Musorujsag
Élő Eredmények

Tost szerint a mai versenyzők túl fittek a hibázáshoz

Tost szerint a mai versenyzők túl fittek a hibázáshoz

Motorsport
Nem biztos, hogy több kimerült pilótát látnánk, ha az F1-es autók nehezebben vezethetőek lennénk, a mezőny tagjai ugyanis edzettebbek és felkészültebbek, mint eddig bármikor, ezért tűnhet úgy, hogy könnyű teljesíteni a futamokat –állítja a Toro Rosso csapatfőnöke, Franz Tost.

Bár a királykategória 2017-ben a korábban használtaknál agresszívebb és nehezebben kezelhető autókra váltott, a versenyzők – leggyakrabban az ötszörös világbajnok, Lewis Hamilton, aki azt sérelmezi, kollégáival együtt nem merül ki eléggé a futamok végére – többször elhintették már, a folyatatásban még komolyabb fizikai kihívás elé kellene állítani őket.

A Toro Rosso csapatvezetője szerint azok az idők, amikor a pilóták kimerülten szálltak ki az autókból (az 1980-as években még olyat is láthattunk, hogy összeestek a fáradtságtól) sosem térnek már vissza, a mezőny tagjai ugyanis sokkal fittebbek, mint elődeik voltak.

Rámutatott, hogy napjainkban minden versenyző professzionális felkészítést kap a gokartos időktől kezdve, miközben többet edzenek, mint elődeik, ráadásul mindezt szakértők segítségével teszik és még a helyes táplálkozásra is figyelnek. „Nem lehet összevetni a különböző korszakokat. Fölösleges a maihoz hasonlítani azokat az éveket, melyekben Nelson Piquet, Nigel Mansell, vagy bármi más összeesett a futam után” – kezdte az osztrák.

Franz Tost (Fotó: XPB) Franz Tost (Fotó: XPB)

„Ők sosem belülről láttak fitneszközpontot, némelyikük pedig dohányzott is. A korábbi évekből emlékszem arra, hogy néhány nem tudták befejezni a futamot, és elkezdtek váltóhibáról beszélni. De hát a futam előtt cigiztek, nem voltak elég fittek ahhoz, hogy célba érjenek, és úgy váltottak, hogy az autó leálljon. Nem voltak elég edzettek, ez az igazság” – magyarázta.

Tost szerint azt, hogy a pilóták nem merülnek ki a futamok során kár a modern F1 problémái közé sorolni, sőt a nézőknek örülniük kellene, hogy ennyire edzett és felkészült versenyzőket látnak, korábban ugyanis sosem volt ennyire profi a mezőny.

„Nagyon, de tényleg nagyon jó versenyzők vannak a mezőnyben. Ezért nem látunk például baleseteket, ami egyrészt nagyon jó, másrészt viszont, a szórakoztatás szempontjából megértem, hogy unalmas. A barátaim mindig elmondják, hogy még az első kanyarokban sem látnak ütközéseket, mert a pilóták ezt is megoldják. Ez azért van, mert magasabb szinten vannak, mint eddig bármikor, és ezen az úton kell tovább haladnunk. Ez a folyamat nemcsak az F1-ben figyelhető meg. Minden sportágban ez van. Örülni kellene, hogy láthatjuk ezeket a versenyzőket” – hangsúlyozta.

Alexander Albon, Franz Tost és Danyiil Kvjat (Fotó: Red Bull) Alexander Albon, Franz Tost és Danyiil Kvjat (Fotó: Red Bull)
Borítókép: Az F1 2019-es "osztálytablója" (Fotó: XPB)

További tartalmak