Musorujsag
Élő Eredmények

Leclerc: Nem tettem eleget a ferraris hierarchia megfordításáért

Leclerc: Nem tettem eleget a ferraris hierarchia megfordításáért

L’Equipe, Speedweek
Sebastian Vettel csapaton belüli státuszát talán még nem sikerült megingatnia, ám Charles Leclerc úgy érzi, hamar tekintélyt szerzett magának a Ferrarin belül.

Sok vita folyt az év első versenyein a Ferrari által idén követett politikáról, és az ezt a gyakorlatban visszatükröző csapatutasításokról. A döntéseket így is, úgy is lehetett értelmezni, ám ahhoz nem fér kétség, hogy e diskurzus rosszat nem tett Charles Leclerc megítélésének. Több esetben sokan tekintettek áldozatként rá, sokak szimpátiáját elnyerte, és a szurkolók fogadtatásán az is érzékelhető, hogy születőben van egy új kedvenc a mezőnyben.

A tifosi, vagyis a Ferrari hívei mindenképpen a szívükbe zárták már. „Ezt te mondtad, nem én” – felelte a francia L’Equipe című lap munkatársának, amikor ugyanezt vetette föl neki. „De tény, hogy nagyon jól érzem magam a Ferrarinál” – erősítette meg.

Persze már láttuk és hallottuk őt dühösnek is, többször a csapata és annak döntései miatt is. Bahreinben fittyet hányt a kérésre, hogy maradjon három körig Sebastian Vettel mögött, és egyből megelőzte a németet, mert érezte, hogy övé lehet a futamgyőzelem. Kínában is pörlekedett a boxfallal a korán kiadott helycserés parancs miatt, és azt is jelezte, nem örül annak, hogy Vettel különb bánásmódban részesül hírneve miatt.

Ettől függetlenül nem érzi magát lekezelve Maranellóban, sőt a korai sikerei szerinte hamar tekintélyt adtak neki a kollégák szemében. „Bahrein után valóban történt egy kis változás. Jobban kezdtek tisztelni. Végre sikerült bizonyítanom magamnak, hogy csodálatos dolgokra is képes vagyok” – nyilatkozta.

Sebastian Vettel Charles Leclerc-rel a kanadai dobogón (Fotó: XPB) Sebastian Vettel Charles Leclerc-rel a kanadai dobogón (Fotó: XPB)

Hogy a Ferrari ennek ellenére a következő futamokon is Vettelt favorizálta, azt természetesnek tekinti. Nem érzi úgy, hogy tett volna már eleget a helyzet megfordításáért. „Érthető, hogy egy Ferrariéhoz hasonló szervezetnél szükség van bizonyos hierarchiára. Sebnek komoly tapasztalata van a Forma–1-ben, négyszeres világbajnok. Nyilvánvaló, hogy ő áll elöl. Az én dolgom, hogy a pályán végezzem el a feladat többi részét. Elkövettem pár hibát, ő kevesebbet. Megérdemli. Minden versenyen előtte kell lennem, és gyakrabban kellene elöl lennem.”

Miközben vannak versenyzők, akik a háttérben „politikai” módszerekkel is próbálják bebiztosítani pozíciójukat a csapattársukkal szemben, Leclerc nem érzi szükségét efféle játszmázásnak a Ferrarinál. „A politikai játszmákat nem szeretem, utálom a taktikázást. Én nem vagyok ilyen. Senkivel sem kötnék csak azért barátságot, hogy hasznom legyen belőle. És nem is akarok csak azért kedveset mondani valakiről, hogy ezzel másoknak megfeleljek. Én a természetes barátságokban hiszek, ezek működnek a legjobban. Nincs szükségem politizálásra, és jelenleg mindenkit kedvelek a Ferrarinál. Végzem a munkám a pályán, és boldog vagyok” – tette egyértelművé, az előrébb lépni eredményei révén akaró tehetség.

Borítókép: Charles Leclerc és Sebastian Vettel (Fotó: XPB)

További tartalmak