Musorujsag
Élő Eredmények

Vettel semmit sem bánt meg, bízik az ügye újranyitásában

Vettel semmit sem bánt meg, bízik az ügye újranyitásában

Speedweek, Crash, Racefans
A történtekről mit sem változott Sebastian Vettel véleménye, futamot követő reakcióit nem bánta meg – a német Franciaországban újra a kanadai kicsúszásról, valamint a büntetése felülvizsgálati kérelméről nyilatkozott.

Elsőként ért célba, de másodikként rangsorolták Sebastian Vettelt a Kanadai Nagydíjon. A leintés után láthattuk őt eltűnni, majd felbukkanni, dühösnek és visszafogottnak, kritizálni és hallgatni. Két hét telt el a történtek óta, de az ügynek még nincs lezárása. A Ferrari új bizonyítékokra hivatkozva a döntés felülvizsgálatát kérte az FIA-tól, és a kanadai versenybíróság pénteken 14 óra 15 perckor össze is ül a csapat képviselőivel, hogy lássa, valóban vannak-e lényeges új bizonyítékok.

Csütörtökön nagy érdeklődés övezte Sebastian Vettel Ferrarinál tartott sajtótájékoztatóját, melyen nyugodtnak, időnként mosolygósnak tűnt, és még viccelődni is képes volt az újságírókkal. Az érzései a büntetése kapcsán persze mit sem változtak. „Pontosan ugyanúgy látom a helyzetet, mint Kanadában a futam után. Ha letérsz a pályáról, ösztönösen használod a gázpedált, csak finoman, hogy stabilizálni tudd az autó hátulját, és megtarts némi lendületet. Aztán visszatértem a pályára, nem szorítottam be Lewist azt követően, hogy a visszapillantóba nézve megláttam őt” – erősítette meg korábbi véleményét.

Ami a Ferrari próbálkozását illeti, elmondta: „Megvan a saját nézőpontunk az ügyről, amely eltér a bírákétól. Szeretnénk ismertetni ezt az nézőpontot. Hogy mi sül ki belőle, azt nem tudom. Ez most újra egy nyitott ügy lett. Elő tudunk állni olyan információkkal, amik talán nem álltak akkor a bírák rendelkezésére. Aztán meglátjuk.”

Kérdezték arról is, mik az új bizonyítékaik, ám Vettel ez ügyben nem volt közlékeny. „Kérdezzék a csapatot” – felelte.

Sebastian Vettel (Fotó: XPB) Sebastian Vettel (Fotó: XPB)

Helyette beszélt inkább a konkrét esetről. Kiderült, Vettel a hibája előtt később lépett a fékre, mint az azt megelőző körökben. Fölvetették, talán túl sokat kockáztatott  Hamiltonnala sarkában, ám elárulta, ő akkoriban már spórolni kényszerült az üzemanyagával. Emlékezhetünk rá, versenymérnöke nem sokkal a kicsúszás előtt figyelmeztette őt: „A kormányon látott számok valósak. Intézkedj ennek megfelelően.” E szavak vélhetően a fogyasztási mutatókra vonatkoztak, melyek Hamiltonnal együtt tartották szorult helyzetben a ferrarist.

„Egyes körökben az üzemanyaggal spóroltam, másokban nem, mert nyilván kezelnem kellett az előnyömet. Nem emlékszem, sok kört teljesítettünk, ezért nem tudom már, hogy mi volt az előtte és az utána jövő körökben. Annyi biztos, hogy reagálnom kellett a különbségre, és amikor Lewis közel került, nem spóroltam az üzemanyaggal, amikor kicsit jobban lemaradt, akkor kicsit próbáltam energiát visszanyerni, és spórolni üzemanyagot, amennyire tudtam. Eléggé szabadon kellett kezelnem a spórolást, hogy célba érjek, és még maradjon is valamennyi benzinem. A megelőző körben talán visszavettem, mert akkor nem volt annyira szoros. Nem próbáltam újra föltalálni a hármas kanyart ötven kör után” – utalt arra, hogy nem azért fékezte el magát, mert már nem tudott ennél gyorsabb lenni.

Semmit sem bánt meg, a támogatás jól esett neki

Vettelt nemcsak az elkövetett hibája, a futamot követő reakciói miatt is kritizálták páran. Nico Rosberg például elfogadhatatlannak találta, hogy a rádióban vaknak nevezte a bírákat, és fölösleges színháznak vélte a díjátadó előtti jelenetet, amikor Vettel az 1-es helyére a 2-es számú táblát tette Hamilton Mercedese elé.

A Ferrari versenyzője most sem csinálna másképp semmit. „Hogy ezek után átrendeztem a táblákat, majd érzelmesen nyilatkoztam, nem bántam meg azóta sem. Úgy vélem, az érzelmek a sporthoz tartoznak. Kár, hogy a modern sportban időnként már nem szabad kimutatni őket. A Forma–1 szenvedély, és a szenvedély alapvető eleme a sportnak. Szó sincs arról, hogy durva voltam, kordában tartottam a dolgot, de az érzelmek kimutatása emberi, és helyénvaló.”

Sebastian Vettel (Fotó: MTI/EPA) Sebastian Vettel (Fotó: MTI/EPA)

Megkérdezték, frusztrált-e még. „Annak tűnök? Szerintem nem. Akkor lennék frusztrált, ha tizenöt versenyt vettek volna el tőlem, amit megnyerhettem volna. Nem így volt. Gyakran sikerült a maximumot kihoznunk a lehetőségeinkből, két futamot meg kellett volna nyernünk idén, Charles-nak Bahreinben, nekem Kanadában. Összességében nem voltam elégedetlen a versennyel, még ha versenyzőként mindig úgy is érzed, hogy egy kicsivel több is lehetett benne.”

A támadások mellett nagy támogatást is kapott Vettel az elmúlt két hétben. Az F1-es szakértők, korábbi versenyzők döntő többsége nem értett egyet az FIA ítéletével, többen kemény szavakkal illették a szövetséget és a szabályalkotókat. Vettel elismerte, jól esett neki, hogy sokan osztották a véleményét, és megértették, miről beszél. „Az eredményen mit sem változtat, de természetesen jó érzés, amikor az ember ilyeneket hall. Mindenféleképpen kellemesebb, mint amikor a korábbi versenyzők veled ellentétes véleményen vannak.”

Jelenlegi kollégái közül is sokan álltak mögé, a szabályok módosítását kérve, valamint kiemelve, hogy az FIA-val korábban arról állapodtak meg, hogy nem osztogat minden apróságért büntetést, hagyja őket szabadabban, keményebben küzdeni. Vettel a versenyzők érdekvédelmi szervezetének, a GPDA-nek az egyik igazgatója (Romain Grosjeannal), így neki is föltehették a kérdést, lép-e a történtek után a szervezetük. „Még nem beszéltünk erről, de a GPDA a versenyzőkért van, és már többször nyomatékosítottuk, hogy következetes ítélkezést akarunk, még ha egyértelmű is számunkra, hogy nem minden lehet fekete vagy fehér. Ezenkívül azt is kértük, hogy hagyjanak minket versenyezni, mert erre vágyunk, és erre vágynak a szurkolók is” – felelte.

Sebastian Vettel (Fotó: MTI/EPA) Sebastian Vettel (Fotó: MTI/EPA)

Még nem úszott el a bajnokság

Függetlenül attól, mit hoz az FIA pénteki tárgyalása, Vettel és a Ferrari egyre távolabb kerül a bajnokságokat uraló Mercedestől, így a tét talán nem is olyan nagy, mint lehetne. Vettel azonban még mindig tartja magát a kanadai kijelentéséhez: a nyári szünet előtt korai lenne végleg leírni a szezonjukat. „Nem, természetesen nem dőlt még el a bajnokság. A Mercedes áll az élen, de ha minden versenyt megnyerünk, akkor még lehetünk világbajnokok… Nyilvánvalóan ez nem reális. De dolgozunk, hogy kijavítsuk a gyengeségeinket. Mondtam már, hogy a júniusi és júliusi futamok fontosak lesznek, és tartom is magam ahhoz, hogy ezek fogják meghatározni, utána mi történhet. Előbb-utóbb muszáj lesz elérnünk a fordulatot ahhoz, hogy lefaragjuk a Mercedesszel szembeni hátrányunkat.”

Az első lépést a Francia Nagydíj jelentheti, ahová egy új első szárnnyal érkeztek, az autójuk helyrehozatalának első lépcsőfokaként. „A péntek egy fontos nap lesz, sportszempontból is. Készültünk pár újítással, és kíváncsian várom, milyenek lesznek. Reméljük, hogy a gyengeségeinket ki tudjuk küszöbölni egy kicsit. Ez itt más pálya, mint a kanadai, az egyenesekben gyorsak lehetünk, a kanyarokban kevésbé” – vetítette előre Vettel.

Kép: M4Sport Kép: M4Sport
Borítókép: Sebastian Vettel (Fotó: MTI/EPA)

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Csalódtak a versenyzők a Vettel-ítélet miatt
Elégedetlenek a Sebastian Vettel esetében született ítélettel a versenyzők. Többük szerint sima versenyhelyzetet büntetett az FIA, a szabályok túlzóak, míg Kimi Räikkönen emlékeztetett, a szövetség a saját ígéretével megy szembe…
Carlos Sainz