Musorujsag
Élő Eredmények

Új szélcsatornát épít a McLaren

Új szélcsatornát épít a McLaren

McLaren
Az élmezőnybe való visszatérés érdekében új szélcsatornát épít a McLaren a wokingi főhadiszálláson. Amint a létesítmény elkészül, a csapatnak már nem kell a Toyota kölni szélcsatornájában dolgozni.

Noha a britek tavaly óta előre tudtak lépni, és épp most, a Francia Nagydíj időmérőjén érték el legjobb 2019-es eredményüket, hosszabb távon továbbra sem a középmezőny uralása a céljuk, hanem a három óriás (a Mercedes, a Ferrari és a Red Bull) utolérése. A vezetőség pedig jól tudja, ehhez komoly beruházásokra van szükség.

Az istálló szerkezeti átalakítása már rég kezdetét vette, most pedig bejelentették, egy új szélcsatorna építéséről is döntés született (tudják, hogy az aerodinamikai oldalon továbbra is elmaradnak, ezért mos erre is igyekeznek komolyabban ráfeküdni).

Az új szélcsatorna a régi helyére épül, és amint elkészül, a McLaren felhagyhat a Toyota kölni létesítményének használatával. Ezt egyébként a japánok több Forma–1-es istállónak is bérbe adták már; a Force India/Racing Point is dolgozott ott, ők azonban hamarosan elhagyják, hiszen megegyeztek a Mercedesszel, hogy a folytatásban az ő szélcsatornájukat használják.

Andreas Seidl (Fotó: XPB) Andreas Seidl (Fotó: XPB)

„Az a másfél másodperces hátrány, ami pályától függően megvan az élcsapatokkal szemben, többnyire az aerodinamikából fakad” – kezdte a sportigazgató, Andreas Seidl. „Éjjel nappal ezen dolgozunk a gyárban. Persze szükség lenne arra is, hogy megfelelő működési tartományt határozhassunk meg a szélcsatornában, és most ez a legfőbb munkaterület. A részvényesekkel közösen az egyik legnagyobb feladatunk az, hogy felismerjük a gyengeségeket.”

„Legyen szó az infrastruktúráról, a szerkezetről vagy a pályán zajló feladatokról. Az egyik legnagyobb hiányosság az, hogy nem üzemel saját szélcsatorna Wokingban. Közel 10 éve kell úgy dolgoznunk, hogy a Toyota kölni létesítményét használjuk, ami azért távol van. Nagyon boldog vagyok, hogy eldöntöttük, építünk egy új szélcsatornát Wokingban” – magyarázta.

Seidl becslése szerint a szélcsatorna két év alatt készül el, és bár a 2021-es szabálytervek értelmében szigorúbbak lesznek a használatára vonatkozó elírások, a beruházás elmondása szerint megtérül, hiszen a McLaren más osztályai is használják majd. „Ez egy remek beruházás minden csapattag számára, és azt mutatja, mennyire komolyan veszik a dolgukat a részvényesek, és Zak (Brawn) is. Ez mindenki számára remek hír, a csapat csak még motiváltabbá válik, és ez a fejlesztés is beleillik abba a pozitív összképbe, ami mostanában alakul ki” – zárta gondolatát.

Idotabla pentek

Borítókép: McLaren logó (Fotó: XPB)

További tartalmak