Nem került motivációs válságba Vettel

A bajnokság elúszni látszik, a versenye unalmas volt, a Ferrari képtelen egyről a kettőre jutni, ám Sebastian Vettel állítja, így sem küzd motivációs problémákkal.

Sebastian Vettel (Fotó: Ferrari)

Csak az 5. helyen ért célba Sebastian Vettel a vasárnapi Francia Nagydíjon, de a bajnoki harmadik pozícióját így is meg tudta őrizni a most előtte záró Max Verstappen és Charles Leclerc előtt. Sok öröme ebben aligha van. 111 egysége 76-tal kevesebb, mint amennyi Lewis Hamilton neve mellett áll, a Ferrari pedig már 140 pontos hátrányban van a Mercedesszel szemben.


Vettel szerint a mostani hétvége legkeserűbb tanulsága az volt, hogy csapatuk célt tévesztett, és hiába vetett be új fejlesztéseket, azok nem váltak be, nem vitték közelebb őket a Mercedeshez. Noha ezzel csapatfőnöke, Mattia Binotto nem ért egyet (bár ő talán a harmadik helyen célba érő Charles Leclerc teljesítményére alapozza következtetését…), azzal nemigen lehet vitába szállni, hogy a Scuderia messze alulmúlja saját és mindenki más 2019-es várakozásait, és az is látható, hogy nem ez az év lesz, amely közelebb viszi Vettelt a hőn áhított ferraris 5. bajnoki címéhez.


A német nem titkolja, hogy az idei autó kevésbé fekszik neki, sokszor bajlódik vele, és ez most Franciaországban is megmutatkozott. Emellett egyre inkább kelti azt a benyomást, hogy már Maranellóról sem hiszi olyan töretlenül, hogy képes az áttörésre. Ennek tetejébe pedig ott van még a kanadai büntetés sebhelye, amely a sportág iránti szeretetét is megrendítette. Mindez épp elég oknak tűnik a kérdésföltevéshez: vajon meddig bírja ezt még, és mikor fogy el a motivációja?


Vettel azonban állítja, ilyen kérdések neki még csak eszébe sem jutnak. „Én nem gondolkodom ilyesmiken túl sokat. Az elmúlt években csatáztunk a Mercedesszel, és természetesen jobb lenne, ha most is kedvezőbb helyzetben lennénk, de sajnos nem vagyunk. Szóval jobb munkára van szükség a felzárkózáshoz. De próbálom nem túlagyalni ezt. Vagy az is lehet, hogy nem vagyok elég intelligens ahhoz, hogy ilyen összefüggésekre gondoljak…”
Sebastian Vettel (Fotó: Ferrari) Sebastian Vettel (Fotó: Ferrari)


„Én is egy tagja vagyok a csapatnak, próbálom kivenni a részem a felzárkózásból, és már várom a következő hétvégét, ahol próbálunk majd irányba fordulni a jövőt illetően. A kihívás most sem más, mint a korábbi években. Jobbak vagyunk, mint 2015-ben és 2016-ban. 2017-ben és 2018-ban tettünk egy lépést a helyes irányba. Akkor valóban versenyképesebbek voltunk ilyenkor, de én nem elmélkedem azon, hol voltunk a legutóbbi versenyen vagy tíz versennyel ezelőtt, és nem agyalok az eredményeken és különbségeken sem. Fontos, hogy a mostani versenyt kiértékeljük, hogy megértsük, miben lehetnénk jobbak.”


„Még szeretem a versenyzést, ebben semmi sem változott. A mostani futamot is élveztem, még ha magányos is voltam kicsit. Élveztem, mert körről körre nyomhattam a gázt. Ebben a helyzetben a legfontosabb, hogy ne hagy magad befolyásolni és kizökkenteni a nyugalmadból, csak végezd a munkád, hogy jobb lehess.”