Musorujsag
Élő Eredmények

Szinte már aggasztja a McLarent, hogy ennyire jó…

Szinte már aggasztja a McLarent, hogy ennyire jó…

Sky Sports, McLaren, Motorsport Week
Öt éve nem ért el olyan jó időmérős eredményt csapatként a McLaren, mint most Franciaországban. Versenyzőik maguk sem értik, hogyan győzhették le az egyik Ferrarit és Red Bullt.

A McLaren a Francia Nagydíj hétvégéjének eddigi legnagyobb meglepetése. A csapat már a pénteki első szabadedzésen váratlanul jó formát mutatott, és hiába kételkedtek magukban még ők is, ez a lendület az időmérő edzés végéig kitartott. Lando Norris az 5., Carlos Sainz a 6. rajtkockát szerezte meg a Q3-ban, mindketten megelőzték Sebastian Vettelt, Daniel Ricciardót és Pierre Gaslyt is. Jenson Button a 2016-os Osztrák Nagydíjon ugyan szerzett egy 3. rajthelyet is a McLarennel, csapatként a mostani volt a legjobb időmérőjük a wokingiaknak a 2014-es Olasz Nagydíj óta, amelyen Button és Kevin Magnussen szintén a harmadik rajtsort bérelte ki.

Mostani eredményük értékét csak tovább növeli, hogy a Q2-ben az élcsapatokhoz hasonlóan föltették a közepes gumit, és könnyedén jutottak be rajta a fináléba. Csak összevetésként: a Red Bull ugyanezt a taktikát csak Max Verstappennel merte meglépni, Gasly a lágyon is éppen csak becsusszant a tízbe, gyengébb idővel, mint Norrisék.

A brit újonc nem mellesleg Verstappentől is csak 9 ezreddel kapott ki a Q3-ban, vagyis akár a másik Red Bullt is legyőzhette volna. „Örülök, hogy erőből legyőztük az egyik Red Bullt. A Ferrarit nem hiszem, hogy erőből győztük le. De Verstappentől is csak kilenc ezredre voltam, ami kissé bosszantó. Volt esély arra, hogy kilenc ezreddel gyorsabb legyek. Ez zavaró, de amúgy nagyon boldog vagyok” – nyilatkozta Norris.

Lando Norris (Fotó: XPB) Lando Norris (Fotó: XPB)

A helyzet bája, hogy a pénteki jó szereplésükhöz hasonlóan a McLaren továbbra sem teljesen érti, mitől ennyire gyors. „Egyáltalán nem számítottunk arra, hogy legyőzünk egy Red Bullt és egy Ferrarit” – mondta Sainz. „Nagyon jó érzés, amikor tudod, van elég jó az autód ahhoz, hogy föltedd a közepes gumit, mert bejuthatsz rajta a Q3-ba. Ott aztán a lágy gumin visszatértünk a normalitáshoz. Jó és furcsa érzés, hogy a közepesre váltva is tovább tudsz jutni.”

„Ez az eredmény azt bizonyítja, hogy jól végezzük a feladatunkat, az elemzéseket, megvan az autónk. De a pálya is segített, fekszik nekünk valamiért. Talán az aszfalt, a karakterisztikája miatt. Most kielemezzük, hogy mitől van ez, kiélvezzük, és várjuk a versenyt. Ez a pálya főleg közepes és gyors kanyarokból áll, de a közepesből van sok. Az egyenesekben hatékonyak vagyunk, ami jó. Remek motort kaptunk idén a Renault-tól. És Spanyolországban újításokat vetettünk be, amik remekül működtek a nagy tempójú kanyarokban ott, de valamiért a lassabbakban nem annyira. Most viszont már jobban működik.”

Elégedettebbek lennének, ha értenék is a javulás okát

Norris eközben nem mer igazán örömködni, mivel jobban szeretné, ha a mostani rendszeres eredmény lenne számukra. Erről viszont szerinte még messze nincs szó, és a magyarázatot is fontosnak véli megtalálni. „Boldog vagyok, a csapat nagyszerű eredménye miatt. Nem tudom, mi történt Vettellel, talán hibázhatott. Biztosra veszem, hogy a verseny nehéz lesz. Előrébb vagyunk, mint kellene, szóval meglátjuk, mit hoz a verseny.”

„A Renault viccesen azt mondta, titkos fejlesztésünk lehet. Szeretném, ha így lenne, mert akkor a mostaninál is gyorsabbak lennénk. De még mindig vannak kanyarok, például a tizenegyes, a tizenhármas, amelyekben egészen átlagosak vagyunk, mint a kínai egyesben voltunk. Nem is voltak elvárásaink, hogy őszinte legyek, csak annyi, hogy nehéz lesz. Végül jobb lett, mint amire számíthattunk volna. Nagyszerű a mai eredmény, de a nehezebb a vasárnap lesz.”

Carlos Sainz (Fotó: XPB) Carlos Sainz (Fotó: XPB)

„El kell mélyednünk ebben. Már az első szabadedzésen is nagyon gyorsak voltunk, ami szinte már aggasztó volt számunkra. Túl jó. Azt hittük, mindenki más sok üzemanyaggal megy, vagy hasonló. De ilyen lett a folytatás is. Ez viszont csak ez a hétvége, lehet, hogy Ausztriában nem is jutunk a Q3-ba. Ez pályaspecifikus is lehet, szóval meg kell vizsgálnunk, miért van így.”

A McLaren azonos motorral most sakkban tudja tartani a Renault-t, ám Norris szerint ez sem garancia még semmire. „Kanada ennek épp az ellentéte volt. Idén valahogy pályánként változik az autók erősorrendje. Még a Ferrari, a Mercedes és a Red Bull között is mindig változás van. Örülünk a mostani eredménynek, de dolgoznunk kell tovább.”

Kezdenek egyenesbe jönni?

Miután ezen a hétvégén a gumik a nagy forróság és az új aszfalt miatt sajátosan viselkednek, és idén a Pirelli amúgy is bizonytalanságban tartja szinte a teljes mezőnyt, gyanítható, hogy a McLaren remeklésében az abroncsonak is komoly szerepük lehet. Ez az istálló pontos magyarázatának hiányára is magyarázat lenne… Ám még ha alkalmi villanásról is van szó, az elmúlt éveket végigszenvedő gárda önmagához képest így is egyre meggyőzőbbnek tűnik.

Lando Norris (Fotó: XPB) Lando Norris (Fotó: XPB)

Sainz is így érzi ezt. „Ez egy szép lépés előre. Egy másodpercre vagyunk a Mercedestől, félre a Ferraritól. A gyárunk hihetetlenül jó munkát végez. Folyamatosan apróságokkal állnak elő, nem nagy fejlesztésekkel, az autó folyamatosan a szélcsatornában van, jól reagál. Én pedig személy szerint nagyon sok összehasonlító elemzést végzek a csapatnak péntekenként. Most emiatt kicsit lépéshátrányba is kerültem, szombaton be kellett ezt hoznom, és az időmérőig nem is sikerült teljesen, de ez mind kifizetődik.”

Andreas Seidl csapatfőnök az ünneplés közepette visszafogottságra int. „Gratulálok mindenkinek a pályán és a gyárban is. Ez hosszú idő óta a McLaren legjobb időmérős eredménye. Két nagyszerű pénteki edzés után újabb jó szabadedzést futottunk, jól használtuk a gumikat az időmérőn. De nem lehetünk túl izgatottak az eredmény miatt, leszegett fejjel, összpontosítva kell mennünk tovább, mert a pontokat vasárnap osztják.”

S hogy mennyi juthat nekik? Sainz arra számít, hogy a körülötte lévők közül nem Norris, hanem inkább Vettel lesz az első számú ellenfele. „Ha egymás mellé kerülünk, a csapattársammal óvatosabbak leszünk. Próbálunk simán túljutni az első kanyarokon. Lando remek formában van egész hétvégén, miközben Seb péntek óta lépéshátrányban van kicsit. De a sorrend biztosan változhat holnap. Nem hiszem, hogy ezekből a pozíciókból gondolhatunk arra, hogy előrébb lépjünk, de próbáljuk tartani magunkat” – ígérte.

Idotabla pentek

Borítókép: Carlos Sainz (Fotó: XPB)

További tartalmak