Felszólalt a gyalázkodó netes „trollok” ellen a Mercedes főnöke

Lewis Hamilton után Toto Wolff is felszólalt a Kanadai Nagydíjat követően nekik rontó internetes „trollok” ellen.

Toto Wolff (Fotó: XPB)

Amikor Lewis Hamilton a Francia Nagydíj pénteki napján hajnali 3 órakor a gyűlölködésről és az irigykedésekkel való nemtörődésről kezdett posztolgatni az Insgragramon, elsőre nem volt világos, hogy mi jelenti a bánata tárgyát. Miután csütörtökön egy divatesemény miatt kihagyta a Le Castellet-i sajtónapot, sokan vélték úgy, hogy az emiatt rá váró bírálatokra hergelte magát előre; míg mások szerint egyszerűen az bosszantotta, hogy a Ferrari újra próbálta tárgyaltatni Sebastian Vettel kanadai 5 másodperces büntetését, mely révén a győzelem akkor a címvédő ölébe hullott.


Hamilton aztán maga is beszélt a bejegyzéseiről, és kiderült, leginkább az zavarta, hogy a Kanadát követő másfél hétben olyan sokan támadták őt és a Mercedest a Vettel-ügy miatt. Hamiltont már a montreali díjátadón is pfujolták, még Sebastian Vettel is közbelépett, emlékeztetve a közönséget, hogy nem a brit hozza a döntéseket és a szabályokat. Emellett sokan azt is nehezen viselik, hogy a versenyző és csapata ennyire dominál 2019-ben.


Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke Hamilton instagramos szavait visszhangozva jelezte, az egész csapatot erősebbé tette az a fajta ellenszenváradat, amit az internetes közösségi oldalakon az elmúlt időszakban rájuk zúdítottak. „Az internetes trollkodás, ami a közösségi oldalakon tapasztalható, egyre rosszabbá válik. Az emberek a névtelenség mögé bújnak, vagy akár még azt sem, profilokat hoznak létre, és támadnak. Ez bizonyos események után elég rosszra fordult: Kanada igazán rossz volt” – panaszkodott az osztrák a Reutersnek.


„A polarizáció jó, és ebből lehet egy heves, érzelmes vita. De van egy pont, amin túl a sportág körüli heves viták gyalázkodásba csapnak át, személyessé válnak, és nem gondolnám, hogy az ilyesminek helye lenne a sportban. Elsőre ezt nehéz lenyelni, de egy idő után ez csak erősebbé tesz, minden egyes ütéstől még jobban akarsz bizonyítani.”
Lewis Hamilton és Toto Wolff (Fotó: XPB) Lewis Hamilton és Toto Wolff (Fotó: XPB)


Hogy Hamiltont különösen rosszul érintette a dolog, az sem véletlen. Az F1-es mezőnyből neki van a legnagyobb követőtábora a közösségi oldalakon, ő az egyik legaktívabb rajtuk, és neki a legfontosabb is az ottani jelenlét, hiszen sokszor még sajtótájékoztatókról, díjátadókról is fontosnak érzi bejelentkezni a virtuális világban. Nem mellesleg az amerikai menedzsmentje által vezényelt tudatos imázsépítésnek is szerves részét képezi ez.


Ha a támadásoknak volt is hatásuk a pályán nyújtott teljesítményre, azok inkább pozitívak voltak – ahogyan azt Wolff is említette. Hamilton a múlt vasárnap zsinórban 4. futamgyőzelmét aratta, összességében már a hatodiknál tart, és 36 pontos előnyre szert téve Valtteri Bottasszal szemben, egyre magabiztosabban menetel a hatodik világbajnoki címe felé.


Wolff szerint e szárnyalásnak egy másik összetevője is van, ami miatt ugyancsak gyakran támadják a britet: csapatától nagyobb szabadságot kap, s így lehetősége van az F1-től távol álló dolgokkal foglalkozni, mint amilyen a múlt csütörtöki párizsi divatesemény is volt. „Mi nem kívánjuk beskatulyázni az embereinket, megvonni tőlük annak lehetőségét, hogy irányítsák a saját életüket. Mi próbáljuk megérteni és tiszteletben tartani az egyéneket, mert ki akarjuk hozni belőlük a legjobbat” – magyarázta ennek kapcsán Wolff.