékoznak a fiatalokat, magát a javaslatot viszont ő nem tartja túl jónak. „Az mindenképpen nagyszerű törekvés, hogy próbálnak több pályaidőt biztosítani a fiatal versenyzők számára” – kezdte Russell. „De személy szerint úgy gondolom, ez a megközelítés nem jó.”


„Indulsz az edzésen, megteszel 20 kört. Ezek a srácok majd jönnek, és bizonyítani akarják, mire képesek. Megfelelő tapasztalatok nélkül azonban nem teheted meg. Szerintem ez inkább ártana a pályafutásuknak, mint segítené azt” – hangsúlyozta.


A tapasztalatszerzés kapcsán Russel elmondta, hálás a Mercedesnek (a németek régóta támogatják már pályafutását) és tiszteli a csapatot azért, amiért sok tesztlehetőséget biztosított neki, és egy éven keresztül úgy kezelte, mintha az istálló része lenne. „Tavaly tartalékversenyző voltam a Mercedesnél, szóval ott lehettem, és kivehettem a részem több hétvégéből, ami valószínűleg a legfontosabb része ennek az egésznek” – fogalmazott.
George Russell (Fotó: XPB) George Russell (Fotó: XPB)