Musorujsag
Élő Eredmények

Horner: A Ferrari-közeg rontja el Vettelt

Horner: A Ferrari-közeg rontja el Vettelt

Press Association
Kanadai hibája egyértelmű jele volt annak, hogy Sebastian Vettelre a Ferrari nagy nyomást jelentő közege van rossz hatással – véli korábbi főnöke, Christian Horner.

Továbbra is hiába vár a múlt évi Belga Nagydíj óta első futamgyőzelmére Sebastian Vettel. Kanadában ugyan elsőként ért célba, ám a győzelmet egy öt másodperces büntetés miatt elvesztette. Az FIA ítéletén lehet vitázni, ám ettől még tény, hogy az egész mizériához a négyszeres világbajnok hibája, a 3-as kanyarban történt pályalevágás vezetett. És hasonló bakikat már nem először láttunk tőle az utóbbi hónapokban.

Az eddigi hibákhoz képest a mostani kicsit eltérőnek számított: Vettel a múlt évben, de idén Bahreinben is akkor pördült meg általában, amikor éppen csatázott valakivel. Ezúttal idáig nem jutott a küzdelmük Lewis Hamiltonnal, a brit csak szorongatta őt a gyorsabb tempóra képes Mercedesszel. Miközben azt talán a korábbi történésekből lehet állítani, hogy Vettelnek nem erőssége a kerék a kerék elleni küzdelem, amikor hátrányban van, korábbi Red Bull-os csapatfőnöke szerint Kanadában bebizonyosodott, hogy nem ez jelenti a fő problémát. Rámutatott, korábban nem volt jellemző rá, hogy vezető pozícióban állva hibázik, sőt, éppen ilyenkor szokott a legjobb lenni.

„Amikor nálunk volt, Sebastian úgy működött, mint egy metronóm, amikor vezetett egy versenyt. Ilyen helyzetben mindig erős volt. Most úgy fest, sokkal nagyobb nyomás alatt áll, mert az egész Ferrari reményeit cipeli a hátán, és úgy tűnik, ez a közeg olyan, mint egy kuktafazék” – fogalmazott Christian Horner a Press Associationnek.

Vettel emellett talán más miatt sem érzi magát olyan jól a bőrében, mint a sikerek idején. Kanadában ő maga vallotta be, egyre kevésbé tetszik neki az az irány, amelybe a Forma–1 manapság tart. Emiatt máris arról megy a találgatás, mennyire lesz hosszú a jövője a sorozatban.

Sebastian Vettel (Fotó: Ferrari) Sebastian Vettel (Fotó: Ferrari)

Hornernek fogalma sincs e tervekről, ám abban biztos, hogy ha marad, a Ferrarinak kell segítenie rajta a nyomás enyhítésével. „Sebastian a maga ura. Nagyon szereti a sportág történelmét, és mint mindenki, ő is akkor a legjobb, amikor élvezi, amit csinál. A Red Bullnál töltött éveket mindenképpen nagyon élvezte. Még amikor keményen versenyzett, ijesztő ellenfelekkel, akkor is mindig volt benne valamennyi élvezet. Ahhoz, hogy a legjobbat hozd ki az emberekből, muszáj a legjobb közeget megteremtened nekik. Ez nagyon fontos.”

A Francia Nagydíjat követően a német RTL a Ferrari csapatfőnökét is megkérdezte arról, mit tudnak és mit fognak tenni azért, hogy az érezhetően nem jó passzban lévő versenyzőjüknek még kedvezőbb hangulatot teremtsenek. Mattia Binotto szerint nincs szükség extra intézkedésekre. „Ő már most is úgy érzi, hogy egy családban van. Nem ilyen eredményt akartunk. Az időmérőn egyszerűen nem sikerült a Q3-as köre. A csapat támogatását viszont érzi, és lesznek még versenyek, amelyeken meg tudja majd mutatni, mire képes” – biztatta a német szurkolóit.

Borítókép: Sebastian Vettel és Christian Horner (Fotó: XPB)

További tartalmak