Musorujsag
Élő Eredmények

„Megbüntettek, mert betartottam a szabályt”

„Megbüntettek, mert betartottam a szabályt”

Racefans, Sky Sports
Újabb pályalevágós büntetés borzolja a kedélyeket az F1-ben. Sergio Pérez nem érti, miért büntették meg azért, hogy követte a szabályzat útmutatását. A magyarázat észszerű, mégis komikus.

Nem volt túl mozgalmas a Francia Nagydíj rajtja, ám az első kanyarok így is túl szűknek bizonyultak a mezőny második fele számára. Sergio Pérez méretes pályalevágással oldotta meg a problémát, ám a 8. körben jött az üzenet az FIA-tól: 5 másodperces büntetést (továbbá egy büntetőpontot) kapott jogtalan előnyszerzésért.

Hogy pontosan miért, az a visszajátszásokból sem volt világos, mivel a mexikói nem tett mást, mint a kanyarból való menekülés után az FIA által kijelölt útvonalon tért vissza a pályára. A Racing Point csapatfőnöke, Otmar Szafnauer már a verseny alatt a fejét vakarva nyilatkozott a brit Sky Sportsnak. „Sergiót lekényszerítették a pályáról, aztán követte, amit a szabályok előírnak. Nem tudom, mit kellett volna még tennie. Lassítani, és elengedni mindenkit? Checo pontosan azt tette, amit a verseny előtt kértek ilyen helyzeteknél” – füstölgött az amerikai.

Versenyzője a futam után hasonlóan értetlenül állt a történtek előtt. „A szabályokat kell követnem. Ma azért kaptam büntetést, mert követtem a szabályokat” – fogalmazott.

Sergio Pérez (Fotó: XPB) Sergio Pérez (Fotó: XPB)

Érvelésük jogos is volt, meg nem is. Egyfelől a visszatérésével valóban nem vétett a szabályok ellen, ám ettől még a jogtalan előnyszerzés ténye teljesen egyértelmű volt. A videókból tudniillik kiderült, hogy miközben a kanyart megelőzően még Alexander Albon és Kevin Magnussen is előtte volt (vagy legalábbis csatában voltak) a kerülőútról való szabályos visszatérése után mindkettejük elé került. Vagyis a pálya levágásával előnyre tett szert – még úgy is, hogy az FIA kijelölt útján haladt.

Újabb eset, amely felhívja a figyelmet a szabályzat abszurditására és hiátusaira.

A döntő azonban nem is csak az előnyszerzés volt az ügyben, hanem az, hogy Szafnauer elmondásával ellentétben Pérezt nem kényszerítették le a pályáról, egyszerűen csak elfékezte magát. „A bíróság megvizsgálta, Pérezt kikényszerítették-e, és megállapította, hogy nem erről volt szó. A jogtalan előnyszerzés szabálysértésnek minősül a versenyigazgató direktívája értelmében, amely kimondja, a procedúrát követve a visszatérésnek jelentős előnyszerzés nélkül kell megtörténnie” – állt az FIA dokumentumában.

Pérez így sem érti, mit tehetett volna még. „Blokkolóst fékeztem, letértem a pályáról, és pontosan azt tettem, amit kell, megkerültem a bóját, hogy biztosan tiszteletben tartsam a pályahatárokat. De még így is büntetést kaptam, és nem értem, mi alapján gondolták így. Elég egyértelmű a szabály: meg kell kerülnöd a bóját, és amíg ezt megteszed, a szabályok szerint jársz el” – érvelt a versenyző.

Sergio Pérez (Fotó: XPB) Sergio Pérez (Fotó: XPB)

Ő úgy érezte, a kerülő út járt annyi pluszidővel, hogy ne tegyen szert előnyre. „Nehéz mit mondanom, mert nem szereztem előnyt. Csak annyit mondhatok, hogy követtem a szabályzatot, és Nico Hülkenberg mögé kerültem, vagyis oda, ahonnan rajtoltam. Számomra nem nehéz belátni, hogy ez nem előnyszerzés.”

Pérez emellett megjegyezte, szólhattak volna neki, hogy adja vissza a pozícióját, büntetés nélkül. De mint mondta, más megoldás is lett volna: jól is kijelölhették volna a kerülőutat. „Lassabb sikánt is csinálhatnának, mert látható, hogy hiába akarták, hogy ezzel időt veszíts, az első körben nem működött. És ezzel most én jártam rosszul.”

De talán még egy megoldás lehetséges lenne: kiirthatnák a versenynaptárból a pályának nevezett gigászi parkolókat…

A Racing Point versenyzője végül a 12. pozícióban ért célba, éppen 5 másodperc fölötti hátránnyal a 11. Pierre Gasly mögött.

Borítókép: Sergio Pérez pályalevágása (Fotó: Formula1/Twitter)

További tartalmak