A DTM-be csábítaná Alonsót a sorozat főnöke

A német túraautó-bajnokságba (DTM) csábítja Fernando Alonsót, a sorozat elnöke. Gerhard Berger már beszélt is erről a spanyollal.

Fernando Alonso (Fotó: MTI/EPA)

Fernando Alonso "szabad" ember. A McLarennel közös Indy 500-as projektje csúf véget ért, a hosszútávú sportautó-világbajnokság (WEC) szuperszezonja viszont a múlt hétvégén a Le Mans-i 24 órás futam megnyerésével és bajnoki címmel zárult számára. Miután a Toyota ottani programjából ezzel kiszállt, a különböző kategóriák között kalandozó kétszeres F1-es világbajnok egyelőre (látszólag) „szabadúszó”. Elmondása szerint július előtt nem fog foglalkozni a jövőjével, még ha sejthető is, hogy már vannak konkrét tervei, mihez kezd az év második felében és 2020-ban.


Addig is mindenesetre él a remény a különböző sorozatok számára, hogy F1-ből származó ismertsége talán rájuk is irányíthat valamennyit a reflektorfényből. A DTM osztrák főnöke, Gerhard Berger nem is titkolja, ő örülne, ha túraautós sorozatának kijutna belőle egy kicsi.


A DTM 2018-ban újításként vezette be az úgynevezett vendégautó használatát, melynek keretében egyes futamokon a sorozat nem állandó tagjai is kipróbálhatják magukat a kategóriában. Szerepelt már így versenyhétvégén a MotoGP sztárja, Andrea Dovizioso, a hatszoros ralivilágbajnok, Sébastien Ogier, de autóba ült a korábban rendszeresen túraautózó Alessandro Zanardi is. E hírverős módszerhez Berger szerint tökéletesen illene Alonso személye, aki az elmúlt években az IndyCar-sorozatnak, a WEC-nek, de a daytonai 24 órásnak is új közönséget szolgáltatott szereplésével.
Gerhard Berger (Fotó: Photo4 / XPB Images) Gerhard Berger (Fotó: XPB)


„Én mindig is azonosultam azokkal a fickókkal, akik minden versenyhétvégén csinálnak valamit. Ők az igazi versenyzők, nekik valóban életük a versenyzés. Örülnék, ha mondjuk Sebastian Vettel kipróbálná magát az autónkban, vagy Lewis Hamilton. Ők mind igazi versenyzők, akik ha nincs futamuk, hét közben gokartoznak (Hamilton elmondása szerint évek óta nem ült gokarton, a szerk.). És Fernandónak is örülnék. Ő egy nagyszerű versenyző” – nyilatkozta a korábbi F1-es.


Miközben Vettel és Hamilton átruccanására kevés az esély, Berger elárulta, Alonsóval már beszéltek is a vendégszereplés lehetőségéről. „Már egyeztettünk erről, de csak röviden. Tudják, Fernando a Toyota kezében van. De nagyon lenyűgöző, mert azon kevesek egyike, akik bárhová mennek, mindenütt jól szerepelnek. Ő egy igazi versenyző, bármit is csinál. Nem állok vele kapcsolatban pillanatnyilag, de ahol Fernando versenyez, ott briliánsan teljesít” – hízelgett a spanyolnak.


Alonso a DTM-et még nem emlegette a meghódítani vágyott sorozatok és versenyek között, így elképzelhető, hogy felbukkanása álom marad Berger számára. A Toyotától ugyan most elköszönt a WEC-ben, a japán céggel továbbra is kapcsolatban áll, mi több, egyes pletykák szerint van rá esély, hogy velük próbálja ki magát a rali vagy a tereprali világában. Volt már szó WRC-s és Dakar-indulásról is, emellett 2020-ban várhatóan Indianapolisba is visszatérhet, hiszen az ottani győzelem még mindig hiányzik a folyton emlegetett tripla koronájához.


190620 FraGP időtábla