Musorujsag
Élő Eredmények

Mélyponton Vettel: hová lett a tempó?

Mélyponton Vettel: hová lett a tempó?

RTL, Sky Sports
Nem a Q3-as műszaki problémán múlt Sebastian Vettel szerint, hogy kiszorult a legjobb hatból a franciaországi rajtrácson. A német idei leggyengébb szombatján van túl.

A kanadai pole, majd az azt követő kálvária után Sebastian Vettel Franciaországban egy újabb pofont volt kénytelen elviselni. Egész hétvégén érezhetően többet küszködött a Ferrarival, mint a szombaton a harmadik rajtkockát megszerző Charles Leclerc, ám az még így is váratlanul jött, hogy a kvalifikáción csupán a 7. rajthelyet tudta megszerezni. A német eddig minden versenyének az első két sor valamelyikéből vágott neki 2019-ben, és egy kivétellel (Monaco, 4. hely) a legjobb 3-ban zárt. E kiegyensúlyozottságnak viszont most nem sok hasznát vette.

Bár az első két edzésrészben sem villogott igazán, a mélypontot a mindent eldöntő Q3 jelentette számára. Első repülőkörén az egyik kanyarban rosszul sikerült a fölfelé váltás, ami után beszólt csapatának, hogy be sem fejezi a körét. Biztonsági idő nélkül vágott neki az utolsó próbálkozásának, ám az sem sikerült zavartalanul, így a pole-szerző Lewis Hamiltontól másfél másodpercet kapva, Leclerc-től is 0,9-del elmaradva, a két McLaren mögé sorolt be.

A leintés után kérdezték a rossz váltás okáról, ám meg sem próbálta erre fogni a gyengélkedését. „Valóban volt egy problémám, de ez végül nem igazán hátráltatott” – jelentette ki. „Nem tudom, hogy mi történt, de annyi lendületet veszítettem miatta, hogy semmi értelme nem volt befejezni azt a kört. Nem volt jó, hullámoztam. Egyes köröket jónak éreztem, másokat egyáltalán nem. A végén nem tudtam kihozni a maximumot az autóból, ami nem tesz elégedetté. De nehéz volt nekem most, mert egyes körök jól összejöttek, a többi meg fogalmam sincs, hogy miért, de nem. Nem volt meg az a tapadásom, ami előtte.”

„Kár, hogy ez az egész a Q3-ban történt. Jobb lett volna, ha más részeken történik, de ez van” – fűzte még hozzá a négyszeres bajnok, aki a Q2-ből a közepes gumin jutott tovább, így az előtte végző 6-oshoz hasonlóan azon fog rajtolni vasárnap.

Sebastian Vettel (Fotó: MTI/EPA) Sebastian Vettel (Fotó: MTI/EPA)

Arról is kérdezték, miért nem megy neki ezen a pályán, ám konkrét magyarázatot nem tudott. „Egyes körök egész jók voltak, de nem lehetne egy dologra visszavezetni. Összességében hiányzott a tempó ahhoz, hogy jobb eredményt érjek el. A köröm nem volt elég jó, és sem a tapadás, sem a gumik érzése nem volt ugyanolyan, mint más körökön.”

Azt mindenesetre kizárta, hogy a most bevetett fejlesztésekkel volt a baj, hiszen mint mondta: „A többségét levettük, mert nem hozták azt, amit vártunk tőlük.”

Vettel most abban bízik, hogy lesz még számára visszaút az élmezőnybe. „Meglátjuk, hogy most mi volt a gond. De a vasárnap szempontjából nem lesz jelentősége, mivel a versenyen más lesz a tempónk.  Szerintem jó lehet. A Mercedes nyilván messze van, de a Red Bull-lal fölvehetjük a versenyt.”

Nico Rosberg meglepődött honfitársa szerény teljesítményén, és úgy véli, a vasárnapi kilátásai sem lesznek sokkal jobbak. „Azt gondoltam, nagy kifogások jönnek tőle. A hátránya komoly, és ez nem jó ómen a versenyre nézve sem. Kíváncsian várom, hogy mit fog tudni kezdeni a McLaren-blokáddal. Szerintem elég komoly akadályt fognak jelenteni együtt” – jósolta a német RTL szakértője.

Idotabla pentek

Borítókép: Sebastian Vettel (Fotó: XPB)

További tartalmak