Musorujsag
Élő Eredmények

Giovinazzi: Kimi nem az a fickó, aki csak úgy odajön segíteni

Giovinazzi: Kimi nem az a fickó, aki csak úgy odajön segíteni

Motorsport-Total, Motorsport-Magazin
Nem feltétlenül hajlik a mentori szerepre Kimi Räikkönen, ám Antonio Giovinazzi így is sokat tanul a szerinte még mindig nagyon gyors veterán bajnoktól.

Két F1-es versenyt ugyan már 2017-ben teljesített, Antonio Giovinazzi mégis újoncnak számít az idei mezőnyben. Első Alfa Romeó-s szezonja eléggé döcögősen indult, az első hétvégéken rendszerint távol volt tapasztalt csapattársától, Kimi Räikkönentől, ám az utóbbi hétvégék azt mutatták, elérte az áttörést. Franciaországban és Ausztriában is a Q3-ba jutott az időmérő edzésen, előbbi helyszínen erőből győzve le Räikkönent, a Red Bull Ringen pedig végre sikerült megszereznie első pontját is a 10. helyével.

Giovinazzi már a téli előszezonban ódákat zengett Räikkönenről és arról, mekkora segítség számára egy ennyire sokat megélt világbajnok mellett bemutatkozni, és még most, az idény közepéhez közelítve is ugyanígy érzi. Még akkor is, ha elmondása szerint a finn nem az a típus, aki önként és dalolva áll elé, fölajánlva neki a segítségét… Hasonló mentorálásról, mint amit korábban mondjuk Michael Schumacher és Felipe Massa, vagy később Felipe Massa és Lance Stroll esetében láttunk, nincs szó.  „Kimi nem az a fajta fickó, aki odajön hozzád, hogy segítsen. De természetesen látom az adatait, és ha valamit kérdezek tőle, mindig segít. A munkakapcsolatunk jó, és ez így is marad” – adott helyzetjelentést a közös munkáról Giovinazzi.

Szerinte a „Jégember” még 39 évesen is magas színvonalat képvisel. „Kimi még mindig gyors versenyző. És amikor kell, mindent összerak. Figyelnem kell, mit csinál, és nekem is javulnom kell.”

Év elején azt mondta, olyannyira biztos viszonyítási pontnak tartja őt, hogy még a vezetési stílusát is le akarja másolni a könnyebb boldogulás érdekében. Szerinte ezen a téren nincs nagy különbség kettőjük között. „És ez a csapat számára is hasznos, mert így lehet jól fejleszteni az autót. Ha a két versenyző teljesen más követelne, akkor nehéz dolga lenne a csapatnak.”

Antonio Giovinazzi (Fotó: XPB) Antonio Giovinazzi (Fotó: XPB)

Az olasz ugyan elismeri, a két szezon kihagyása és az F1 időközben történt változásai nem könnyítették meg a bemutatkozását, úgy érzi, a folyamatot Räikkönen jelenléte felgyorsította kicsit. „Elégedett vagyok, a viszonyítási pont egy világbajnok számomra. Örülök, hogy közel lehetek hozzá, és néha akár előtte is. Legutóbb 2016-ban versenyeztem, aztán 2017-ben szerepeltem Le Mans-ban a Ferrarival, valamint két versenyt teljesítettem a Sauberrel. De a gumik sokat változtak azóta, hogy tartalékversenyző voltam, szóval minden új számomra. De Kimi a csapattársam, ami segít a gyorsulásban és javulásban.”

Szerinte a különbség már az első versenyeken sem mindig volt olyan nagy kettejük között, mint amilyennek a számok láttatták, a javulást pedig éppen a barcelonai és monacói hétvégén érte el, amikor viszont az Alfa esett vissza. Összességében úgy érzi, egy körön már képes hozni Räikkönen szintjét, ám a versenyeken még van mit tanulnia kollégájától. „Én agresszívebb vagyok nála, neki a versenytempója a jobb. Ő pontosan tudja, mit csinál a versenyen, tudja, mit akar, és mindent a helyre tud tenni. Ezt kell még tőle ellesnem” – összegzett.

Borítókép: Kimi Räikkönen és Antonio Giovinazzi (Fotó: XPB)

További tartalmak