Musorujsag
Élő Eredmények

Horner: Nem egy darab papíron fog múlni Verstappen maradása

Horner: Nem egy darab papíron fog múlni Verstappen maradása

Autosport
A Red Bull csapatfőnöke szerint mit sem változtat Max Verstappen jövőbeli tervein a szerződésébe foglalt kilépési záradék, sem az ausztriai győzelem.

Az Osztrák Nagydíj hétvégéjén Helmut Marko tanácsadó megerősítette, Max Verstappen 2020 végéig szóló Red Bull-os szerződésében van egy teljesítményhez kötött kilépési záradék, melynek ha nem teljesülnek a feltételei, elméletben a holland akár már ez év végén távozhat a csapattól. Több sem kellett a pletykaözön beindulásához. Egyből találgatások indultak arról, hogy ha jelenlegi csapata nem tud egyről a kettőre jutni, Verstappen elgondolkodhat a váltáson, és máris hírbe hozták a két nagy riválissal, a Mercedesszel és a Ferrarival.

Azóta mindkét gárda vezetője cáfolta, hogy versenyzőt keresnek, Verstappen ráadásul meg is nyerte az ausztriai versenyt, amivel egyes feltételezések szerint máris teljesült az egyik szerződésbe foglalt kitétel. A másikat állítólag az jelentheti, hogy a szezon egy meghatározott pontjáig a legjobb háromban kell lennie a bajnokságban.

Christian Horner csapatfőnök eleinte ugyan még kínosan kerülte a kilépési záradékra vonatkozó kérdéseket, ám miután annak létezését Marko mellett Verstappen menedzsere is megerősítette, már ő sem ködösíthetett tovább. Ugyanakkor igyekezett kisebbíteni annak jelentőségét, és hangsúlyozta, sem a kilépés lehetősége, sem Verstappen futamgyőzelme nem lesz elsődleges szempont a versenyző jövőjének alakulásában. „Minden élversenyző szerződésében vannak bizonyos teljesítményfeltételek, vélhetően a Mercedes és a Ferrari versenyzőiében is. Az ausztriai győzelem semmin sem változtat ebből a szempontból. Ez túlmutat a szerződéseken. Ha csak azért tartasz meg egy versenyzőt, mert ott ez a darab papír, az nem sok jót sugall a kapcsolatotokról” – nyilatkozta a brit.

Szerinte Verstappen sem e szempontok szerint fog dönteni a jövőjéről, inkább csak azt nézi, merre tart a Red Bull és a Honda kapcsolata. „Max őszintén hisz ebben a projektben, valamint a csapat képességeiben és a Honda fejlődésében, fejlesztésében is. És őt ezek győzik meg, függetlenül a darab papíroktól. Szeret ennél a csapatnál lenni, hisz a bennünk rejlő potenciálban.”

Max Verstappen (Fotó: MTI/EPA) Max Verstappen (Fotó: MTI/EPA)

Verstappen mindenesetre tisztában lehet azzal, mennyit jelent a Red Bullnak, és ezzel nyomást is gyakorolhat a csapatra. Daniel Ricciardo távozásával, valamint Pierre Gasly gyengélkedésével az osztrákok sorsa most nagyban függ a sztárversenyzőjüktől. És nem is véletlenül merte hangoztatni az ausztriai hétvége előtt, hogy ő bizony nem a negyedik helyekért van az F1-ben.

„Max igazi kincs számunkra” – ismerte el Horner, aki szerint viszont 2019-cel szemben nem lehetnek túl türelmetlennek. „Muszáj olyan autót biztosítanunk számára, amivel a bajnoki címért küzdhet. 2019-re mindig is egy átmeneti évként tekintettünk az új motorpartnerünk miatt. Ez a kapcsolat egyelőre felülmúlta a várakozásainkat, hiszen kilenc futam után már van egy győzelmünk és több dobogónk, miközben Monacóban is másodikként kellett volna zárnunk.”

„Max többször is túlteljesített. Az ötödik szezonja ez az F1-ben, és látható, mennyire kiteljesedett az elmúlt tizenkét hónapban. Érettebbé is vált, és rendkívül lenyűgöző, ahogyan a nagy nyomást kezeli. A miénk a legjobb versenyző, fantasztikus tervezőcsapatunk van, és a Honda is fejlődik. 2013 óta mindig a motor jelentette az Achillesz-sarkunkat. 2019 számunkra az átalakulás éve, de a célunk 2020-tól, hogy a bajnoki győzelmekért harcoljunk” – tette egyértelművé, hogy ők sem akarnak mást, mint versenyzőjük.

A kilépési záradék meglétével már csak az a kérdés, teljesíteni tudják-e a feltételeket idén, és ha nem, Verstappen lát-e reális esélyt arra, hogy 2020-ban ennek ellenére is a Red Bull-Honda tegye őt minden idők legfiatalabb F1-es világbajnokává.

Borítókép: Max Verstappen (Fotó: XPB)

További tartalmak