Musorujsag
Élő Eredmények

Marko: Vettel táblacseréje az az őszinteség, ami hiányzik az F1-ből

Marko: Vettel táblacseréje az az őszinteség, ami hiányzik az F1-ből

Auto Bild
Miközben Nico Rosberg kritizálta Sebastian Vettel kanadai büntetésére adott reakcióját, a Red Bull-os Helmut Markónak külön tetszett, hogy korábbi versenyzője tiltakozásként táblákat cserélgetett a boxutcában…

A győzelem sorsáról döntő büntetés körül kialakult viták hevében kissé háttérbe szorult a tény, hogy Sebastian Vettel a Kanadai Nagydíjon ismét megremegett nyomáshelyzetben, majd újra bizonyította szenvedélyességét is. A 2016-os világbajnok Nico Rosberg figyelmét azonban olyannyira nem kerülte el a dolog, hogy külön kiemelte, ha honfitársa a döntést követően nem kezd el „hisztizni” a rádión keresztül, akár még az 5 másodpercével együtt is lett volna esélye megmenteni a győzelmet. (Vettel egyébként tisztázta, esélye sem volt rá, mivel spórolnia kellett az üzemanyaggal, a gumija már nem volt jó állapotban, Hamilton pedig visszafogta a tempóját.)

„Ahelyett, hogy panaszkodni kezdett volna a rádión a született döntés kapcsán, amiről tudhatta, hogy már úgysem másíthatja meg, inkább az átkozott vezetésre kellett volna figyelnie, és meg kellett volna próbálnia kiautózni az öt másodperces előnyt, amikor már volt 3,3 másodpercre is Lewistól. Volt esélye nyerni, de ez Vettel gyenge pontja: annyira hisz magában és hogy mindig igaza van, hogy mindig másokat hibáztat, elveszíti a koncentrációját, és nem hozza ki a legtöbbet a helyzetből” – bírálta Vettelt.

Hozzátette, neki a futamot követő megnyilvánulásai sem tetszettek. „Nem voltak szépek a gesztusai, sem az, hogy vaknak nevezte a bírákat. Ez fölösleges volt, nem volt helyes.”

A négyszeres világbajnok nem rejtette véka alá érzéseit, és mind szavaival, mind cselekedeteivel jelét adta, mennyire nem ért egyet az igazságtalan büntetésével. A díjátadón elsőre részt sem akart venni, majd miután visszatért, szépen a 2-es számú táblát helyezte Lewis Hamilton autója elé az 1-es helyett.

Miközben e viselkedése nem mindenkinek tetszett, volt mentora, Helmut Marko beállt Vettel mögé, és egyenesen követendő példának nevezte őszinteségét és nyíltságát. „Sebastian mindent helyesen csinált. Amikor kicserélte a helyezéses táblákat, nem temette el az érzéseket, amik szívből jöttek. Egyértelműen megmutatta, hogy mit érez éppen. Konkrétan azt, hogy ellopták tőle a győzelmet. Ezzel megmutatta a fiatalságnak, hogy mindig ki kell állniuk a saját értékeik mellett” – nyilatkozta az osztrák.

Helmut Marko (fotó: XPB) Helmut Marko (fotó: XPB)

Szavaiban semmi meglepő nincs: ők Niki Laudával éppen a kendőzetlen véleménynyilvánításukról lettek híresek, és őszinteségükkel vívták ki az őket övező tiszteletet. Egy olyan őszinte korszakot képviseltek, amit manapság is gyakran sírnak vissza az F1-ben. „A legtöbb versenyző manapság csak azt mondja ki, amit a csapata a szájába ad. A megalkuvás lenne a követendő példa? Biztosan nem! Én inkább akarok olyan versenyzőt magamnak, aki határozottan kiáll a véleménye mellett! Max Verstappennek is ezt mondtam, aki két nappal a monacói büntetése után hirtelen elfogadta azt. Csak azért tette, mert nem akart több felhajtást. A büntetése viszont nem volt helyes. És abból akkor is a Mercedes profitált” – állt az őszinteség pártájra Marko.

Ami a montreali esetet illeti, neki egyébként meggyőződése, hogy Vettel megmozdulása sem ért büntetést, valamint hogy Lewis Hamilton is rafinált volt. „Sebastian semmi rosszat nem csinált, épp elég volt neki a pályán tartani az autóját. Hamiltonnak egyszerűen el kellett volna mennie mellette, vagy fékeznie. Neki is kötelessége volt elkerülni a balesetet, de tudatosan vállalt kockázatot, hogy előnyt kovácsoljon a helyzetből. Ezért is panaszkodott egyből a rádión.”

Végül megjegyezte, az F1 az efféle közbeavatkozással maga alatt vágja a fát. „A sportág így csak tönkreteszi saját magát. Az igazi szurkolók, különösképpen a fiatalok, kemény csatákat akarnak a világ legjobb versenyzőitől. A Gilles Villeneuve és René Arnoux közötti 1979-es dijoni küzdelem tette azzá a sportágat, ami egykor volt. Ők vagy hússzor ütköztek, leszorították egymást a pályáról, majd visszatértek.”

Az akkori idők őszintesége azonban már nem annyira jellemző a jelenkorra. Mert nem is díjazzák annyira, ha valami szívből jön. A nyilatkozatok terén így az őszinte gondolatok helyett maradnak a kötelező PR-közhelyek, a versenypályán meg a határokat feszegető manőverek helyett marad a tempóvisszafogás, az örökös gumikímélés és a büntetésfélés…

Borítókép: Sebastian Vettel (Fotó: XPB)

További tartalmak