Musorujsag
Élő Eredmények

Megszólalt a Ferrari „bizonyítéka”: nem érti, hogy gondolhatták...

Megszólalt a Ferrari „bizonyítéka”: nem érti, hogy gondolhatták...

Sky Sports
Meglepődött Karun Chandhok azon, hogy a Ferrari elég jónak találta ahhoz az elemzését, hogy új bizonyítékként tárja az FIA elé, ám maga is úgy vélte, nem volt oda való.

Lewis Hamilton a Francia Nagydíj időmérő edzésének megnyerése után a sajtótájékoztatón némi gúnnyal jegyezte meg a Ferrari által Sebastian Vettel kanadai büntetése ügyében kezdeményezett felülvizsgálatról: „Amikor megtudtam, hogy Karun Chandhok elemzése volt az egyik új bizonyítékuk, megnyugodtam.”

De nem ő volt az egyetlen, akik megmosolyogtatónak találta, hogy a pénteki FIA-meghallgatás előtt még súlyos és terhelő bizonyítékokat emlegető Scuderia bizonyítéklistáján Chandhok videós elemzése is szerepelt.

Az indiai az idei szezon elején csatlakozott a brit Sky Sports televízió szakértőcsapatához (újra). F1-es pályafutása rövid és szerény volt, a HRT és a Lotus színeiben összesen 11 nagydíjon vett részt 2010-ben és 2011-ben, és nem szerzett pontot. Korábban dolgozott együtt a Red Bull-lal is, az F1 után versenyzett a Forma–E-ben és Le Mans-ban is, manapság pedig a Williams történelmi autóinak felkészítője és vezetője. Nagy-Britanniában évek óta figyelnek rá elemzőként (más csatornánál is dolgozott már), a Sky-nál pedig váltásban emeli ki és boncolgatja az időmérő edzések és versenyek történéseit Anthony Davidsonnal és Paul di Restával.

Kanadában éppen ő volt a soros a futamot követően, és Sebastian Vettel pályalevágós esete kapcsán sok versenyzőkollégájával együtt maga is úgy vélte, hogy az FIA büntetése túlzó és indokolatlan volt.

Arra ugyanakkor nem tartotta méltónak a versenyt követő bejátszását (melyen az eset fedélzeti kamerákon keresztül volt látható), hogy perdöntő bizonyítékká nyilvánítsák. „Valójában távol maradtam a Francia Nagydíjtól ezen a hétvégén, mert szerettem volna együtt tölteni egy kis időt a családommal. Azt reméltem, csöndes és nyugodt időszak lesz, de aztán a telefonom és a Twitter-fiókom is megőrült pénteken, mivel a Ferrari az én Vettel-Hamilton esetről készített montreali elemzésemet is benyújtotta bizonyítékként az FIA-nak” – írta a Sky oldalán Chandhok meglepettségéről.

Karun Chandhok évek óta elemez F1-es versenyeket, de bizonyítéknak most először tartották munkáját... (Fotó: XPB) Karun Chandhok évek óta elemez F1-es versenyeket, de bizonyítéknak most először tartották munkáját… (Fotó: XPB)

„Semmit sem tudtam az egészről, és valójában éppen egy autóshow fotózásának kellős közepén voltam, amikor a telefonom megállás nélkül rezegni kezdett. Miközben természetesen hízelgő, hogy egy olyan hatalmas csapat, mint a Ferrari, úgy érezte, hogy az én elemzésem méltó a fellebbezési kérelme alátámasztásához, kissé zavarba is hoztak, hogy ezt meglépték” – ismerte el.

Szerinte nem is kérdés, hogy az FIA helyesen járt el, hogy csípőből félretolta a felvételt – függetlenül attól, ő mit gondolt az esetről. „Az FIA-nak igaza volt, hogy figyelmen kívül hagyta ezt az elemzést, mert egy harmadik fél véleményét semmi esetre sem lehet tényszerű bizonyítéknak nevezni, főleg nem egy olyanét, aki egy tévécsatornánál dolgozik.”

Hogy a Ferrari miből gondolta, hogy mégis lehet, az már más kérdés. De mint azt Chandhok elmondta, így legalább nem mindenkit untatott az egyhangú versenyt hozó hétvége… „A kapott üzenetek alapján az bebizonyosodott, hogy jó alapot jelentett a szórakoztatásra a paddockbeli barátaim körében…” – állapította meg.

Borítókép: Fotó: XPB

További tartalmak