McLaren: Csak jövőre lesz érezhető a változtatások hatása

Noha a csapat már idén is előrelépett 2018-hoz képest, a nagy szerkezeti átalakítás hatása csak a következő szezonban lesz érezhető a McLarennél, hiszen a 2020-as lesz az első autó, ami teljes egészében az új vezetőség felügyelete alatt készül – jelentette ki a sportigazgató, Andreas Seidl.

Carlos Sainz (Fotó: XPB)

Tavaly fennállása egyik legnehezebb évét zárta a brit alakulat (főleg az idény második fele volt gyenge számukra), ezt azonban 2019 elején feledtetni tudták, az első futamokon ugyanis ott tudtak lenni a középmezőny legjobb pozícióiért folyó küzdelemben, eredményeiknek köszönhetően pedig jelenleg a negyedik helyet foglalják el a bajnokságban – vagyis ők az „elsők” a három nagycsapat mögött.


A feltámadást azt követően történt, hogy a McLaren több ponton is változtatott a csapat összetételén, valamint több neves szakembert is igazolt (egyikük volt a korábban több szakágban is szép sikereket jegyző Seidl) a „megújulás” jegyében.


Sportigazgatójuk szerint azonban ennek az átalakításnak a hatása csak 2020-ban lesz igazán érezhető, hiba sikerült erősen nyitni az idei évet is. „Az idei autó előrelépést jelent az előzőhöz képest, és akkor kezdtek igazán foglalkozni vele, amikor felfedezték a problémákat. Úgy gondolom, a változtatások hatása teljes mértékben csak jövőre lesz majd érzékelhető, mert valójában ez lesz az első olyan autó, amivel a fejlesztés normális ritmusában foglalkozni tudunk” – magyarázta.
Andreas Seidl (Fotó: XPB) Andreas Seidl (Fotó: XPB)


„És, hogy általában mikor kezdődik ez a munka? Azonnal, amint az aktuális autót először pályára visszük a teszteken. Ekkor látjuk először az erősségeit és a gyengeségeit az autónak, és már ekkor elkezdünk gondolkodni azon, merre induljunk a fejlesztésekkel, mivel tudunk javítani az autón, és mi az, amit csak a jövő évi gépen vethetünk be” – folytatta.


Miközben a Renault a múlt héten két pontra zárkózott, és jelezte, komoly ellenfél lehet a negyedik helyért folyó küzdelemben, Seidl úgy érzi, a csapat már most is kellőképpen motivált, a dolgozók kellően fel vannak tüzelve a szezon hátralévő részére. Ami pedig őt illeti, tudja, továbbra is tanulnia kell még, hiszen csak tavasszal csatlakozott a McLarenhez.


„A szezon kezdete óta sikerült előrelépnünk abban a tekintetben is, hogyan fejlesztjük a versenyautónkat. Olyan autóval versenyzünk, ami reagál a fejlesztésekre, melyeket elszállítunk a hétvégékre. A csapat most sokkal motiváltabb, sokkal pozitívabb itt minden, és így nekem is könnyebb volt munkába állni. Még tényleg az elején tartok. Hat hetem volt. Kettő és felet úton töltöttünk, hármat pedig a gyárban. Még mindig időre van szükségem, hogy mindent megértsek, ami a gyárban történik” – zárta gondolatát.
Carlos Sainz (Fotó: XPB) Carlos Sainz (Fotó: XPB)