Musorujsag
Élő Eredmények

Todt nem aggódik a halasztás miatt

Todt nem aggódik a halasztás miatt

Motorsport
A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elnöke, Jean Todt nem aggódik amiatt, hogy nemrég októberig eltolták a 2021-es szabályok kialakításának határidejét, és továbbra is bízik abban, hogy lesz megegyezés a felek között.

Ahogyan azt az utolsó tárgyalás előtt már sejteni lehetett, az F1 vezetői és csapatai megegyeztek abban, hogy június helyett októberben véglegesítik a 2021-es szabályokat, egyes pontokkal kapcsolatban ugyanis továbbra sem született még egyetértés. A cél ezzel az, hogy egy mindenki által elfogadott szabálycsomagot dolgozzanak ki a határidő lejártáig.

A halasztás kapcsán többen aggodalmuknak adtak hangot, mondván a sportág könnyen kifuthat az időből az olyan fontos döntések meghozatalával, melyek a sportot, a technikai oldalt, a gazdasági hátteret és a kategória irányítását érintő szabályokkal kapcsolatosak.

A Motorsport a téma kapcsán az FIA elnökét, Jean Todtot is megszólította, akitől azt kérdezték, aggódik-e a késleltetés miatt. „Egyáltalán nem aggódom emiatt. Az F1-ben egyébként is gyakran aggódom amiatt, hogy a csapatok nem értenek egyet” – utalt arra, hogy a helyzet egyáltalán nem idegen neki, és a sportág vezetőinek sem.

Az F1 2021-es koncepciója (fotó: Formula1.com) E tavaly bemutatott grafikák már köszönőviszonyban sincsenek a jelenlegi 2021-es tervekkel (Fotó: Formula1.com)

„Most az egyszer sikerült megegyeznünk a csapatokkal és a kereskedelmi jogok tulajdonosával, szóval most azon kell dolgoznunk, hogy továbbra is együttműködjünk, és megtaláljuk a legjobb megoldásokat a bajnokság számára” – magyarázta.

Ami a szabályokat illeti, az FIA azt már elérte, hogy a költségvetési limittel kapcsolatos elképzelés (a csapatok 175 milliót költhetnek egy évben, amiben nincsenek benne többek között a versenyzők fizetései, valamint bizonyos marketingkiadások) már ne változzon. Ez a szövetség számára mindenképp pozitív, ők ugyanis a régóta komoly támogatói a költségek csökkentésének.

190620 FraGP időtábla2

Todt szerint egyébként az októberi határidő egyébként sem vészes, hiszen a WEC esetében is most alkották csak meg a 2020/2021-es idény, az eddigitől eltérő reguláit. „Biztosítanunk kell, hogy jó megoldásokat találunk. Úgy gondolom, hogy jó helyzetben vagyunk, mert még három-négy hónapig dolgozhatunk együtt a felmerülő problémák megoldásán” – mondta a szakember, aki úgy érzi, a sokat emlegetett határidőn belül már lesz megállapodás.

FIA logó (Fotó: XPB) FIA logó (Fotó: XPB)
Borítókép: Jean Todt (Fotó: XPB)

További tartalmak