Musorujsag
Élő Eredmények

Williamsnek fontosabb dolga is lesz az ünneplésnél

Williamsnek fontosabb dolga is lesz az ünneplésnél

F1i
Bár ezen a hétvégén ünneplik 50. csapatvezetői évfordulóját, a Brit Nagydíj helyszínére látogató Frank Williams fia elmondása szerint ennél sokkal sürgetőbb kérdésekkel foglalkozik majd a következő napokban.

A Williams kettős jubileumot ünnepel hazai hétvégéjén: amellett, hogy Frank Williams fél évszázada szerepel a királykategóriában, az istálló első futamgyőzelmének 40. évfordulóját is most tartják. Mivel a helyszín közel esik az istálló bázisához, a helyszínre az „ünnepelt” is ellátogat, gyermekei elmondása szerint azonban nem az évfordulókkal lesz elfoglalva.

Az istálló ugyanis fennállása egyik legnehezebb időszakán megy keresztül: autójuk nemcsak lassú, hanem nehezen kezelhető is, a bajnokságban az utolsó helyen állnak, és egyelőre esélyük sincs arra, hogy elmozduljanak onnan, hiszen az utolsó előttitől is alaposan elmaradnak (az erősorrendben is).

Noha egy ideje már a háttérbe vonult, és az istállót kvázi lánya, Claire Williams vezeti, Frank a hétvégén inkább a problémamegoldásra szeretne összpontosítani az ünneplés helyett. „Nem mondanám, hogy apámnak fontos, hogy ő a leghosszabb ideje posztján lévő F1-es csapatvezető” – nyilatkozta Jamie Williams, a csapatalapító fia. „Nem a múltban él. Ő mindig arra gondol, mi lesz a következő futamon. A legnagyobb erőssége a kitartása” – magyarázta.

Frank és Claire Williams (Fotó: XPB) Frank és Claire Williams (Fotó: XPB)

„Rendkívüli dolgokat ért el, miközben komoly nehézségekkel kellett szembenéznie. Nagyon különlegesnek kell lenned, hogy tudd folytatni, attól függetlenül, milyen volt veled az élet az évek során. Ő mindig folytatta, és mindig nagyszerű eredményeket ért el. Mindig végezte a dolgát” – hangsúlyozta Williams második fia.

Az édesapa látogatásával kapcsolatban a helyettes csapatvezetőként dolgozó Claire Williams is nyilatkozott, kiemelve, szerinte mi tette igazi legendává Franket. „Apám elképesztően kitartó, hihetetlenül ellenálló, de azt hiszem, mindez a szenvedélyéből fakad. Egyszerűen csak szereti az F1-et. Ez az élete. Amikor végzett az iskolákkal, magányos volt, de az F1 valódi közösséget adott neki. A balesete után ez adott neki életerőt. Mint a családja. A Williams miatt folytatta, ez olyan neki, mint az oxigén. Ő lélegzik, és továbbra is azt teszi, amit szeret” – fogalmazott.

A jubileumról természetesen a 77 éves csapatvezetőt is kérdezték. „Ötven év az F1-ben. Őszintén, nem is igazán gondoltam rá. Nem mondanám, hogy minden percét élveztem, mert voltak nehéz időszakok. Elveszítettem a feleségem, elveszítettem néhány versenyzőt. De az F1 mindig nagyon jó volt hozzám. A sebesség mindig az életem része volt. Amikor fiatal voltam, mindig úgy vezettem, mintha versenyző lennék – persze, ez nonszensz volt. Amikor Patrick Head csatlakozott hozzám, a csapat igazi vállalkozássá vált, az ő érkezése tehát kulcsfontosságú volt. Szép sikereink voltak, de az F1-ben mindig csak annyira vagy jó, amennyire az utóbbi versenyeden jó voltál. Folytatni fogjuk a harcot, nem megyek innen sehová!” – mondta.

Frank Williams

Borítókép: Frank Williams (Fotó: XPB)

További tartalmak