Villeneuve: Vettel helyett Ricciardo érdemelt volna büntetést

Ha az FIA a piszkos megmozdulásokat akarja büntetni, Jacques Villeneuve szerint Kanadában nem Sebastian Vettelre kellett volna rászállnia, hanem Daniel Ricciardóra…

Daniel Ricciardo védekezi ki Valtteri Bottas támadását a 35. körben (Fotó: Formula1/Twitter)

Nem érezte elég súlyosnak az 1997-es világbajnok Sebastian Vettel montreali 48. körben bemutatott pályára való visszatérését ahhoz, hogy egy ezért adott büntetés döntse el a győzelem sorsát. Jacques Villeneuve nem sok kivetnivalót látott a megmozdulásban. „Kínos! Nagyon-nagyon kínos” – kommentálta a Motorsport-Magazinnak az ítéletet. „Monacóban 2016-ban Lewis ugyanezt csinálta Ricciardóval a sikánban, és nem kapott érte büntetést. Pedig az szándékos volt. Vettel keresztben tért vissza a pályára, csúszott. Lewis tudta, hogy ott fog kikötni, és azt is, hogy korábban kellett volna elvenni a gázról a lábát. De nyilvánvalóan egyértelművé akarta ezt tenni a bírák előtt, hogy büntetést harcoljon ki.”


Mint az a kanadai szavaiból kiderül, ő nem érezte szándékosnak Vettel manőverét. „Van szabály arra, hogy helyet kell hagynod, igen. De ha nem tudsz? Ha csúszol, akkor nem tudsz. Szóval ez kínos volt a Forma–1 szempontjából. A szabályok pedig rosszul vannak megírva” – összegzett, emlékeztetve, hogy Hamiltonnak végül maradt elég hely, előre tudhatta, mi várható, az ütközést pedig elkerülték.


Villeneuve úgy véli, az FIA-nak nem az lenne a feladata, hogy minden incidensnél közbeavatkozzon, kimondottan a piszkos versenyzést kellene büntetnie. És szerinte ezt Kanadában most nem Vettel mutatta be, hanem Daniel Ricciardo. Az ausztrál és Valtteri Bottas futam közepén vívott, három körön át tartó csatájára utalt ezzel, melynek során a renault-s többször is keresztezte ellenfele útját a hosszú egyenesben.
Jacques Villeneuve (Fotó: XPB) Jacques Villeneuve (Fotó: XPB)


„Azért sem lepett meg, hogy Vettel büntetést kapott, mert az FIA mindig az ellenkezőjét csinálja annak, ami épp történik. Ricciardo érdemelt volna büntetést azért, ahogyan az egyenesben haladt. És ő nem kapott. És elég gyakran van így. Az F1-nek ez mindenképpen rossz. A rossz döntésükkel tették tönkre a versenyt, nem azért, mert nem lett más győztes. Ha Vettel valami piszkosat tett volna, mint Ricciardo az egyenesben, akkor megérdemelte volna a büntetést, attól függetlenül, hogy ezzel megint a Mercedes és Lewis nyer.”


A korábbi versenyzőnek határozott elképzelése van arról, hol kéne meghúzni a határt. „Nem az itt a probléma, hogy most nyerhetett volna a Ferrari. Ezzel nem szabad foglalkozni. És nem is az számít, hagyod-e őket versenyezni, mert ez csak annyit jelent, hogy az emberek bármilyen piszkos dolgot csinálhatnak, hülye dolgokat. Sosem szabad szándékosan csinálni, arra kényszeríteni más versenyzőt, hogy vegyen vissza vagy sodorja magát veszélybe. A sikán levágása viszont más volt, mert hiába jött vissza veszélyesen, Lewis tudta, hogy veszélybe kerülhet, ezért belülre húzódhatott volna.”


Bottas nem kért büntetést, inkább élvezte a kihívást


A szabadabb versenyzés mellett érvelők azonban aligha osztják Villeneuve véleményét. Aki azért helyteleníti Vettel büntetését, mert az FIA ezzel fölöslegesen nyúlt bele egy izgalmas csatába, az ugyanezt mondaná egy Ricciardónak adott büntetésről is.


Márpedig az ő csatájuk a futam egyik fénypontját jelentette. És nemcsak nézői szemmel, számukra is.
Daniel Ricciardo (Fotó: XPB) Daniel Ricciardo (Fotó: XPB)


„Talán a legszebb része az volt, hogy ilyen sokáig tartani tudtam Bottast, és körökön át harcban voltam a Mercedesszel. Klassz volt” – mondta elégedetten Ricciardo a versenyéről. „Szívesen csináltam volna ugyanezt Maxszal (Verstappen) is, de ő túl gyorsan érkezett a lágy gumiján. Amikor Valtteri mögém jött vissza a boxból, arra gondoltam, nem fogom megkönnyíteni a dolgát. Próbáltam védekezni az első körben, de ha elkapott volna, már nemigen harcoltam volna tovább. De feltartottam az első körben, és úgy éreztem, talán tönkreteheti a gumiját. Onnantól úgy voltam vele, szórakozom egy kicsit. Őt ez kicsit feldúlta akkor, én meg nagyon élveztem!”


A manővereiben egyébként Bottas sem talált kivetnivalót. Vagy legalábbis nem tett kifogást emiatt. „Valójában nagyon jó csata volt Daniellel. Volt, hogy a határon táncolt a védekezésével, mert kivárta, hogy merre mozdulok, majd tulajdonképpen blokkolt, de én nem panaszkodok, mert szeretem a kemény versenyzést. Jól védekezett, nem könnyítette meg az életem, de minden rendben volt” – mondta a Villeneuve-vel tehát egyet nem értő finn.