Kiábrándul-e Vettel annyira az F1-ből, hogy búcsút intsen neki?

Sebastian Vettel Kanadában egyértelművé tette, nem tetszik neki a Forma–1 jelenlegi állapota. De vajon lesz-e ennek hatása arra, meddig tart ki a sorozatban?

Sebastian Vettel (Fotó: XPB)

Egyesek gyerekesnek vagy túlzónak tartották a futam utáni viselkedését, mások meg csak egyszerűen őszintének és szenvedélyesnek. Bárhogy is értelmezzük Sebastian Vettel Kanadai Nagydíjat és a kapott 5 másodperces büntetését követő elvonulós, táblacserélős és kérdésekre nem válaszolós cselekedeteit, egyvalamit biztosan megállapíthatunk belőlük: a német nincs kibékülve azzal, hogy a Forma–1 világa egyre jobban eltávolodik az ő világától.


Hogy pontosan miről is van szó, azt a futamot követő sajtótájékoztatón elmondott monológjában fejtette ki. Újra elmagyarázta, hogy nem volt semmi szándékos a Lewis Hamiltont falhoz kényszerítő manőverében, hogy nem ért egyet a született büntetéssel, és hogy azt sem érti, hogy mi szükség van már teljesen természetes dolgokért is büntetést adni. Kritizálta az F1 őszintétlenségét, a túl sok és túl aprólékos szabályzatot, mely megfojt versenyzőt és versenyt, és konkrétan kijelentette, szíve szerint egy pár évtizeddel ezelőtti F1-ben versenyezne, nem a maiban. „Ez már nem az a sportág, amelybe gyerekként beleszerettem” – hangzottak súlyos szavai.


Mindezek után fölmerült a kérdés, mikor lépi át az F1 az ingerküszöbét, és mikor jön el az a pont, ahol már úgy érzi, ő ebből többé nem kér. Emlékezhetünk, egy pár hónapja adott interjúban Vettel először beszélt nyíltan arról, hogy egyre kevésbé tartja sportnak az F1-et, és hogy nem tetszik neki a sorozat mesterkélt show-vá alakítása. Akkor azt is megjegyezte, hogy miután 2020 végéig szól a szerződése a Ferrarival, a 2021-re tervezett nagy (vagy nem is olyan nagy?) szabályreform konkrétumaitól fogja függővé tenni, akarja-e a folytatást az új érában.


Márpedig az eddig megismert tervek alapján minden jel arra utal, hogy a sportág aligha fog a neki tetsző irányt venni. Elvégre egy amerikai médiacég a sportág tulajdonosa, amely eddigi tevékenységével egyértelművé tette, hogy számára igenis a show, a "fesztiválhangulat", a populáris kultúrával való összefonódás és a Vettel által nem szeretett digitális világ a mindennél előrébb való szempont a sikeressé válásban.


Monrealban meg is kérdezték a ferrarist, hogy a történtek és a vázolt folyamatok esetlegesen lerövidíthetik-e az F1-es pályafutását. „Nos, nem tudom. Nem állok készen az efféle kérdésekre” – felelte tanácstalanul. „Nem tudom, csak úgy érzem, hogy manapság annyi olyan dologra kell figyelnünk, amire régebben nem kellett, mert mindenki tett rá. Ma úgy tűnik, mindenből felhajtást kell csinálni, mert itt vannak ezek a büntetések. Valamilyen szinten átérzem a bírák helyzetét. Már sokszor mondtam, amikor náluk jártam: ott ülnek egy darab papír fölött, nézik a versenyt, és gyakran mondják azt, hogy megértenek, de muszáj ezt tenniük.”
Sebastian Vettel (Fotó: XPB) Sebastian Vettel (Fotó: XPB)


„Szerintem nem jól csináljuk a dolgokat, de abban a korban élünk, amelyben mindenre vannak szabályok. Amikor sétálsz egy járdán, és látod, hogy van rajta egy lyuk, mert éppen építkeznek, szükség van egy fickóra, aki irányít, nehogy belemenj a lyukba. Mert ha megtörténik, az építkező cég hibája lesz, ha mondjuk eltöröd a lábad. Ugyanakkor szerintem egy idiótának kell lenned ahhoz, hogy belesétálj a lyukba és eltörd a lábad. Kicsit ilyennek érzem a mai valóságot” – kesergett a magát régi vágásúnak, hagyományok pártján állónak valló négyszeres világbajnok.


Ironikus, de Vettel visszavonulásáról éppen a monacói és kanadai hétvége között kezdtek pletykákat gyártani. A versenyző Montrealba érkezve ezeket volt kénytelen cáfolni. Csütörtökön határozottan kijelentette, még feladata van a Ferrarinál, ezért a visszavonulás számára nem opció.


A ferraris feladatát még mindig nem intézte el, a küldetés továbbra is a beteljesülésre vár. Még csak közelebb sincs hozzá, mint egy vagy két évvel ezelőtt. Vajon meddig tart ki a kitartása az efféle kiábrándulások mellett?